Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam. Otoz jest taka sprawa w moim Ursusie c 360 potrzebuje pneumatyki do ciagania 2 przyczep zboża i tu jest problem. Hamulce hydrauliczne w ciągniki są brzytwy jednakże skok jałowy pedału hamulca jest tak mały że otwarcie zaworu od powietrza jest znikome. Jeśli rozepne pojedynczo to działa wszytko ok bo oba hamulce maja skok jałowy dość spory jednakże spięte razem hamują tuż po wciśnięciu hamulca. Skok jałowy jest bardzo minimalny przez co ciągnik hamuje a przyczepy nie a jak wcisne na Maxa go to hamują dobrze ale w ciągniku stają koła i jest to nie bezpieczne. Da się jakoś ten luz jałowy zwiększyć. Dodam że nie grzeją się hamulce nawet po bardzo długich trasach a regulacja na długości ciegla przy zaworze nie pomaga bo znowu jak podciagne mocniej to hamują przyczepy ale nie odbija zawór i są za hamowane ciągle 

Edytowane przez rolkam72
Opublikowano

Nie psuj mu w głowie. Luz między trzpieniami pedałów a tłoczkami w pompkach hamulcowych, ma mieć wartość 1mm i tak się tam ustawia i nic się nie grzebie. Żeby przyczepa hamowała wcześniej, niż ciągnik (prawidłowo), to reguluje się to odpowiednio na cięgle zaworu hamulcowego, pomiędzy pedałami, a zaworem pneumatycznym.

https://www.grene.pl/cieglo-zaworu-hamulcowego.html?gclid=EAIaIQobChMIn8KBpMPi4wIVArTtCh3upASCEAQYCCABEgJGffD_BwE

Pedał hamulca działa wtedy dosyć ciężko, bo musi pokonać opór sprężyny, bo najpierw otwierany jest tłoczek w zaworze, a później dopiero wciskane są tłoczki w pompkach.Trzeba wkręcić tą długą śrubę na tyle, żeby zawór hamulcowy zaczął się otwierać już na samym początku, w zakresie skoku jałowego pedałów, zanim jeszcze zaczną się wciskać tłoczki w pompkach.Wtedy koła przyczepy są zahamowane, a dopiero po tym, hamuje ciągnik. Zapobiega to popchnięciu ciągnika przez rozpędzoną przyczepę, co jest chyba oczywiste. U mnie od nowości zawsze to tak działało, nikt tam nic nie grzebał.

Opublikowano
18 minut temu, Marioboss napisał:

Nie psuj mu w głowie. Luz między trzpieniami pedałów a tłoczkami w pompkach hamulcowych, ma mieć wartość 1mm i tak się tam ustawia i nic się nie grzebie. Żeby przyczepa hamowała wcześniej, niż ciągnik (prawidłowo), to reguluje się to odpowiednio na cięgle zaworu hamulcowego, pomiędzy pedałami, a zaworem pneumatycznym.

https://www.grene.pl/cieglo-zaworu-hamulcowego.html?gclid=EAIaIQobChMIn8KBpMPi4wIVArTtCh3upASCEAQYCCABEgJGffD_BwE

Pedał hamulca działa wtedy dosyć ciężko, bo musi pokonać opór sprężyny, bo najpierw otwierany jest tłoczek w zaworze, a później dopiero wciskane są tłoczki w pompkach.Trzeba wkręcić tą długą śrubę na tyle, żeby zawór hamulcowy zaczął się otwierać już na samym początku, w zakresie skoku jałowego pedałów, zanim jeszcze zaczną się wciskać tłoczki w pompkach.Wtedy koła przyczepy są zahamowane, a dopiero po tym, hamuje ciągnik. Zapobiega to popchnięciu ciągnika przez rozpędzoną przyczepę, co jest chyba oczywiste. U mnie od nowości zawsze to tak działało, nikt tam nic nie grzebał.

Dobrze mówisz kolego tyle że sprawdzałem w 2 c 360 i ten luz jałowy był wyraźnie większy i dało się to bez problemu wyregulowac na regulacji przy zaworze jednakże u mnie luz jałowy jest na tyle mały że ciężko to ustawić. Obecnie skręciłem bardzo ta regulacje przy zaworze i powiedzmy że hamuje razem z ciagnikiem ale to i tak nie bezpieczne jednakże już jest lepiej. Więcej nie podciagne tego bo zawór wcale nie otwiera obiegu powietrza i jest jakby ciągle zahamowanie. Musi być jakaś regulacja na pompkach bo jak już wyżej pisałem w innych c360 ten luz jest większy a u mnie jest on naprawde znikomy.        Nawiązując do tej regulacji przy pompkach faktycznie jest tam gwint żeby wkręcić to popychadlo czy jak to się zwie od pedału i muszę spróbować ale dostępu prawie żadneg. Cóż będę kombinował