Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nic niczym nie wyrzuci tylko bedzie chodził normalnie jak i przed wymianą. 2 mm to żaden nadmiar i w pracy normalnie jak każdy silnik diesla ten olej w niewielkich ilościach zużyje. Zużycie oleju w ilości do 2% spalonego paliwa to wartość dopuszczalna przez dokumentacje ursusa - jeśli wyżej to silnik kwalifikuje sie do naprawy głównej. Pozdrawiam

Opublikowano

Przelalem jakieś 6 lat temu olej w c330. I potem mialem uchlapany kolektor wydechowy. Bylem pewny ze silnik do roboty. Przyjechał mechanik, stwierdził że silnik jest ok, a uchlapany kolektor to może być spowodowane za dużą ilością oleju. Poszedl w orke, wypalil sie ten olej, stan powrócił i ciagnik smiga do dzisiaj. Jakim cudem tak sie stało nie wiem. Mechanikiem nie jestem. Mówię tylko z wlasnego doświadczenia że tak sie stało.

Opublikowano

Dobre . Silnik ok , a pojechał orać i spalił olej z silnika . Dobre jaja . :D

Opublikowano

Nie wiem jak w ursusach, ale normalnie przy poziomie max na miarce w większości silników wał korbowy pracuje nad "taflą"oleju. Dopiero przelanie poziomu max powoduje uderzanie wału o lustro oleju i w silniku mamy wiecej  "fruwających" drobinek oleju i bardziej spieniony olej. W silnikach gdzie odpowietrzenie skrzyni korbowej idzie w kolektor ssący trafi do niego wiecej "mgły" olejowej. Na ścianki tuleji też trafia wtedy wiecej oleju i przez pierścienie przeniknie wiecej oleju niż normalnie. Mówimy oczywiscie o przelaniu bardziej o 2cm czy wiecej niż o 2 milimetrach.