Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem ciągnik MF 6190 3 lata temu z zaczepem przesownym na konsoli. Brakuje w nim dolnego zaczepy który jest mi niezbędny do rozrzutnika forshritt T-088. Zaczep na konsoli bardzo cierpi. 

Zastanawiałem się nad zakupem listwy.

Przeglądając olx trafiło mi się coś takiego niedaleko. 

https://www.olx.pl/oferta/dolny-zaczep-do-ciagnika-mf-massey-ferguson-prawie-nowy-CID757-IDA7svC.html

Będzie pasować?

Opublikowano

napewno 100x lepsze niż listwa, kwestia podpory w rozrzutniku, żebyś się potem nie męczył w nakładanie dyszla na ten bolec. Trza by porównać nr katal takich zaczepów w różnych modelach MF, żeby się dowiedzieć czy pasuje bo cena śmieszna

Opublikowano

Napisałem czy zaczep ma wybity jakiś numer. 

Właśnie miałem nadzieję że ktoś posiada takie siodło w swojej serii 61 i powie czy pasuje i czy się sprawdza :)

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie będzie pasować.... Ja mam coś takiego jak poniżej, czyli tzw piton i na niego podczepia się ciężki rozrzutnik, listwa u mnie służy do podczepiania prasy, a zaczep obrotowy zapinany w miejsce pod łącznik do przyczep. Nie dziwię się, że twój cierpi bo nie do tego został stworzony.

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

zaczep.png

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

Pasować będzie, bo wymiary na śruby pasują. 

Rozumiem że jak chce jeździć z rozrzutnikiem to muszę albo dokupić taki zaczep jaki posiadasz Ty i do tego zaczep transportowy górny do przyczepy czy prasy. 

Ta konsola, która posiadam służy tylko do transportu przyczep? Istnieje możliwość założenia do niej czegoś do transportu maszyn typu rozrzutnik ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam listwę od MF nie używam bo rozrzurnik i beczkę ciągam na hitchu A tobie nie lepiej hitcha sobie kupić?  Super wygodny do podczepiania jak i odpinania. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
Dnia 18.12.2019 o 20:01, plati napisał:

Witam

Kupiłem ciągnik MF 6190 3 lata temu z zaczepem przesownym na konsoli. Brakuje w nim dolnego zaczepy który jest mi niezbędny do rozrzutnika forshritt T-088. Zaczep na konsoli bardzo cierpi. 

Zastanawiałem się nad zakupem listwy.

Przeglądając olx trafiło mi się coś takiego niedaleko. 

https://www.olx.pl/oferta/dolny-zaczep-do-ciagnika-mf-massey-ferguson-prawie-nowy-CID757-IDA7svC.html

Będzie pasować?

ten zaczep jest nie kompletny. spójrz że są ślady po odcięciu górnej części. 

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-6260-tur-z-2017-roku-CID757-IDAdaKi.html#019d6d6c1b

Powinno to wyglądać miej więcej jak tu w ogłoszeniu. 

Wszystko powinno pasować ale musiał byś go pospawać w całość ze swoim, żeby powstał jeden zaczep kompletny. Bo część śrub mocujących będzie wspólna. Tylko nadal będziesz miał samego pitona. Mocny zaczep ale skręt jest trochę ograniczony ze względy na ramiona podnośnika i prowadnice górnego zaczepu. Zeby było super to będzie potrzebna jeszcze listwa dolnego zaczepu. 

14 godzin temu, ptaszyna napisał:

Do tej konsoli kup taki zaczep https://www.olx.pl/oferta/zaczep-dolny-new-holland-piton-fix-zaczep-polowy-CID757-IDBqVui.html#be73e0a683 

Bedziesz mial dwa w jednym. Tylko zadzwon i podaj rozstaw dwuch dolnych otworow i szerokosc sanek. Pasuje to do kazdej marki ciagnika.

Fajne rozwiązanie. Było by idealne w twoim przypadku tylko czy twoje listwy są na tyle wytrzymałe. Ale skoro ciągasz już na oryginalnym zaczepie rozrzutnik i jest ok. 

Opublikowano

Ciągam i wydaje się wszystko ok, dlatego prawdopodobnie wybiorę to rozwiązanie, bo wydaje się najsensowniejszym wyjściem z sytuacj.

Ciagalem go na haku w 912 i dawał radę to tym bardziej MF powinien wytrzymać 

Opublikowano
20 godzin temu, plati napisał:

Ciągam i wydaje się wszystko ok, dlatego prawdopodobnie wybiorę to rozwiązanie, bo wydaje się najsensowniejszym wyjściem z sytuacj.

Ciagalem go na haku w 912 i dawał radę to tym bardziej MF powinien wytrzymać 

ale ogólnie te zaczepy na listwie nie są wcale przystosowane do pionowego obciążenia tylko do ciągnięcia. też kiedyś się tym nie przejmowałem, dopiero kiedy z beczką 10tyś zaczep się sam zluzował i przekosił (dobrze że nie spadł bo bym beczkę zgubił) to problem się zrobił. Bo za chiny nie chciał się z powrotem w tej listwie wyprostował. 

Opublikowano

Nie no, na dłuższą metę to nie ma sensu. 

Trzeba bardzo łagodnie skręcać itd, bo inaczej to się szybko zużywa. 

Tak ciagalem, bo nie miałem wyjścia. Teraz pora to zmienić