Skocz do zawartości

Problem z obrotami bębna w Bizonie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie pomozcie mi co mam zrobic bo nie moge zwiekszyc obrotow bebna powyzej 800 bo prowadnica trze o kolo pasowe .

dodam ze jest nowy pas prowadnica ta co sie srobe wkreca od regulacji .

juz zglupialem a w sobote chcem kosic jeczmien

Opublikowano

znajdz kogoś kto ma miernik obrotów i przyłóż do wału przy pełnych obrotach młocarni i zobacz ile faktycznie kombajn osiaga może być tak że licznik ci oszukuje lub jest wina pradniczki też kiedyś tak miałem a młocarnia jest ok do każdego pomiaru wskazujacego przez licznik dodawałem 250 bo o tyle oszukiwał a szukałem winy na rózne sposoby wymieniałem pas i etc.

Opublikowano

Jeżeli pas nowy to wina musi być w talerzach są wytarte.NA kole odrzutnika pas powinien wystawać około 3mm tyle mam u siebie .Albo spróbuj przełożyć te 2 klamry odwrotnie co są do napinania na bębnie.

Opublikowano

U mnie też te obroty pokazuje jak chce mimo że założyłem mowy pas nic nie pomogło, talerze są niewytarte na a śruba jest dokręcona do końca. Maksymalnie pokazuje ok 600 obrotów, może to i wina czujnika jest.

Opublikowano

Panowie a na piastę patrzeliście?? U mnie była piasta pęknięta i sobie mogłem robić cuda z pasem i nic, zdaża się że piasta jest trochę krótsza i też będzie problem

Opublikowano

Zasada jeśli pas wystaje ok 2mm nad kolo obroty muszą być powyżej 1000 oszukuje zazwyczaj prądniczka, jeśli kombajn faktycznie miałby te 600-800 obrotów zaraz byście go zapchnęli w lepszym zbożu, proponuję iść do znajomego niech na chwilę pożyczy prądniczki na próbę ja tak zrobiłem i faktycznie kombajn miał powyżej 1000obr na tej drugiej, a na mojej 700 pokazywał :)

Opublikowano (edytowane)

To dobrze zrobiłeś skoro ci trze koło pasowe to trzeba naciąg przespawać. Obrotomierz masz do kitu. Niech ci ktoś zmierzy zegarem, mi się grzało łożysko w piaście na kole odrzutnika.Za mocno spasowane było i naciągi złe. Pamiętaj nigdy nie dokręcaj korby w kabinie od obrotów młocarni ma ,ax bo spalisz łożysko odrzutnika. Widełek nie ruszaj bo na pewno są ok chyba, że przegrzaliście. To najczulszy punk Bizona :D

Nie krzycz! (Caps Lock)

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Panowie a czy do sciągniecia koła wariatora młocarni trzeba zdejmowac koło jezdne ? (szerokie opony) bo mi się ułamało to cos od regulacji obrotów od ramy i musze zdjąć koło odzutnika zeby miec dostęp i zachacza o bieznik opony :)

rozbieramy to pierwszy raz i wskazówki doświadczonych kolegów (wasze) by się przydały :)

Opublikowano

Nie, nie spuszczaj powietrza. Ja akurat wczoraj zdejmowałem to koło pasowe. Musisz przestawić się bizonem ok. 2-3 cm w przód lub w tył. Wszystko jedno. Wtedy koło pasowe wpasuje się w dołek między bieżnik opony. Spokojnie zejdzie.

Opublikowano

Umnie nie zchodzi :) mam ruskie opony wygladają na wieksze niż standardowe bo jest z cm luzu od górnej blachy . Ale już sobie poradziliśmy - odkreciliśmy te 6 śrub i zeszło .

a co robisz przy tym kole ?