Skocz do zawartości

Ceny bydła 2020

DzikiSimental25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Macie jakieś namiary na adwokata z Podlaskiego który zajmuje się sprawami rolników? Chodzi mi o sprzedaż bydła niezgodnego ze stanem faktycznym..? Mam dowód na to że gość sprzedawał mi jałówki jako 3-4 miesiące cielne a okazało się że po wpłaceniu zaliczki je zacielil.. Przeciągal przywóz bydła do mnie o miesiąc itp. Mam za***iste straty finansowe, rozbite wycielenia itp. I wiem że gość powiela schemat z innymi ludźmi.. Bo przypadkiem zadzwonił do mnie ktoś aby kupić jałówki i się okazało że sprzedawał identyczna gadke tejże osobie.. Gość żeruje ewidetntie na młodych rolnikach. Ogłoszenie ciągle to samo.. 

Edytowane przez tomaszmab

17 minut temu, tomaszmab napisał:

Witam wszystkich. Macie jakieś namiary na adwokata z Podlaskiego który zajmuje się sprawami rolników? Chodzi mi o sprzedaż bydła niezgodnego ze stanem faktycznym..? Mam dowód na to że gość sprzedawał mi jałówki jako 3-4 miesiące cielne a okazało się że po wpłaceniu zaliczki je zacielil.. Przeciągal przywóz bydła do mnie o miesiąc itp. Mam za***iste straty finansowe, rozbite wycielenia itp. I wiem że gość powiela schemat z innymi ludźmi.. Bo przypadkiem zadzwonił do mnie ktoś aby kupić jałówki i się okazało że sprzedawał identyczna gadke tejże osobie.. Gość żeruje ewidetntie na młodych rolnikach. Ogłoszenie ciągle to samo.. 

a u kogo to kupiłeś, bo znam takich handlarzy że po kupnie przychodziło do kupującego wezwanie do zapłaty od komornika bo ten handlarz nie zapłacił za te bydło wcześniejszemu właścicielowi

18 minut temu, FarmerDyzio napisał:

chyba już kiedyś pisałeś o tej sprawie ? nic od tamtego czasu nie załatwiłeś ?

Dopiero się ocielily więc mam dopiero dowód na oszustwo 

17 minut temu, tajwan1986 napisał:

a u kogo to kupiłeś, bo znam takich handlarzy że po kupnie przychodziło do kupującego wezwanie do zapłaty od komornika bo ten handlarz nie zapłacił za te bydło wcześniejszemu właścicielowi

Nie, to nie handlarz tylko hodowca.. Nie powiem tu kto to jest bo to nie czas. Jeżeli dojdzie do sprawy i ja wygram to dopiero wtedy będę mógł powiedzieć kto to był.. Po za tym jest te antyludzkie rodo i można za to odpowiadać 

2 godziny temu, kw22 napisał:

kowalczyka i innych 20 rzeżni ihandlarzy to łukaszek już przerabiał nikt mu nie pasuje

Jak szuka "super" cen to niech wali do rakowa 😎

3 godziny temu, Berthold napisał:

Proces pięć, siedem lat mordęgi, małe szanse na wygraną, olbrzymie koszty, kilkanaście spraw, biegli sądowi... Jak uważasz... 

Dlatego nie ukrywam że nie chce do końca iść ta drogą.. Bo nie jestem takim msciwym dziadem i nie mam ochoty marnować czasu na ciąganie się po sądach ale mam w planach do niego pojechać i z nim porozmawiać bo z tym to problemu nie mam.. Jakby mi zrekompensowal chociaż koszt produkcji zmarnowanej paszy to by było ok. Dla ciekawości powiem że jak dzwoniłem do niego jaka jest sprawa to powiedział mi żebym zadzwonił za kilka dni bo jedzie na narty do Szwajcarii 👍

