Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w mojej okolicy jest wiele nieużytków i bagiennych łąk, byłbym w stanie wydzierżawić ok.100 hektarów. Potrzebuję pomocy z kalkulacją opłacalności działań. Są na to dopłaty, ale jest jeszcze kwestia tego, co zrobić z sianem. 

Taką belę można z tego co się orientowałem sprzedać za 40-50 zł/sztukę. 

Pytanie, czy na duże ilości jest na to zbyt, bo inwestycja jest dość duża: kosiarka, belarka, przyczepa, tur,ciągnik mam. A na Olx widzę dużo ogłoszeń sprzedaży siana i ludzie sprzedają to z tego co widzę miesiącami. Z drugiej strony jednak u każdego są to niewielkie ilości kilkunastu czy kilkudziesięciu bel.

Jest jeszcze opcja współpracy z rolnikami mieszkającymi trochę dalej i wspólnego koszenia, ja koszę, oni zbierają. W suchy rok powinni być zainteresowani i tutaj nakłady nie byłyby duże. 

Będę wdzięczny za opinie i pomysły.

Opublikowano

Teren bagienny - belę może i sprzedaż nawet za te 40 zł - tylko że najpierw musisz wjechać tam, wykosić, wysuszyć, zwinąć i zabrać a to na bagiennym terenie wcale nie jest takie proste. Nie będziesz tam pracował lekkim sprzętem i żeby się nie okazało że przez pół dnia będziesz wyciągał zakopany ciągnik.

Opublikowano (edytowane)

w pierwszej kolejnosci zysk z dopłat !  jezeli wydzierżawisz na dobrych warukach  to dopłata mogła by wyniesc 1500 zł na h.   i to jest zysk przede wszystkim ,bo jednego roku kupiec kupi , a na drugi rok możesz zostac zmuszony do składowania na skraju pola .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

zalezy czy jest na to rynek- trawa bagienna to tylko awaryjnie sie nadaje ,ktos kto zna sie na zywieniu to tylko w wyjatkowych sytuacjach typu susza powodz cos takiego kupi..

u nas jest sporo stadnin[dorozki na rynku w krakowie] i zoo wiec to popularny biznes-sam sprzedalem ponad 1500  kostek, w tym roku planuje wiecej sprasowac, tez dzierzawie laki i susze-nas szczescie te podmole to pare kawalkow- i w dobrym roku-znaczy pogoda jest taka ze za duzo nie trzeba przewracac, to cos z tego zostanie, nawozu nie stosuje, doplaty z czesci biore,z czesci nie musze placic podatkow, do stodoly blisko, ma kto zaladowac i pare groszy w kieszeni-  w mokrym roku to siano zgije na walkach.

zapominasz jeszcze o jednym-bele trzeba przykryc lub wstawic przynajmnie pod wiate bo jesli nie sprzedasz do miesiaca to potem zaczyna sie psuc-a wiekszosc kupujacych bierze kiedy potrzebuje-ja ostatnie kostki sprzedaje gdy nastepne juz sie suszy lub juz jest w stodole.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi, działki nie są jeszcze zgłaszane bo nie są użytkowane i prowadzę rozmowy z włascicielami co do dzierżawy. 

Poważnie pomyślę nad tematem bo spora część terenu była jeszcze niedawno użytkowana i nie jest tak bagienna. 

Południowe Podlasie.

Edytowane przez KrzysiekJurczak

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tktomek74
      xxxyyyy

• Przez mateusz1999
      Witam wszystkich mam 18 lat i stoję przed dylematem. Moi rodzice prowadzą gospodarstwo o powierzchni 60 ha i 30 krów mlecznych jako że ja kończę niedługo szkołę chciałem przejąć gospodarstwo bo kochać być rolnikiem na razie pomagałem tylko rodzicom a teraz sam bym mógł je prowadzić marzyłem o tym od dziecka. Jednak jest jedno ale a są nimi pieniądze. Mimo że uprawiamy opłacalne uprawy takie jak zboże z którego średnia wydajność z lat to 7-8 t, rzepak 3-3,5 t średnio i burak cukrowy 55-60 t ha wydajność krów nie jest też na złym poziomie bo około 6 tyś l na krowę. Oszczędzamy w granicach rozsądku na nawozach paliwach paszach itd. to czysty zysk nie jest za duży w sumie to wystarczy tylko na naprawy maszyn modernizacje to opłaty jedzenie i takie podstawowe sprawy dodam że jestem ryczałtowcem. Moi rodzice mówią żebym rolnictwo zostawił sobie jako hobby ale ja to kocham. Pytanie do was czy macie też tak że jak weźmiecie wszystko obliczycie to wychodzi że pracowaliście za darmo ?? 
    • Przez 22krystianek22
      Witam Panowie jak oceniacie ten pług? Wart swojej ceny? Podobno spawany tylko w jednym miejscu przy 2 skibie. Elementy robocze podobno w dobrym stanie, na wieżyczce luzów nie ma. jutro jadę go obejrzeć na co zwrócić uwagę?  Będzie pracował z renault 133.14
      https://www.otomoto.pl/oferta/rabe-werk-plug-4-skiby-zabezpieczenia-non-stop-3-1-dobry-stan-overum-lemken-ID6zh8c1.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
    • Przez Theprzemo205
      witam! przymierzam sie do kupna tej o to prasy, a raczej myślę czy warto ją oglądać. https://www.olx.pl/oferta/prasa-rivierre-casalis-rc-121-CID757-IDqhKlH.html#aec1200a11;promoted    cena je st kusząca ale czy da rade w niej c 360? Na początek prasować by miała około 11 ha słomy, ze 4 ha siana no i z 10 balotów sianokiszonki plus ewntualne sąsiedzkie usługi. Prasę ta stoi na tym placu już od wiosny do sprzedania( mijam ją codziennie jadąc i wracają z pracy) wydaje mi sie że brakuje w prasie pasów, ale to może tak ma być. Liczę na wasze opinie w tym temacie oraz doświadczenie.
    • Przez marcincinekk
      Witajcie.
      Mam problem z sianem, otóż bydło nie chce go jeść. Nie ważne czy są to krowy, jałówki czy cielęta.
      Siano jest w belach. Drugi pokos. Mocno zbite. Suszone 3 dni w upały.
      Po rozwinięciu jest trochę wyblakłe, prawie bez zapachu i delikatnie, miejscami posklejane. Nie czuć stęchlizny, lub innych nieprzyjemnych zapachów.
      Jakiś czas po zrolowaniu były ciepłe w środku.
      Tydzień później zbierałem z reszty pola resztę siana i wyszło dobre, pachnące i chętnie jest zjadane. Różnica jest taka, że jest luźniej zrolowane.
      Czy przez to że było zbyt mocno ubite mogło się zagrzać i przez to nie chcą jeść?
      Czy jest jakiś sposób by zachęcić do zjadania tego siana? Słyszałem że można polać słoną wodą. Może jakoś wymieszać z dobrym sianem lub sianokiszonką?
  • Dodaj nową pozycję...
v