Skocz do zawartości

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Zetorek jest jaki jest hehe i ma własny styl pisania i komentowania, mi akurat nie przeszkadza bo ciekawie się czyta. Ze mną też tam kiedyś dawno temu szukał spiny ale przeszło 😛

Aktualnie pada no gdzie był ten deszcz jak był potrzebny, a teraz nie daje żniw rozpocząć

• Like 1

19 godzin temu, kopin napisał:

w sumie każdy robi jak uważa,nawet jak byś we wtorek pyrki posadził a w środę wykopał bo  potrzebne na obiad bo brakło

ale ja wiem czy jest się czym chwalić że byłeś pierwszy z wykopkami ?;-)

ale spoko luz ,taka lużna rozmowa;-0

Wczesne już ręcznie kopiemy. 😎 tyle co na obiad ;)

bleee    :D

Ja posadziłem odmiany bernina i red sonia - w tym tygodniu też przekopię po kopaczce z każde odmiany

Edytowane przez Partyzant85

Denara sadziłem rok temu - ale złe stanowisko wybrałem i susza zrobiła swoje z plonem. Ogólnie też mi smakowały. Ignacego 2 lata temu sprzedałem do połowy września prawie 4 tony z podwórka bo tak wszystkim smakowały i poczta pantoflowa zrobiła swoje. Bernina też powinna zejść na pniu bo już zamówione około 2 ton

Co do upodobań - kiedyś specjalnie dla klienta sadziłem irgę bo nie chciał nawet słyszeć żeby innych spróbować :D

Edytowane przez Partyzant85

U mnie to samo, tylko irga i nic innego i olbrzymie muszą być,to stara odmiana i nie plenna i bardzo lubiąca wodę według innych,Vineta też dobra,Denar dobry.Żółte są jak pokraszone a białe dla mnie gorsze.A bellrosa na frytki dobra.

Są ziemniaki wyglądające jak irga skórka czerwona,środek biały, bardziej plenne tylko mówić ze to Irga.

Rano padało nikt nie kosi.

Edytowane przez Gość

To tak jak każdy a  mi wbił się patyk w stopę w lesie, przeszedł przez but.Trzeba jechać do gminy zobaczyć jak tam z tym szacowaniem bo jak pogoda pozwoli to w piątek,sobotę będą już wszyscy kosili.Bo w moich stronach tylko pszenżyto,pszenica,trochę żyta,owsa,kuku na ziarko i kiszonkę,a rzepaków nikt nie sieje ani jęczmienia bo za duże ryzyko a za małe ceny.Nawet już ludzie się zastanawiają czy siać pszenice jak ceny podobne do pszenżyta tylko pszenica da więcej na dobrym stanowisku.

Edytowane przez Gość

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v