Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć 

Jakie lampy stosujecie do oświetlenia podwórka i obejścia? Klasyczne żarówki, a może LED? COB czy SMD, a może jakieś inne? Stosujecie czujniki ruchu czy klasyczne włączniki ?

Opublikowano

Też mnie ten temat ciekawi i nawet kilka oglądałem w okolicznych sklepach, ale niestety żaden sprzedawca nie chciał zagwarantować że przy ochronie IP65 sprzęt wytrzyma bez żadnego zadaszenia tzn jak sami mówili można używać na zewnątrz, ale pod okapem lub jakąś osłoną. Dlatego puki co mam zwykle żarówki w kloszu pod dachem.

Opublikowano

Ci powiem że świeci dobrze wg mnie warte ceny wcześniej były sygnowane marką osram. Elektryk który kilka rzeczy mi robił na gospodarstwie i w domu też je polecał. Masz do wyboru 3 barwy światła ja wybrałem neutralny nie pamiętam temperatury.

• Like 1
Opublikowano

Ja też mam pod daszkiem ale teoretycznie są wodoszczelne. Nie liczę na długie działanie, ale zadowolony bardzo z mocy i barwy światła firmy Smart LED 100W 4000K a do tego są niewielkich rozmiarów. Wykonanie nie najgorsze  https://allegro.pl/oferta/naswietlacz-led-slim-100w-halogen-lampa-9000lm-8001200208  Stwierdzam, że poniżej 4000K za ciepła barwa i za ciemno a powyżej 4500K za zimna barwa i przekłamuje. Producent nie sprzedaje z czujnikami trzeba samemu dokupić, ale to się wiąże z ciągłym włączaniem przez wszystko co przeleci przy czujniku a to skraca żywotność. Z klasyki to tylko halogenowe naświetlacze, lampy 500W bo od tej mocy chyba najdłużej wytrzymują jak dobrze mówię.

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez karol19920
      Cześć, na wiosnę wymieniliśmy pokrycie na oborze na blachę. Kierując się dobrymi chęciami zrezygnowaliśmy z filca i folii, bo stwierdziliśmy że nic na strychu nie przechowujemy, to wystarczy dobra wentylacja i będzie git. Okazuje się że jednak nie, skrapla się w zależności od dania więcej lub mniej. Cały strych pootwierany na przestrzał a i tak jest mokra blacha. Wiem co powiecie trzeba było dać folię, albo teraz zrywać blachę i dawać folię. Myślę dać jeszcze ze dwa kominy wentylacji na szczycie i ewentualnie rzucić na wiosnę z 10 cm styropianu na strop i przylać betonem z 5cm. Co myślicie?
    • Przez PolishLandwirt
      Cześć
       Moi drodzy jak to jest z tymi wiatami do 150 m2? Byłem w wydziale architektury starostwie powiatowym dowiedzieć się jak to z tymi wiatami i generalnie wiem wszystko oprócz tego w jakiej odległości od istniejącego budynku mogę budować tą wiatę. Urzędnik nie był mi w stanie odpowiedzieć. Może spotkaliście się z taką sytuacją? W jakiej odległości zgodnie z prawem mogę budować tą wiatę od innego budynku? Bardzo proszę o pomoc
    • Przez zenmaniek
      Cześć, chciałbym postawic garaz 70m² w gospodarstwie rolnym i moje pytanie jest co muszę załatwić w pierwszej kolejności i ile kosztuje papierologia na taki garaz?
  • Dodaj nową pozycję...
v