Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem duzy rozrzutnik na tandemie i chciałbym się dowiedzieć jak wytrzymała jest ta listwa dolna w Zetorze forterra bo według mnie jest to bardzo słabe i się urwie.

A może ktoś jakoś go wzmacniał albo przerabiał to prosiłbym jak to ma zrobione.

Myślałem też opuścić górny w szynie i na nim ciągać.

Opublikowano
  W dniu 16.07.2019 o 17:04, michalek4040 napisał(a):

A jaki duzy ten rozrzutnik ? Ja ciagalem 8 tonowy ktory wazyl z ladunkiem 13 ton i z zaczepem nic sie nie dzialo tylko lozyska w kolach nie wytrzymywaly

Rozwiń  

Ten będzie ważył około 18 ton cały.

Ale na tej dolnej listwie tej takiej krótkiej ciągales co jest orginalna w zetorze czy na górnym ? 

Opublikowano

Szkoda, że nie wiozłeś zaczepu dolnego, listwy razem z Piton Fix było by po problemie. Zamiast opuszczać zaczep transportowy, gdzie może, ale nie musi kolidować z wałkiem WOM. Wg. mnie to też ten cały zaczep transportowo/roboczy jest na delikatnej szynie montowany wizualnie patrząc. Dolna listwa nie służy do podpinania ciężkiego osprzętu jednoosiowego, bo za daleko wystaje poza oś traktora i za duże daje obciążenie na zaczep. Takie jest moje zdanie. Ale prościej spytaj dilera Zetor na serwisie i powiedz ilu tonowy masz rozrzutnik  i jakiej mocy traktor, model, to coś podpowiedzą może mądrego. Bo duży to pojęcie względne.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

w instrukcji ciągnika są podane wszystkie rodzaje zaczepów i ich dopuszczalne obciążenie,

z kolei w instrukcji rozrzutnika masz jakie daje obciążenie na zaczep. wystarczy sprawdzić

Edytowane przez piotrczem
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mialem podobny problem i tak jak kolega wyzej pisal zainwestowalem w zaczep typu pitton fix i wszystko ok a rozrzutnik 14 ton na 1 osi, koszt takiego zaczepu marki CBM 1500 zl. Zetor forterra 115 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
  W dniu 16.07.2019 o 20:30, suchy330 napisał(a):

Mialem podobny problem i tak jak kolega wyzej pisal zainwestowalem w zaczep typu pitton fix i wszystko ok a rozrzutnik 14 ton na 1 osi, koszt takiego zaczepu marki CBM 1500 zl. Zetor forterra 115 

Rozwiń  

Czyli kolego zakupiłeś oryginalnego piton fix z CBM.

I już nic Ci się z nim nie dzieje i szyna też wytrzymuje?

I mam pytanie on wystaje trochę za szynę czy piton jest bezpośrednio w szynie bo jak tak patrzyłem u siebie lepiej jakby z 5 cm wystawał za szynę bo jak będzie w szynie to będzie trochę słaby skręt według mnie.

A i pamiętasz gdzie kupowałeś tego pitona ? 

Opublikowano

Wszystko jest jak najbardziej ok, wystaje ale bardzo mało poza szyne i tak jak mowisz przez to właśnie skret jest ograniczony trzeba tez uwazac na ciegla boczne np u mnie jest tak ze jak sa nisko to łatwo zaczepic o dyszel hakami z kolei jak jest wysoko to trzeba uwazac zeby nie zgiac walka i to taka robota😁  wiesz ja zamawialem go u typa ktory sprzedaję części rolnicze więc musisz poszukac na necie albo tez gdzies w sklepie rolniczym, w grene mi jebneli cene 2700 i 4500 netto za jakis niby lepszej marki... 

Dodam ze od wiosny wywiozlem nim 80 rozrzutnikow po naprawdę roznych drogach i jak do tej pory wszystko sie super trzyma a pelen z obornikiem wazy okoko 19 ton

Opublikowano
  W dniu 17.07.2019 o 04:37, suchy330 napisał(a):

Wszystko jest jak najbardziej ok, wystaje ale bardzo mało poza szyne i tak jak mowisz przez to właśnie skret jest ograniczony trzeba tez uwazac na ciegla boczne np u mnie jest tak ze jak sa nisko to łatwo zaczepic o dyszel hakami z kolei jak jest wysoko to trzeba uwazac zeby nie zgiac walka i to taka robota😁  wiesz ja zamawialem go u typa ktory sprzedaję części rolnicze więc musisz poszukac na necie albo tez gdzies w sklepie rolniczym, w grene mi jebneli cene 2700 i 4500 netto za jakis niby lepszej marki... 

Rozwiń  

Dzięki wielkie za odpowiedź 😉

No właśnie tak myślałem że będzie troszkę ograniczony skręt ale lepsze to niż miałoby się coś urwać.

I w takim razie bede szukał gdzieś takiego pitona. I Ty masz CBM tego pitona czy coś innego ? 

I dużo jeździsz u siebie z tym rozrzutnikiem bo według mnie to najbardziej taki zaczep cierpi na takich pobiciach gdzie jest jakas dziura w drodze albo jakiś wybój i dużą prędkość.

Opublikowano

Tak CBM u mnie jest, poszukaj na necie sobie na pewno znajdziesz 😁Rozrzutnik posiadam od wiosny wiec narazie nie jeździłem zbyt dlugo bo jak zaczalem na początku sezonu to stoi i czeka na jesień no ale wozilem troche nim na usługi i nawet do 8 km w jedną stronę byly trasy tylko ze asfaltem dziurawym he i no ale wszystko jest ok z zaczepem tak wiec szczerze polecam 😁

Opublikowano
  W dniu 17.07.2019 o 04:48, suchy330 napisał(a):

Tak CBM u mnie jest, poszukaj na necie sobie na pewno znajdziesz 😁Rozrzutnik posiadam od wiosny wiec narazie nie jeździłem zbyt dlugo bo jak zaczalem na początku sezonu to stoi i czeka na jesień no ale wozilem troche nim na usługi i nawet do 8 km w jedną stronę byly trasy tylko ze asfaltem dziurawym he i no ale wszystko jest ok z zaczepem tak wiec szczerze polecam 😁

Rozwiń  

No dobra to dzięki wielkie kolego już wszystko wiem, i już patrzyłem i tak jak mówisz za 1500 da się takie coś kupić z CBM.

No bo właśnie dlatego się pytam bo ja też będę jeździł z nim dużo 11km w jedną stronę a wiesz jakie u nas są drogi i chce być pewny że nic mi się nie urwie 😉

Jeszcze raz dzięki.

Opublikowano

Spoko, ciesze sie ze moglem pomoc jesli mialbys jakies pytania to pisz na priv, pozdrawiam 😁