Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jesteśmy w rozterce jaki ciągnik wybrać. Zastanawiamy se po między tymi co w temacie i tu pojawia się pytanie który lepszy i dlaczego? Będę wdzięczny za porady (ewentualnie mile widziane komentarze na temat innych marek w przedziale mocy od około 120 - 130KM)

Opublikowano

Ja bym brał Agrotrona! Te ciągniki są piękne i wszechstronne... I z tego co się orientuje to chyba tańsze od NH. Nie wiem jak ze spalaniem w NH ale z relcji użytkowników Deutz Fahrów można wywnioskować, że są bardzo oszczędne. Pozdrawiam!

Opublikowano

Wiecie wolałbym opinnie głównie o tych 2 ciągnikach DF agrotron M600 i NH 6050 więc prosze o kontynuacje tamtu ;p

Bobek_Farmer - tamten temat ma ponad 50 stron i nie mam ochoty przeglądać wszystkich stron (ze względu na to że dużo tam o innych markjach a ja mam blisko do DF i NH

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najpierw prosisz o komentarze o innym markach, potem jednak nie.. Obowiązuje zasada najpierw szukamy i czytamy, czyli teraz z Twojego lenistwa mamy się znów produkować. :)

Opublikowano

Bobek_Farmer Na początku tematu napisałem że "ewentualnie" o innych a głównie o tych 2 więc nie zmieniłem zdania, ale widzę że nikomu sie nie chce produkować :)

Opublikowano

Działajmy zasadą,kolega pyta,my odpowiadamy :)

W jakich pieniądzach ma być ten traktor??W tym przedziale mocy do wyboru jest sporo dobrych modeli,jak np.Case 125,lub Vatra N121.Z grupy "zielonych" to Jan 6630,lub coś z fendt'a.Wszystko zależy od tego, ile masz $$$ do wydania,i co tobie odpowiada.Jeżeli już uparł byś się na te dwie marki jak w temacie,to ja polecał bym Deutza.To jest po prostu inna klasa wykonania traktora,niż New Holland.I spotkałem się z takimi użytkownikami tego modelu,którzy mówili że T6050 do najoszczędniejszych nie należy :)

Opublikowano

Gdzie DF tańszy od NH? :) Oszczędny to jest ciągnik jak stoi w garażu. :)

@Bobek troche w tym racji jest ze NH teraz dosc sa w cenie. chcialem porownac cene DF K610 z NH T6030 to juz Delta golas kosztuje 180 tys netto gdzie DF kosztuje troszke ponad 200 tys netto tez golas ale oczywiscie do tego DF by trzeba bylo porownywac przynajmniej NH z serii "Plus"... bo jakie wyposazenie standardowe ma ten DF a jakie NH w wersji Delta.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Właśnie jak już porównujesz to w możliwie takich samych konfiguracjach...

Opublikowano

no wlasnie i jakbym porownal T6030 Plus do K610 to juz NH bylby nieco drozszy, nie wspomne jakbym porownal z T6040 Elite :) nie wiem ile kosztuje T6050 Plus ale cena bedzie pewnie na tym samym poziomie co M600 moze NH ciut drozszy. od poczatku roku ceny wszystkich NH chyba poszly tak w gore bo w ubieglym roku to T6030 Plus mozna bylo kupic chyba nawet za 180 tys zl netto...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Plus ma amorkę kabiny w standardzie. :D Elite ma już ośkę miękką. ;) PROW jest przyczyna podwyżek, a że ludzie teraz na programy kupują dużo NH to prawo runku robi swoje. :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Henius91 ktoś kto naprawdę go potrzebuje. ;)

Opublikowano

jestem ciekaw o ile wszystko potanieje jak PROW sie skonczy. no ale to i tak ni nie da ze potanieje bo kto kupi ciagnik za np. 150 tys zl z wlasnej kieszeni.

Np. ja ;)-parę razy już powtarzałem więc powtórzę się jeszcze raz :D-oprócz rolników (takich prawdziwych) na PROW-ie najwięcej skorzystali rolnicy-cwaniaczki.Tak się składa że ostatnio z paroma takimi rozmawiałem-okazuje się że chcą maksymalnie wytłuc sprzęt,jak się uda to skręcić liczniki i opchnąć ciągniki jakimś,jak to się wyrazili "jeleniom".Wnioski wyciągnijcie sami-jak czasami widzę co się w okolicy dzieje to mnie skręca-że tak powiem dziad z dziada pradziada :) co to chałupę kołkiem podpiera przechodzi z C-330 na coś zachodniego,podaje do dopłat jakieś zalewowe łąki z których nigdy nie korzystał,programy rolnośrodowiskowe albo ekologia :) (jak to jest kurna ekologia to ja już nie wiem co) byleby tylko kasy się nachapać-niech będzie że "jak dają to trzeba brać"-ale pamiętajmy że całe rolnictwo to system naczyń połączonych-żeby ktoś skorzystał stracić musi ktoś-dla jednych PROW równa się niższe koszty zakupu sprzętu-dla innych-coś dokładnie odwrotnego.

