Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam. w moim bizonie Z056 padły akumulatory (ileś tam letnie centry 175Ah/950A) nie ładuje w obu akumulatorach pod prostownikiem jednej z cel tzn. elektrolit nie gotuje się podczas ładowania. Po naładowaniu Bizon odpala, ale po kilku dniach nie masz szans aby obróciły silnikiem. Zastanawiam się nad zakupem nowych akumulatorów czy akumulatory o pojemności 140Ah wystarczą (są znacznie tańsze niż 175Ah)?? a może mogą być 100Ah??

Opublikowano

Powinny być 165-170Ah, ale kombajnu używa się w lecie gdzie temperatury są wysokie i nie ma problemu z zapalaniem wiec myślę że 140Ah powinno boć ok. Podstawa to sprawny rozrusznik, włącznik masowy i przewody.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeśli silnik jest w dobrym stanie to na dwóch 100 odpali, większych niż 140 nie ma sensu kupować, kombajn odpala się 2 razy na dzień w 30 stopniowych upałach, także szkoda pieniędzy na większe.

W MF 6 cylindrowym o pojemności prawie 6 litrów fabrycznie zamontowane są 2x74 Ah 12V i jakoś kręci ;). W kombajnie to by już nie przeszło ze względu na koło zamachowe, pasy, pompy hydrauliczne.

Opublikowano

Po naładowaniu Bizon odpala, ale po kilku dniach nie masz szans aby obróciły silnikiem.

Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym nic, naładujesz przed żniwami i wytrzymają przecież jak przyjdzie robota to się jezdzi codziennie ;)

Opublikowano

Ja w swoim mam 2 140 i to starcza z powodzeniem wczesniej mniałem 2 110 i też było dobrze. Po co przepłacać jak te 140 są tańsze a wystarczą.

Opublikowano

Ja w swoim mam 180Ah i 200Ah, a może lepiej poszukać jakichś używanych większych akumulatorów? Bo na mniejszych akumulatorach mogą się męczyć przy zapalaniu :/

W MF 6 cylindrowym o pojemności prawie 6 litrów fabrycznie zamontowane są 2x74 Ah 12V i jakoś kręci ;). W kombajnie to by już nie przeszło ze względu na koło zamachowe, pasy, pompy hydrauliczne.

Nie ma co porównywać zachodnich sprzętów do polskich, byłem świadkiem jak kombajn JD 965 z slinikiem 6-cylindrowym był odpalany z akumulatora coś koło 90Ah, to mnie zadziwiło, bo sami widzicie po tym temacie jakie akumulatory mamy w Bizonach :D

Opublikowano

Dzisiaj odpalałem bizona Z040 okazało się że 1 aku padł (2x100Ah) więc założyliśmy z mechanikiem aku z samochodu 50Ah i zapalił co do akumlatorów to mechanik się chwalił że był u jednego faceta to jeżdził na dwuch aku od samochodu (maluch) tylko musiął cały czas jeździć na światyłach aby nadmiar prądu z prądnicy nie wygotował wody

Opublikowano

Pewnie,że na aku od samochodu odpala, i nawet śmiało można jeździć i myślę,że niekoniecznie na światłach - po to mamy regulator. No ale - jak regulator wysiądzie to strach pomyśleć co się stanie z tak małym akumulatorem. Duży akumulator wtedy ma większe szanse na przetrwanie. Zresztą wiadomo - im większe tym lepsze.

Ja w swoim miałem 2* 170Ah. Jeden padł już w tamtym roku, ale do końca sezonu chodził. W tym roku kupiłem aku 125 Ah do ciągnika i jednocześnie zakładany będzie na sezon do Bizona.

prezes893 - jeśli odpala Ci na drugi dzień, to go zostaw-niech sezon posłuży. Byle jak w nocy kosisz, to pół godz przed zakończeniem roboty wyłączyć zbędne światła by nabić akumulatory. Ja po spojrzeniu na voltomierz wiem, czy mi jutro odpali czy nie.

Opublikowano

niestety nie trzymały już na drugi dzień silnikiem nie obróciły. kupiłem Centry 175/950A w firmie Akumix cena za jedną sztukę 520zł ale za dwie zapłaciłem 1020 zł.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja kupiłem akumulator zapa 180 Ah i myślę sprubuję zapalić na jednym akumulatorze i ku mojemu zdziwieniu zapalił bez wększych problemów a prawie rok stał nieodpalany i teraz myślę przerobić na 12 volt instalację to znaczy wymienić rozrusznik alternator i żarówki albo wstawić 2 mniejsze akumulatory bo różnica w cenie jest spora

Opublikowano

Ja mam worldbat chyba 170 3 sezon dopiero chodzą no ale u mnie czesto się gasi i odpala silnik :)

pamiętajcie o czyszczeniu korków odpowietrzających , ich zatkanie grozi eksplozją akumulatora ! w szkole nauczyciel opowiadał jak pracownik szkoły o tym zapomniał i rozpier.. oba na raz :)

Opublikowano

Ja tam z MTZ-ta wyciagam na zniwa 2x110 Ah i jeszcze z nimi problemu nie bylo, ciagnik i tak wtedy nie jezdzi bo starszy nie chce sie nawet uczyc nim jezdzic :)

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mój Bizon odpala na 2x88Ah. Są to już stare akumulatory, wyciągnięte jakieś 5 lat temu z ładowarki i traktora. Odpalam na nich już 5 rok i zawsze odpalę.

Edytowane przez piotrols
Opublikowano

W Bizonie super mam 2x Scania Heavy Duty 225Ah 1200A od Scani kupione po 300zł za sztukę używane, od handlarza takimi rzeczami, a na wymianę wziął 3x 6v od ciapka, koleś miał mniejsze ale jeden miał nadpalony słupek to podziękowałem. Silnik pali na dotyk, aż się boję czy nie za duże :blink:

Aku są takie, że we dwie osoby je ciężko włożyć, ale była okazja to się wzięło.

Opublikowano

witam. w moim bizonie Z056 padły akumulatory (ileś tam letnie centry 175Ah/950A) nie ładuje w obu akumulatorach pod prostownikiem jednej z cel tzn. elektrolit nie gotuje się podczas ładowania. Po naładowaniu Bizon odpala, ale po kilku dniach nie masz szans aby obróciły silnikiem. Zastanawiam się nad zakupem nowych akumulatorów czy akumulatory o pojemności 140Ah wystarczą (są znacznie tańsze niż 175Ah)?? a może mogą być 100Ah??

6 sezon na 2x 75Ah

Opublikowano

Ja miałem kiedyś przypadek że padł mi alternator przeładował(zagotował) akumulatory ktore później wybuchły, a było z 3 dni do końca żniw, i przywlekłem z pobliskiej kasacji samochodów 2 w miare dobre akumulatory jeden 60ah, a drugi 74ah, założyłem i palił bez problemów tylko na światłach musiałem jeździć pomimo już zrobionego alternatora i nowego regulatora,później komuś dałem te akumulatory...