Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, ravoj napisał:

Toż to Węgry, gdzie u nas -15, coś Cię mocno okłamują. 

Mapa przewinięta. Zobaczymy. Prognoza to prognoza raz się sprawdza raz nie. Póki co wygląda to tak. Jedynie co to tam gdzie sąsiad ma rzepak to z metr od miedzy nie ma pszenicy... wygląda na to że popryskał mi lekko. 

Screenshot_20210103-120713_Gallery.jpg

wpisałem w Google bestia ze wschodu i na kilku stronach piszą o gwałtownym ochlodzeniu + śnieg ok 17-25.01 ale tylko na albo aż na wschodzie. nie potrafią przewidzieć co będzie za 2-3 dni a co dopiero za ponad 2 tygodnie, choć jakby spadło trochę śniegu i było -20 to przypomnialy by się dawne czasy hehe

Wg synoptyków, w Polsce syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia spadnie do -20 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm białego puchu. Najczarniejszy scenariusz przewiduje w Polsce temperatury rzędu nawet -30 stopni!

Syberyjskie mrozy opanują w drugiej połowie miesiąca całą Europę. Opady śniegu prognozowane są m.in. w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy Francji. W Skandynawii i europejskiej części Rosji temperatury mogą spaść nawet do -50 st. Celsjusza!

• Haha 1

Przed chwilą, k16mk napisał:

Wg synoptyków, w Polsce syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia spadnie do -20 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm białego puchu. Najczarniejszy scenariusz przewiduje w Polsce temperatury rzędu nawet -30 stopni!

Syberyjskie mrozy opanują w drugiej połowie miesiąca całą Europę. Opady śniegu prognozowane są m.in. w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy Francji. W Skandynawii i europejskiej części Rosji temperatury mogą spaść nawet do -50 st. Celsjusza!

Co bedzie to będzie w prognozach zero śniegu, a mroz spory

2 minuty temu, k16mk napisał:

Dawno byli nic strasznego pamiętam po -  37 bywało i było wszystko dobrze .

1 godzinę temu, k16mk napisał:

Jak będzie 20 cm śniegu to -20 nie będzie groźne .

• Haha 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Najczęściej poruszane tematy w kwestii ochrony i uprawy pszenicy ozimej, o które pytają rolnicy to:
      Optymalne warunki glebowe i klimatyczne dla uprawy Najlepsze nawozy i odmiany dla danego regionu Jakie szkodniki i choroby są najbardziej niebezpieczne i jak je zwalczać Jakie środki ochrony roślin należy stosować, aby zapewnić dobre plony Jakie są najlepsze metody zbiórki i przechowywania zbiorów. Zapraszamy do kontumacji dyskusji z sezonu 2022: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292319-ochrona-i-nawozenie-pszenicy-2022/

• Przez dariusz86
      Cześć,
      Mój błąd, miałem źle ustawiony docisk bo we wrześniu pożyczałem siewnik znajomemu który siał na cięższych ziemiach, kompletnie tego nie zauważyłem że poprawiał docisk redlic na mocniejszy no i poszło. Poszło na jakieś 5 - 6cm. Efekt nie musze mówić jaki teraz jest. Dość długo wychodziła. Łodyga jest dość wiotka i przyżółknięta. Pierwszy raz mam taką sytuację. Da się ją chociaż trochę jeszcze odratować czy już nic z tym nie zrobię? 
    • Przez Adirol
      Witam Forumowiczów. 
      Na zdjęciu poniżej ciekawy przypadek jaki zauważyłem na pszenicy. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak to wygląda?

• Przez Godzio
      Witam gdzie można zakupić kwalifikat pszenicy apostel
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v