Opublikowano

Ktos pisze że nie ma ochoty czytac , ktos może nie miec ochoty pisac którys raz tego samego. Myśle że jak się na poważnie czegoś szuka to można przejżec opinie nie koniecznie w jeden dzień.

Co do korzystania z prowu no cóz kaptalizm i gospodarka rynkowa na tym polega armir prowadzi kontrloe i dzieli dopłaty. Gorszy problem może byc ze sprzedaża tych ciągników po 4 czy 5 latach ten co ma małe gospodarstwo nie będzie sobie mógł na nie pozwolic ten co ma duże kupi na prow i bedzie kilka lat jeździł. Co do prowu tak naprawde nic nie wiadomo bo nie ma nowego budrzetu uni.

Czy będzie kogoś stać na ciągnik nowy za własną kase, pewnie tak najwyżej nie będzie marudził że kabina mała albo jakośc wykonania, czy za mało miejsca na nogi zamiast jd czy fendta kupi zetora czy farmtracka. Dofinansowanie unijne ma służyc pzystosowaniu gospodarstw tak aby same mogły potem działać a tym czaem wielu przejada dotacje na byle co a potem znowu bieda będzie.

Opublikowano

Ktos pisze że nie ma ochoty czytac , ktos może nie miec ochoty pisac którys raz tego samego. Myśle że jak się na poważnie czegoś szuka to można przejżec opinie nie koniecznie w jeden dzień.

Co do korzystania z prowu no cóz kaptalizm i gospodarka rynkowa na tym polega armir prowadzi kontrloe i dzieli dopłaty. Gorszy problem może byc ze sprzedaża tych ciągników po 4 czy 5 latach ten co ma małe gospodarstwo nie będzie sobie mógł na nie pozwolic ten co ma duże kupi na prow i bedzie kilka lat jeździł. Co do prowu tak naprawde nic nie wiadomo bo nie ma nowego budrzetu uni.

Czy będzie kogoś stać na ciągnik nowy za własną kase, pewnie tak najwyżej nie będzie marudził że kabina mała albo jakośc wykonania, czy za mało miejsca na nogi zamiast jd czy fendta kupi zetora czy farmtracka. Dofinansowanie unijne ma służyc pzystosowaniu gospodarstw tak aby same mogły potem działać a tym czaem wielu przejada dotacje na byle co a potem znowu bieda będzie.

Opublikowano

@jaro co racja to racja. zgadzam sie z Toba w 100%. sa tacy rolnicy co haruja ja wol zeby dorobic sie jakiegos nowego ciagnika, a tu taki (nie obrazajac nikogo) cwaniaczek bierze tylko doplaty od dzierzawcow a na tym co ma dla siebie to zasieje gorczyce na poplon i tylko przyorze. zgarnie kase za poplon i ewentualnie na drugi rok posieje jakis ha owsa moze zyta dla kilku swinek i zgarnia o wiele wieksza kase co uczciwi rolnicy, ale nie dosc tego sa jeszcze gorsi co w ogole nie uprawiaja ziemi i zostawiaja odlogiem i biora za to doplaty, a agencja nie raczy przyjechac i sprawdzic takiego delikwenta, do tego kupi na kilka ha duzego powiedzmy zetora np forterre, a agencja na to przymyka oko, a on juz planuje jak go po 5-ciu latach sprzedac, a przez to agencja daje sie doslownie wydoic z kasy. no coz tak juz jest ze kto wiecej kombinuje to zyje lepiej bo sie nie narobi nigdy w zyciu.

Opublikowano

ale to nie jest ich wina:)

jakbys mial taka mozliwosc to tez bys tak robil. Polak jest taki ze kombinuje jak moze a jak stworzono taki a nie inny mechanizm dopłat to nie ma sie czego dziwic i wyzywac od cwaniakow. Kazdy orze jak moze, nikomu nie kradnie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Obecne zaliczki będą temu dodatkowo sprzyjać. ;)

Opublikowano

Zaraz,zaraz-powoli  :D-kto to niby powiedział że nie mógłbym ?-w czasie gdy brałem maszyny był już SAPARD.A co do kombinacji to jednak znam sporo ludzi którzy chyba nie są Polakami  :D.

Pytanie brzmi-kto i dlaczego (dlaczego to raczej wiadomo  ;)) stworzył taki system?Naprawdę @statek podoba Ci się taki system w którym chodzi o przysłowiowy papier ?Podoba Ci się góra papierów ?-nie zauważasz że (jak podejrzewam) coraz większa część PKB idzie na opłacanie armii urzędników którzy to już się zatroszczą (we własnym dobrze pojętym interesie) o to abyś spod tych papierków nie wyjrzał ?

Opublikowano

No rzeczywiście panowie trochę odbiegliście od tematu, ja chciałem tylko przeczytać opinnię o NH i Agrotronkach a wyszła dyskusja o dopłatach i urzędniczysz sposobach omotania "prostego" rolnika. Więc może wrócimy do tematu?