Tomaszmab jak rozmowa nie przyniesie skutku to do prawnika aby zredagował pismo w którym wnosisz o rekompensatę kosztów  z powodu nie do trzymania warunków umowy  .wysyłka listem poleconym że zwrotnym potwierdzeniem odbioru i terminem  rozwiązania sporu. Na pismo  nie przeznaczysz fortuny .A w razie dojdzie do sprawy to już papiery są że  chciałeś to polubownie załatwić 

8 minut temu, nexeqadore napisał:

Kukurydza tania pasza chyba nie wiesz co mówisz jedna z najdroższych

Policz koszty ustawy i zbioru 1 ha kukurydzy podziel przez  ilość plonu a potem 1 ha dobrze utrzymanej trawy. Kukurydza wyjdzie taniej no chyba że ktoś liczy z ekstensywnych łąk na program tylko zbiór ale co to za pasza z takiego siana...

• Like 3

15 godzin temu, tomaszmab napisał:

Dlatego nie ukrywam że nie chce do końca iść ta drogą.. Bo nie jestem takim msciwym dziadem i nie mam ochoty marnować czasu na ciąganie się po sądach ale mam w planach do niego pojechać i z nim porozmawiać bo z tym to problemu nie mam.. Jakby mi zrekompensowal chociaż koszt produkcji zmarnowanej paszy to by było ok. Dla ciekawości powiem że jak dzwoniłem do niego jaka jest sprawa to powiedział mi żebym zadzwonił za kilka dni bo jedzie na narty do Szwajcarii 👍

A masz z nim umowe jakas czy  na gebe te jalowki kupione? Przedstawial badania usg czy  cos w jakim stadjum sa cielne?

To właśnie użytki zielone to najtańsze źródło dobrej paszy. Ja osobiście wolę zrobić dobrą kiszonkę z traw /lucerny i ograniczyć do minimum zakup śr sojowej i rzepakowej. Tak średnio przy średniej kiszonce z traw przy podaniu 10 kg sm mam oszczędność ok 2,4 kg rzepaku, a przy tej samej dawce lucerny 3,50 kg śr rzepakowej. Użytki to najtańsze źródło białka, patrząc na to ile kosztuje soja, rzepak to chyba jedna z niewielu tańszych alternatyw dla nich. Wiadomo kiszonki z qq się nie zastąpi, bo trawy skrobi nie mają, ale za to cukry proste nadrabiają swoją wartością energetyczną 😁

25 minut temu, areek9869 napisał:

To właśnie użytki zielone to najtańsze źródło dobrej paszy. Ja osobiście wolę zrobić dobrą kiszonkę z traw /lucerny i ograniczyć do minimum zakup śr sojowej i rzepakowej. Tak średnio przy średniej kiszonce z traw przy podaniu 10 kg sm mam oszczędność ok 2,4 kg rzepaku, a przy tej samej dawce lucerny 3,50 kg śr rzepakowej. Użytki to najtańsze źródło białka, patrząc na to ile kosztuje soja, rzepak to chyba jedna z niewielu tańszych alternatyw dla nich. Wiadomo kiszonki z qq się nie zastąpi, bo trawy skrobi nie mają, ale za to cukry proste nadrabiają swoją wartością energetyczną 😁

Tania może i jest ale QQ masz ilościowo znacznie więcej. 

Marnowanie kiszonki z qq i trawy dla rogatego dziadostw przy tych cenach to grzech. A dawanie srury z rzepaku lub soi to calkowita glupota.

Ja od 2 lat zywie je na miedzyplonach sciernisjowych. Po zbioze zboza leci 30m3 gnojowicy, gruber i siewnik talerzowy z owsem i peluszkom. W trakcie z 150kg saletry.  Taki poplon na jesieni leci z ostatnim pokosem traw w pryzme. Opasy dostaja tylko ta kiszonke + troche kiszonki  z qq. Przyrosty mam podobne jak wczesniej zywione na sianokiszonce, qq i srucie zbozowej. 

Edytowane przez Bugii

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:

• Dodaj nową pozycję...
v