Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w tytule, zastanawiam się nad kupnem prasy rolującej. Prasa ma służyć głównie do słomy i siana (mam przyczepę do kiszonki) więc w grę wchodzi jedynie pasówka. Budżet na prasę to ok 20k zł, może ciut ponad, o moc ciągnika się nie martwię, bo spokojnie 85 kucy z Reni da rade ;) Zwracam się natomiast do Was z pytaniem, co lepiej wziąć? JD czy VICON? Obydwie prasy (głównie chodzi mi o JD 550 i Vicon RV 126L) mają owijanie na dwa sznurki i siatkę, heder w grę wchodzi tylko szeroki. Docisk hydrauliczny, prasy zmienno-komorowe od 80-180cm. praktycznie wszystko takie same. Ogądałem i jedna i drugą, JD ma tu na forum bardzo pozytywne opinie, jednak wykonanie Vicona, bardziej mnie przekonuje. Prasa jest masywniejsza, łańcuchy i zębatki grubsze, wydaje się być wytrzymalsza. Mam straszny dylemat co wybrać, aha i mógłby ktoś powiedzieć jakiej produkcji jest Vicon?

PS, oczywiście opcja 'szukaj' już wykorzystana.

Opublikowano

vicon jest marka francuską i taka Ci polecam bo jd ma pasy przez całość a vicon z przodu krótkie napędzane a z tyłu dłuższe które się kręcą jak jest materiał. zaraz napiszą osoby że jd ma pasy karbowane i dobrze niech ma ale to nie jest potrzebne patrz na krzywki w podbieraczu u nas musieliśmy naprawiać bo ktoś za nisko prasował sąsiad ma 126L ciąga MF 3095 ja mam MF828 to samo powiem że praca w porównaniu do zestawu jd 550 i zetor 7211 szła szybciej niż mi ponieważ prasowaliśmy podobnej wielkości pszenżyto przez miedze i długo i powoli tak ze klapę otwierał

Opublikowano

Ja mam JD 550 i co ciekawsze ariss jak chcesz wiedzieć to moja została wyprodukowana we Francji ;) Ariss a co pasy mają do tego?? Widzisz jak kolega StreetSoldier chciałby jechać kiedyś robić sianokiszonkę Viconem to będzie wielki ból na pasach karbowanych tego nie ma ... W JD musisz patrzeć na stan pasów... mają one takie dwa schodki na każdym karbie jak ich już nie widać to prasa jest mocno wyeksploatowana... u mnie w mojej 550 są na pasach obydwa te schodki :) ... Ja od siebie powiem tylko tyle czy kupisz JD czy Vicona to i tak zrobisz dobry wybór bo jednak prasa pasowa to prasa pasowa i zobaczysz jakoś balona po niej a innej w życiu już nie kupisz :)

P.S. Tak mi się wydaje że do JD łatwiej o części :)

Opublikowano

ja mam bliżej po części do vicona mam 10km a co do sianokiszonki to żadnego problemu nie ma raz tak daliśmy ciśnienie że jak mieliśmy stare skuwki druciane to od razu poszły a tak na oryginalnych(w serwisie jd) to mf 255 na podnośniku tylnym jeździ z dobre 20 cm nad ziemią przodkiem

Opublikowano

Obie prasy są porównywalne jakościowo, ja bym się skłaniał ku Jd 550. Dużo już tych pras jest w Polsce, bardzo dobry dostęp do części. Opinie są różne na temat tej prasy(ciężko zacząć balot), ale ja bym brał to z przymrużeniem oka, w tych pieniądzach to znajdziesz ładny egzemplarz.

Opublikowano

Witam, jak w tytule, zastanawiam się nad kupnem prasy rolującej. Prasa ma służyć głównie do słomy i siana (mam przyczepę do kiszonki) więc w grę

Mam straszny dylemat co wybrać, aha i mógłby ktoś powiedzieć jakiej produkcji jest Vicon?

Wybieraj tą w lepszym stanie technicznym i z jednej i z drugiej będziesz zadowolony.

vicon jest marka francuską i taka Ci polecam bo jd ma pasy przez całość a vicon z przodu krótkie napędzane a z tyłu dłuższe które się kręcą jak jest materiał. zaraz napiszą osoby że jd ma pasy karbowane i dobrze niech ma ale to nie jest potrzebne patrz na krzywki w podbieraczu u nas musieliśmy naprawiać bo ktoś za nisko prasował sąsiad ma 126L ciąga MF 3095 ja mam MF828 to samo powiem że praca w porównaniu do zestawu jd 550 i zetor 7211 szła szybciej niż mi ponieważ prasowaliśmy podobnej wielkości pszenżyto przez miedze i długo i powoli tak ze klapę otwierał

Jakie Vicon ma pasy z przodu dłuższe a z tyłu krótsze, o czym Ty piszesz?

RV 1901 ma 5 razy 15 m pasa i nie ma krótszych i dłuższych z przodu.

Ja mam w swojej 17 tys balotów i pasy są idealne, to wszystko zależy jak się jeździ, jak ktoś przytarł kilka razy to po 5 tys będą do wyrzucenia. U mnie spokojnie jeszcze 10 tys wytrzymają, mierzyłem ostatnio wydłużyły się tylko o 3 cm.

Opublikowano

ty mówisz o szerokości pasów robertbara i w viconie 126L masz 2 rzędy pasów u Ciebie pewnie też

tu masz foto z katalogu

a czytając instrukcje spinki powinno się wymieniać co 10tyś balotów a ten trzpień co 5 tyś a pasy jak przekroczą długość graniczna to się skraca lub się zjadą to się wymienia podkreślam to jest z instrukcji a każdy jedzie jak może

Opublikowano

Ja mam JD 550 i co ciekawsze ariss jak chcesz wiedzieć to moja została wyprodukowana we Francji ;) Ariss a co pasy mają do tego?? Widzisz jak kolega StreetSoldier chciałby jechać kiedyś robić sianokiszonkę Viconem to będzie wielki ból na pasach karbowanych tego nie ma ... W JD musisz patrzeć na stan pasów... mają one takie dwa schodki na każdym karbie jak ich już nie widać to prasa jest mocno wyeksploatowana... u mnie w mojej 550 są na pasach obydwa te schodki :) ... Ja od siebie powiem tylko tyle czy kupisz JD czy Vicona to i tak zrobisz dobry wybór bo jednak prasa pasowa to prasa pasowa i zobaczysz jakoś balona po niej a innej w życiu już nie kupisz :)

P.S. Tak mi się wydaje że do JD łatwiej o części :)

mógł by mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi schodkami na pasach? :)