Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie czysto hipotetyczne, wynikające ze sporu ze znajomym:

Instalacja 4-przewodowa, brak RCD, wszędzie gniazda, mufy 4- bolcowe.

Znajomy chce podłączyć pożyczoną myjkę z silnikiem 3-fazowym, która ma wtyczkę 5- bolcową.

W miejscu gniazda 4- bolcowego montuje gniazdo 5- bolcowe.

Teraz podłączenie (fazy wiadomo😞

1. moim zdaniem: w nowym gnieździe (5-bolcowym) robimy mostek PE i N i podłączamy PEN z instalacji

2. znajomy twierdzi: w nowym gnieździe (5-bolcowym) N nie podłączamy nigdzie, a PE podłączamy PEN z instalacji.

W myjce we wtyczce podłaczone są wszystkie 5 bolców oddzielnymi kablami.

Które podłączenie jest lepsze? Nioby silnik 3-fazowy nie potrzebuje N do działania, ale myjka jest prawdopodobnie dość rozbudowana, grzanie itp. I N może być potrzebny do sterowania.

Wiem, że powinno się wymienić instalację 4- przewodową na 5, ale wiadomo jak to jest...    

Opublikowano

Jak pominąć?

Chodzi Ci oto, aby w urządzeniu zamienić wtyczkę z 5- bolcowego na 4 i PE we wtyczce odciąć? Ta opcja chyba odpada bo:

- w razie pojawienia się napięcia na obudowie silnika nie ma drogi odprowadzenia go (np. nóżki gumowe). Chyba że poprzez dotknięcie...

- możliwy problem z gwarancją po wymianie wtyczki 

Opublikowano

Nie jestem dobry w te klocki ale we wtyce/gnieździe 4 powinno być tak :

1 R-faza

2 S-faza

3 T-faza 

4 0-zero (bolec grubszy od pozostałych)

W 5 powinno być tak :

1 R-faza 

2 S-faza 

3 T-faza 

4 0-zero 

5 grubszy bolec uziemienie

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem jeżeli można zmostkować PE z N we wtyczce to tym bardziej, a wręcz bardziej poprawnym/bezpieczniejszym jest zmostkowanie PE z N w gnieździe.

Załóżmy sytuację, że do sieci TN-C montuję gniazdo 5-bolcowe i włączam pożyczoną (jak w tym przypadku) myjkę ze wtyczką 5-bolcową w której wcześniej zmostkowałem PE z N. Wszystko działa OK. Kończę prace i oddaję myjkę dla właściciela lub właściciel sam po nią przyjeżdza pod moją nieobecność - ja zapominam rozmostkować PE z N we wtyczce i gość ma problem. RCD wybija mu ( u niego jest sieć TN-S) lub co gorsze nie działa poprawnie.

A jeżeli mostek robię w gnieździe to wszystko gra, bo instalacja od drugiej strony nie zmienia się często. Zresztą wtedy nie musze pamiętać każdorazowo gdy pożycze od kogoś sprzęt na 5- bolcową wtyczkę, aby zmostkować w tej wtyczce PE z N.

Wiem, wiem najlepiej byłoby przerobić  całą instalację na TN-S, ale wiadomo....

17 minut temu, PRIMO napisał:

Nie jestem dobry w te klocki ale we wtyce/gnieździe 4 powinno być tak :

1 R-faza

2 S-faza

3 T-faza 

4 0-zero (bolec grubszy od pozostałych)

W 5 powinno być tak :

1 R-faza 

2 S-faza 

3 T-faza 

4 0-zero 

5 grubszy bolec uziemienie

Wszystko się prawie zgadza, ale powiedz jak poprawnie połączyć gniazdo 4-bolcowe z wtyczką 5-bolcową?

Edytowane przez vat
Opublikowano
19 minut temu, vat napisał:

jak poprawnie połączyć gniazdo 4-bolcowe z wtyczką 5-bolcową

zrób sobie przejściówkę Wtyk 4 bolce podłączyć do krótkiego kabla 4 żyłowego normalnie a na drugim końcu gniazdo 5 bolców i podłącz kabelek , fazy do faz a 0 do N

Opublikowano

Czyli jednak można, a nawet trzeba zmostkować PE z N W GNIAZDKU.

Jednak miałem rację w pierwszym poście.

@debrzynateż tak twierdzisz chociaż nie napisałeś tego dosłownie.

Wiem, że sprawa może wydawać się błaha, ale taką do końca nie jest - zreszto nawet przeglądając pobieżnie elektrodę spory nie maja końca - można, nie można, trzeba, nie wolno.

Opublikowano

Jest taka zasada, najpierw ochrona później praca, uziemienie musi być podłączone.

Opublikowano

Nie doczytałem, chcesz zmienić gniazdo... Obojętnie gdzie zmostkujesz czy w gnieździe czy we wtyczce, bez różnicy. Uziemienie jest potrzebne, ale każdy elektryk Ci powie, że jeśli nie ma uziemienia to dopuszczalne jest zmostkowanie z N.

Opublikowano

Ale PE (uziemienie na urządzeniu) masz niepodłączone - oczywiście w przypadku gdy urządzenie ma 5- bolcowy wtyk

3 minuty temu, debrzyna napisał:

A N to co jest innego jak nie ziemia ?

1 minutę temu, JakubPytel napisał:

Nie doczytałem, chcesz zmienić gniazdo... Obojętnie gdzie zmostkujesz czy w gnieździe czy we wtyczce, bez różnicy. Uziemienie jest potrzebne, ale każdy elektryk Ci powie, że jeśli nie ma uziemienia to dopuszczalne jest zmostkowanie z N.

Właśnie o to mi chodziło, że należy mostkować PE z N przy sieci TN-C.

Moim zdaniem też ze względów praktycznych o których pisałem wcześniej lepiej zmostkować w gnieździe. 

Opublikowano

Nie wiem o jaka myjke chodzi ja mam Karcher a na 400V i mam mufe 5 bolcy ale N jest puste nic nie podłączone a PE jest podłączone

I chodzi i jak mam przedłużacze na gospodarstwie 4zylowe a mufy mam 5 zylowe bo mam roznicowke to w tych przedluzaczach 4 żylowych mam N puste fakt że używam ich tylko do silników typu kompresor betoniarka dmuchawa zmijka

Opublikowano

Znajomy twierdził, że wszystkie bolce są zajęte: 3 fazy, N- niebieski, PE- żółto-zielony.

Zresztą jak mówiłem jest to, przynajmniej dla mnie, sprawa czysto hipotetyczna - jak poprawnie podłączyć urządzenie ze wtyczką 5 -bolcową do 4.

Zamiast myjki można wstawić np. schładzalnik do mleka, teraz te nowe napewno mają wtyki 5 i tam N jest potrzebne do sterowania np. stycznikami. Tak tak wiem są też styczniki z cewką na 400V ;) , ale nie w tym rzecz.  

Opublikowano

Ale N masz zawsze w sieci i większość urządzeń go wymaga. Sam silnik trójfazowy bez żadnego osprzętu może działać na trzech fazach i podpiętej ochronie a jak nie ma ochrony PE to podpinasz mu N na obudowę i po sprawie. W przypadku braku PE w instalacji mostkujesz w gnieździe czy gdziekolwiek N z PE i na pewno to nikomu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.