Skocz do zawartości

Sygnał przy zaniku ciśnienia oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie - jakie podzespoły są odpowiedzialne za uruchomienie sygnału dźwiękowego przy zaniku ciśnienia oleju w silniku. W moim to nie działa, zresztą jak kupiłem instalacja była w opłakanym stanie

Druga sprawa obrotomierz - nie działa w pełni tzn. obroty silnika pokazuje ok, natomiast nie licznik motogodzin nie działa. Jak to sprawdzić ewentualnie naprawić domowym prostym sposobem?

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano (edytowane)

Przy włączniku rozrusznika masz taki duży przycisk nim rozłączasz sygnał on najczęściej jest winny że nie ma sygnału.Śnidzieją styki.Ja teraz założyłem włącznik z krańcówki tam się nic nie dostanie.W środku masz przekaźnik.Kabel z czujnika oleju idzie do włącznika a z włącznika do przekaźnika i do sygnału.

Licznik mi też nie chodził parę lat to go rozebrałem [ściągnąłem szybkę i odkręciłem z dołu 3 śruby] i okazało się że śruba się popuściła co przytrzymuję zębatkę i ślimak,dokręciłem i działa.

Ortografia

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Ten przyciska mam, tyle że żadne kable do niego nie dochodzą.

No dobra, ale zasada jego działania jest dla mnie niejasna. Powiedzmy "gaszę" silnik i wtedy zapala się lampka ciśnienia oleju (oczywiście przez czujnik przechodzi masa). Od lampki kabel jak rozumiem przeprowadzony do tego przycisku z boku kokpitu zegarów. Z niego do przekaźnika i do sygnału. No i sygnał trąbi. By nie trąbił to co - wciskam ten przycisk? No i dobra, przyciskiem przerwę obieg prądu i sygnał przestaje działać, ale po ponownym uruchomieniu silnika muszę ten przycisk pamiętać by go "wyciągnąć" żeby znów zaczął działać, czy on sam powinien "uzbrajać" obieg z sygnałem?

Opublikowano

Ten przycisk jest taki jak w maszynach [np kamieniarskich,tokarkach] załączanych na styczniki,sam odbija i załącza prąd.Po wciśnięciu rozłącza.Jak włączasz stacyjkę lewą ręką to prawą trzymasz go żeby nie trąbi i palcami naciskasz przycisk rozrusznika.

A kabel idzie z czujnika oleju do lampki z niej do przycisku,W przycisku masz 4 styki bo 2 załączają a dwa rozłączają więc trzeba sprawdzić do których podłączyć.Stycznik np.z Jelcza można założyć.

Te przyciski są rozkręcane tak że odkręcisz samą kostkę co się przykręca kable.

Opublikowano

Ja oryginalnie u siebie mam przycisk tego typu : http://allegro.pl/listing.php/search?string=przycisk+360&country=1 tylko u siebie mam wersję z przekaźnikiem i schemat podaje typ N1-1DBZ , lub każdy tego typu idzie zaadoptować do ww potrzeb : http://allegro.pl/listing.php/search?string=przycisk+sterowniczy&sourceid=Mozilla-search.

Na AF jest już temat o instalacji i kolega w poście #7 podaje jaki to model : http://www.agrofoto.pl/forum/topic/12469-instalacja-elektryczna-bizon-z056/

Opublikowano (edytowane)

Tylko że takie włączniki jak pokazał kolega Sadek, działają na zasadzie, że jak się go wciśnie, to robi zwarcie, a tu jest potrzebny działający na odwrót. Ja w hurtowni elektrycznej za 35 zł kupiłem włącznik działający i tak i tak, zależnie od podłączenia i ma wielki grzybek, wiec idealnie pasował w otwór po oryginalnym włączniku od zaniku ciśnienia oleju. ( coś takiego: http://www.hurtownia.win.pl/images/img_bg/przycisk_sterowniczy_NEF30_D.jpg )A takie włączniki jak kolega Sadek przestawił mam zamontowane w zbiorniku do włączania koguta a drugi do czujnika zapchania słomy...

Edytowane przez Przemek1988
Opublikowano

Witam. Również mam problem z tym oto mechanizmem. Mianowicie próbując go wczoraj podłączyć bez skutku zrobiło mi sie coś takiego że go naciskałem klakson zaczynał trąbić i przestawał dopiero jak wcisnąłem przycisk, jeżeli chciałem odpalić kombajn to sygnał ucichł ale dalej tak delikatnie trąbił. Nie wiem czy winna czasem nie leże w tym przekaźniku co jest na boku zainstalowany. Może ktoś pomoże??