Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2020

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy bracia pisze do was o pomoc!!!  stała się rzecz nie słychana!!!!! 

Jade sobie S 11  a tam 10 samochodów ze 20 mysliwych i tablica uwaga polowanie!!!!! pierwszy raz tatkie coś widziałem.

To skandal mordują nasze kochane dziki, eksterminacja!!!!!  Tylu zbrodniarzy na km2 a nikt nie reaguje!!!! Ja jako były członek szkolnego koła przyjaciół zwierząt " wiewiórka" prosze wasz przyjaciele o pomoc dajcie numer do Kingi Rusin tylko ona może uratować nasze kochane dziczki:D

38 minut temu, kanalia36 napisał:

Drodzy bracia pisze do was o pomoc!!!  stała się rzecz nie słychana!!!!! 

Jade sobie S 11  a tam 10 samochodów ze 20 mysliwych i tablica uwaga polowanie!!!!! pierwszy raz tatkie coś widziałem.

To skandal mordują nasze kochane dziki, eksterminacja!!!!!  Tylu zbrodniarzy na km2 a nikt nie reaguje!!!! Ja jako były członek szkolnego koła przyjaciół zwierząt " wiewiórka" prosze wasz przyjaciele o pomoc dajcie numer do Kingi Rusin tylko ona może uratować nasze kochane dziczki:D

Krew będzie pryskać i jeszcze bardziej się asf rozniesie 😂

• Haha 1

Tak na serio to do tej pory widziałem jak polowanie wygladało tak ze dwa samochody i 4 myśliwych sobie rekreacyjnie biegało a dziś normalnie była to forma zorganizowana. Las miescił się w takim trójkacie 3 dróg co 500 metrów samochód na drodze co 200 metrów mysliwy z giwerą na drodze ubrany w pomarańczowy strój, krótkofalówki , pełno znaków ostrzegawczych. Wygladało to tak jak powinno wyglądać tyle ze jakieś 5 lat za późno. Jeżeli te polowania wygladały by tak w całej Polsce  to by ASF zwalczyli. 

10 godzin temu, krilan06 napisał:

A tak na serio, co z tego że polowanie? Znajomy pracuje w Lasach Państwowych i był ostatnio na polowaniu w charakterze obserwatora. Dzików w pip w naszej okolicy (CSW) i oczywiście nic myśliwi nie ustrzelili. To są jawne kpiny

Ale bańkę bimbru potem wypili i tylko to się liczy

54 minuty temu, gomez181 napisał:

doszło do mnie info ale może być niepewne że w środę na giełdzie cena pierdyknie w dół i to nieźle...

gomez nie pierdyknie tylko bedzie lekko w dół , masz martwy okres od 20 grudnia do 6 stycznia  wiekszośc zakładów nie bije ludzie mają zapasy poświąteczne to musi być korekta cenowa.

w następnym tygodniu  cena lekko w góre. kopin ma racje Chińczyki jeść muszą i do puki nie będzie albo szepionki na ASF albo embargo na Niemieckie świnie  to nic się nie zmieni. A takie chwilowe  obniżanie  cen to stała praktyka ubojni na gupokowatych rolników. Pierdyknie mocno a w nastepnym tygodniu ma być jeszcze gorzej więc  sprzedawać świnie teraz i natychmiast skąd my to znamy ??? ten trick to 25 lat już znany jest. 

Np. ja ok 20 grudnia dostał bym 8,15 za E a ze mi tuczniki nie doszły i poszły 31 grudnia cena spadła do 7,85 za E   

większość luda i tak sprzedaje na WBC i możesz co najwyżej tydzień w te czy wte sprzedać  wiec takie straszenie i tak już od dobrych paru lat nie działa a ciągle to samo

Edytowane przez kanalia36

Jak podaje GUS, spadek pogłowia nastąpił we wszystkich grupach produkcyjnych trzody chlewnej. W porównaniu z danymi sprzed roku liczba prosiąt zmniejszyła się o 0,7%, warchlaków – o 0,8%, a świń przeznaczonych na chów – o 0,4%. Mniejsze zainteresowanie chowem świń widać w niższym poziomie importu prosiąt i warchlaków. W pierwszym półroczu 2019 roku zaimportowaliśmy do Polski 3 mln 425 tys. prosiąt o średniej masie ciała 30,6 kg wobec 31,8 kg w 2018 roku. To o około 12% mniej prosiąt niż w analogicznym okresie 2018 roku. Jedyną grupą, która zanotowała w skali roku zwyżkę o 1,9%, były zwierzęta przeznaczone na ubój.

Według danych GUS, w czerwcu 2019 roku za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 5,77 zł w skupie, a na targowiskach 5,85 zł, czyli odpowiednio o 24,5% i o 14,9% więcej niż w czerwcu 2018 roku. Mimo tego nie udało się zatrzymać spadku pogłowia trzody chlewnej.

Gomez w Niemczech jest to samo  ludzie świnie polikwidowali i nawet jak cena wyższa do do świń nie wrócą są tylko ci co mają cykl zamknięty. to samo będzie bedzie z rynkiem wołowiny tyle ze tam pełno durni jeszcze którzy uważają ze na kupnym cielaku zarobią jak trzodziarze na dunach.

10% gospodarstw w Niemczech utrzymujących trzodę wycofalo się całkowicie z produkcji trzody niech ktoś mi racjonalnie wytłumaczy znaczne obniżki ceny i ich powód, jedynie co może wywolać 30-40 % obniżki to znalezienie za Odrą dzika z ASF-em, z ceny ok 1,9€ raczej wszyscy powinni być zadowoleni😉

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:

• Dodaj nową pozycję...
v