Skocz do zawartości

Problem z orbitrolem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mamy dosyc powazny problem ze wspomaganiem w naszym bizonie, mianowicie niedawno tata rozebral pompke orbitrola zeby zalozyc nowe uszczelki jak ja skrecil okazalo sie ze nie dziala. Cisnienie na pompie jest, oleju w brud, kierownica sie kreci leciutko na zgaszonym jak i zapalonym silniku ale kola ani drgna:( nie wiecie co to moze byc?? Pomozcie jak wiecie bo juz nie mamy pomyslow a w sobote chcemy wyjechac w pole, no a jak narazie nie mozna wyjechac z garazu nawet bo nie ma wspomagania.

pozdrwaiam

Opublikowano

Kierownica na zgaszonym silniku przy prawidlowo dzialajacym orbitrolu nie powinna sie dac obrucic ewentualnie bardzo ciezko, jezeli u ciebie na zgaszonym idzie lekko cos musieliscie popieprzyc przy skladaniu.

Opublikowano

Czy tata wiedział co robi? Orbitrol to nie jest taka prosta sprawa, nie mówię, że nie da się zrobić w domowych warunkach ale trzeba bardzo uważać.

Chyba pozostaje wizyta w zakładzie zajmującym się hydrauliką siłową...

Opublikowano

heh no wlasnie nie wiedzial, a ja zapomnialem mu pow zeby lepiej sie nie bral za cos co nie bardzo wie jak zrobic:P odkrecil dekielek i wyszlo z jakims walkiem i nic wiecej no ale niestety nie udalo mu sie juz zlozyc tego, problem jest juz rowziazany dawno, dokladnie dzien po tym jak zalozylem ten temat a rozwiazalismy go w mozliwe najprostszy sposob, czyli zakup nowego, tylko ze po regeneracji na wymiane. Niestety innej mozliwosci nie bylo bo czas nas gonil i musielismy to miec na juz...

pozdro

Opublikowano

ORBITROLA NIEWOLNO SAMEMU ROZBIERAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tam sa takie malutkie malutkie sruty pełnia role zaworów. i przy wymowaniu głuwnego trzpienia z pierscieni, te sruty powypadaja albo sie poprzemieszczaja i dlatego potem niedziała tak jak powinien......Rada Kup nowy orbitrol. a ten zawiez tam gdzie je skaładaja........ Koło wrocławia gdzies i w lublinie

Opublikowano

Hehe teraz juz wiemy ze samemu nie wolno rozbierac :rolleyes: a kupowac nowego nie bede bo jak wyzej juz napisalem wymienilismy na uzywany po regeneracji.

pozdro

Opublikowano

Brat, również wziął się zobaczyć co jest z orbitrolem bo już fatalnie się jeździło, jak złożył to wcale nie działał i trzeba było nowy kupić 650zł regeneracja 230zł(białystok) ale trzeba czekać 1-2 dni.

Opublikowano

Pomóżcie!!! Mamy Bizona Super z 81, cała hudraulika lała, orbitrol zawiozłem do regeneracji (super zrobili, ani kropli oleju), ale mam problem z rozdzielaczami (wymieniłem w nich głowiczki na nowe i dalej cieknie), no i jak sie olej nagrzeje to tak jakby się zacinały (ciężko chodzą), a na dodatek 2 razy w tym sezonie pękł mi przewód od pompy i 2x po 30L. oleju poszło w p... Chciałem spytać czy mógłbym założyć wyjścia od rozdzielaczy za pomocą węży (u mnie sa rurki i z nich właśnie cieknie). Jak możecie pomuszcie

Opublikowano

sprawdź regulator ciśnienia. nie znam się, ale wujek miał podobny problem i okazało się, że poprzedni właściciel podwyższył ciśnienie na regulatorze, bo miał już słabą pompe, a problem pojawił się, gdy wujas wstawił nową pompę, która z resztą zaraz pękła z w.w. przyczyny

Opublikowano

Na rozdzielaczu z tylu jest regulacja cisnienia (jak dobrze pamietam jak stoisz przed bizonkiem z przodu to na tym rozdzielaczu po lewej), u mnie bylo podcianiete i przez 2 sezony mniej wiecej raz na tydzien, czasem czesciej pekala rurka przy rozdzielaczu i tak jak tobie wywalalo po kilkadziesiat litrow oleju. po zmniejszeniu cisnienia, heder dzwiga troche wolniej ale juz 3 rok ta felerna rurka nie pekla wiec pelen sukces :D

Opublikowano

Chłopaki wielkie dzięki!!! mam jeszcze jedno zapytanko: wiecie jakie dławiki mają iść pod rurkę od hedera, motowidła, przyspieszacz motowideł bo są trzy rodzaje dławików z różnymi otworami, a w katalogu nie napisali jaki gdzie idzie. A chciałbym żeby było jak w oryginalnym założone (bo jak popiernicze wielkość tych dziurek to heder za szybko albo za wolno, motowidła tak samo i przyśpieszacz też). Jak ktoś posiada takie informacji niech wyśle.

PS. Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI!!!

Opublikowano

U nas na hederze, regulacji szybkości motowidel i przyspieszaczu są te z najmniejszymi dziurkami, modnoszenie i opuszczanie motowideł te średnie a wysówanie i rura wysypowa to wogole nie ma

• Like 1
Opublikowano

Ja w swoim Bizonie też miałem podobny problem tylko u mnie było za małe ciśnienie w przewodach... Jak założyliśmy stół do rzepaku to nie dał rady nawet trochę do góry podnieść... Myśleliśmy, że to wina pompy, kupiliśmy nową, a z tą nową jeszcze gorzej było... W końcu okazało się, że właśnie te zaworki w rozdzielaczu się poluzowały i w przewodach było 80atm. zamiast 180atm... Cały dzień nam zajęło zanim doszliśmy co było przyczyną... Już 2 sezony minęło od tamtej pory i na starej pompie podnosi bardzo dobrze... Pozdr :D

Opublikowano

ja w swoim Biozonie to mam takie cuś ... jadę sobie i dopuki olej nie jest gorący to jest ok a jak trochę pochodzi to nieskręca mi w jedna stronę... nie raz to trzeba krecic 20 razy a potem wyrwie i jak durny leci...

Opublikowano

jak założyłem do bizona (ostatni wypust heder od CNH) przystawke do rzepaku to wogóle nie podniósł jak podkreciłem ciśnienie to rozerwało pompe hydrauliczną potem się okazało że wymagają trzeciego siłownika do pracy z przystawką jaja jak berety

Opublikowano

Witam.

Ostatnio jak odpaliłem bizonka to zaczęło lać z orbitrolu. Dokładniej to z połączenia orbitrolu z tą podstawą kierownicy. Co to może być? tam są jakieś uszczelniaczę? Da radę zrobić to samemu w domowych warankach?

Pozdrawiam