Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może doradzicie coś przy wyborze ciągnika bo już sam nie wiem jaka opcja byłaby najlepsza. Więc tak, mam ok 8.5 ha ziemi na których sieję tylko zboże ( tylko że na polach są góry i piaski), obecnie mam mf 255, który jakoś nie bardzo daje sobie radę na tych górach ( na płaskich polach pług 3 jakoś daje radę, ale na tych polach gdzie są górki to tylko pług 2 ) myślę więc nad zmianą ciągnika na coś mocniejszego i tak zacząłem rozglądać się za jakimś zetorem, mój wybór padł najpierw na 7211, ale teraz zaczynam się zastanawiać czy nie kupić jakiegoś "z przodem" np 7245 (tylko zastanawiam się czy na mój areał potrzebny mi z przodem) bo wiadomo wiąże się to z wymianą kilku maszyn bo bez sensu do takiego ciągnika pług 2 :D Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat, jakieś Wasze typy co byście kupili na moim miejscu, dodam że zakładałem kupić ciągnik do ok 40 tyś. (wiem mało i nie mało). Mam nadzieję że pomożecie.

Opublikowano

To zależy tylko od ciebie, czy potrzebujesz i jakie masz ziemię. Traktor z przodkiem to zawsze większa wygoda i pewność, wjeżdżasz zawsze i wszędzie, dołożyć trzeba, ale to jakby drugi ciągnik dodatkowo. 

Opublikowano

Sprzedaj MF-a kup 902 i c330/władka do opryskiwacza/siewki i sporo kasy Ci zostanie 

22 godziny temu, ACoCieTo napisał:

ale to jakby drugi ciągnik dodatkowo

Jak by ten przodek ważył 3-4 tony to może i tak, zapnij zetora 7245 do dwóch 7211 i nie będzie miał szans 

Opublikowano

W sumie 912 też jest ok a kosztuje połowę 914 tki. Wtedy zakładasz orbitrol i jesteś gość jak ja :D

części w prawdzie tanie ale ich jakość... znaczy one nie mają jakości. 

@MF675ursus cieszę się, że się ze mną zgadzasz. ;)

C330 dobra będzie kosztowała tyle co 80tka. Na moje to szkoda kasy na 2 ciągniki. Lepiej tura kupić do 80tki. Do tego opryskiwacz z belką 15 czy 18 m i wtedy zniweluje sie szerokość kół w ścieżkach. 

Większa liczba ciągników to większe koszty napraw, cześci, olei ( @zetorki12 czy olejów?🤔) a dwoma na raz nie pojedzie

Opublikowano

no nie ma co szaleć z tymi ciągnikami na ten areal. podstawową kwestią czy jest chęć wzięcia dzierżaw czy kupna czy aby tyle i już. ale też jestem zdania jak przedmówcy że 912 była by odpowiednia no ale jeśli ma być z przodem to znajdą się modele starszych zwrotów z przodem np Zetor 6748 to sprzed od MF by został i by nie było aż tak trzeba zmieniać.

• AgroTeam
Opublikowano
8 godzin temu, sumek666 napisał:

Osobiście żadnego z nich by nie kupił.

Pierwszy to dziadek marnie wyposażony za kosmiczne pieniądze.

Pilmet też golas

Jaremt i Biardzki to nawet jako nowe to złomy

Jak chce coś fajnego to proszę https://www.olx.pl/oferta/opryskiwacz-1000l-schmotzer-CID757-IDAV3dm.html

Dnia 29.07.2019 o 23:50, janosik9020 napisał:

Witam, może doradzicie coś przy wyborze ciągnika bo już sam nie wiem jaka opcja byłaby najlepsza. Więc tak, mam ok 8.5 ha ziemi na których sieję tylko zboże ( tylko że na polach są góry i piaski), obecnie mam mf 255, który jakoś nie bardzo daje sobie radę na tych górach ( na płaskich polach pług 3 jakoś daje radę, ale na tych polach gdzie są górki to tylko pług 2 ) myślę więc nad zmianą ciągnika na coś mocniejszego i tak zacząłem rozglądać się za jakimś zetorem, mój wybór padł najpierw na 7211, ale teraz zaczynam się zastanawiać czy nie kupić jakiegoś "z przodem" np 7245 (tylko zastanawiam się czy na mój areał potrzebny mi z przodem) bo wiadomo wiąże się to z wymianą kilku maszyn bo bez sensu do takiego ciągnika pług 2 :D Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat, jakieś Wasze typy co byście kupili na moim miejscu, dodam że zakładałem kupić ciągnik do ok 40 tyś. (wiem mało i nie mało). Mam nadzieję że pomożecie.

Kup sobie chłopie na ten ogródek dobrego MF-a 675 albo odpowiednik z Landini bodaj 6888. Bez przedniego napędu oczywiście bo na taki areał nigdy się nie zwróci wydanie extra 10tyś za przedni napęd. Chyba że potrzebujesz wozić rodzinę w kabinie to zetor jest znośnym wyborem.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 31.07.2019 o 21:35, pawel885 napisał:

Sprzedaj MF-a kup 902 i c330/władka do opryskiwacza/siewki i sporo kasy Ci zostanie 

Jak by ten przodek ważył 3-4 tony to może i tak, zapnij zetora 7245 do dwóch 7211 i nie będzie miał szans 

ja mam 7745 turbo z turem na szerszych kołach więc jak masz to możesz przyjechać to przeciągne nawet i 3 7211 bez problemu :P

Opublikowano (edytowane)

Tak jasne 3.... A sprzęgłem na trzeciej wsi będzie śmierdzieć...Tu co prawda 3340 ale 4 koła ciągną a w mtz żeby na 2 ciągnął cały czas to na włoka tego zetora pociągnął

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

Przeglądając ogloszenia widzę że 7245 zdarzają się w podobnych cenach jak 7211 (wiem że ogłoszenie to ogłoszenie a stan faktyczny mówi wiele) ale chodzi o to czy dać sobie spokój z ciągnikiem z przednim napędem na taki areał czy jak trafiłoby się coś sensownego to się nie zastanawiać? Zdaje sobie sprawę że dla wielu taka powierzchnia jest śmieszna tylko że na polach są górki i to spore, no i do tego dochodzi fakt że piach, dlatego pomyślałem nad zmianą na coś o większej mocy.

Opublikowano

U nas gość kupił za 40 7245 i śmiga. Ja zmieniłem Ursusa 360 na Proximę 85 i teraz z przodkiem dopiero jest robota. Do talerzówki, siania itp nie trzeba przodka, ale orka na górkach bez przodka, to masakra. Ja bym celował na pewno w jakiś 4x4, a marka to już kwestia gustu i kalkulacji.