Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem w rekordzie nie domlaca mi głowie pszenicy niekiedy przeleci cały Kłos sprawdzałem klepisko, cepy, wymieniłem druty w klepisku ustawiłem szczeline na srubach kosze na obrotach koło 1000. Nie wiem co robić czy kupować nowe klepisko i cepy czy macie jakieś pomysły żeby to poprawić
Opublikowano

No ale przecież jak przeleci cały kłos to i tak powinien wrócić  podajnikiem kłosowym na maszynę ,  A może górne sito masz zbytnio położone i kłos się nie mieści w szczelinę.

Rozumiem że pełny kłos przelatuje prze kombajn ?  

Opublikowano

No to zmienia postać rzeczy , zostaje zatem klepisko  wraz z poprawną regulacją oraz cepy na młocarni innego powodu nie ma  
No chyba że użytkowałeś pierwszy sezon i nie wiesz że masz założone klepisko kukurydziane . 

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam jakie były ustawienia ale domyślam się ze ustawiłeś to książkowo ., wiec trochę to dziwne .
Kombajn uzytkujesz już jakiś czas , wcześniej było dobrze ?  czy to nowy nabytek i obserwacje po sezonie.
Wymiana cepów na pewno zrobi różnice ale mimo wszystko  przy odpowiednim zestalowaniu nie powinna przelatywać nieruszona masa

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano

kombajn kupiłem w 2018 roku w pierwszym roku była tragedia jeszcze więcej przelatywalo jak w sezonie 2019 myślałem że klepisko jest krzywe i to jest wina ale po wyjeciu i zmierzeniu było wszytsko ok okazało się że dziadek ktory miał kombajn od nowości sam tak z głupia regulowal klepisko z jednej nie wchodził palec a z drugiej piesc mogła wejść poprawilismy to i kosilismy i jak można było zauważyć ilość klosow w słomie spadła. ale i tak się trafiają szczególnie te klosy które leżały

Opublikowano (edytowane)

Czyli było gorzej .    To  najrozsądniej byłoby wymienić komplet  cepy + klepisko  zwłaszcza że robisz to dla siebie i w ten sposób masz spokój .
Ale można też wymienić same cepy bo w sumie to nie słyszałem żeby ktoś wymieniał klepisko no chyba że coś wpadło i go poszarpało.  Jednak decyzja należy do Ciebie bo to twoja kasa  a może któryś z kolegów jeszcze coś podpowie .
Tak mi jeszcze chodzi po głowie ze może za słabo skręcasz maszynę gdybyś ją skręcił np. na 8mm to cały kłos nie ma prawa przelecieć .
Nie wiem jak to robisz ale może sugerujesz się skalą  , spróbuj  to zmierzyć 

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano (edytowane)

Zdemontuj podajnik pochyły i zmierz każdy cep względem klepiska, w rożnych miejscach czy nie są nierówne, może to da ci odpowiedz co jest nie tak. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

wtedy jak zdementowałem to mierzyłem i było ok ale jeszcze raz sprawdzę

ale taka ciekawostka że jęczmień owies i zyto jak kosiłem to wymlacal no jakiś mały poslad został ale tak to byly puste klosy a w pszenicy tylko tak bylo