Skocz do zawartości

Jaki pług obrotowy do C-360 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jaki plug obrotowy nada się najbardziej do 60? Zależałoby mi na obrocie mechanicznym . Zestaw głównie pracowałby w lekkich glebach na równych polach .

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, WeSolyRomeKK napisał:

Rabewerk albo krone

Jak podajesz nazwę producenta pługa, to podaj też konkretny model. Każdy znany producent pługów pewnie przez ostatnie 50 lat zbudował po 100 lub więcej typów i odmian. Wybór jest naprawdę duży.

@Gosu chcesz pług 2 czy 3 skibowy? 

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

ja polecam 3 skibowy lemken opal 90 waga około 500kg czyli nie duzo tylko obrut tam jest hydrauliczny ale ja bym taki wolał mechaniczny bedzie strasznie bujał całym traktorem i jest ryzyko zepsucja albo pokrywy podnośnika albo wieszaka a hydrauliczny plynnie i powoli obruci się

Opublikowano

Ogólnie bardziej myślałem w kierunku 3 skib, ale faktycznie może być trochę szkoda podnośnika no i oczywiście przód będzie bardziej odciążony. A więc może faktycznielepiej 2x40 na hydraulicznym obrocie. A koledzy znacie jakieś konkretne modele godne polecenia?

Opublikowano

Panowie odświeżam temat. Mam pytanie. Kupiłem pług obrotowy 3 niemeyer do c360 i wszystko ładnie tylko z jednej strony bierze normalnie a jak obróce to już pierwsza skiba idzie w pół koła i mniej zabiera. Co może być ?

Opublikowano

Coś masz źle ustawione. 

- punkt ciągu - łącznik centralny musi iść w osi ciągnika - tak jest, czy ucieka w którąś stronę?

- geometria pługa - sprawdź wymiary pomiędzy korpusami dla prawej i lewej strony - może jest coś źle ustawione lub krzywe 

- pochylenie pola i odciągi ( stabilizatory ) boczne - pole równe? Odciągi luźno?

Opublikowano

Dzięki za odp. A wiec tak.

Łącznik idealnie czy w tą obruce czy w tą. 

Tej geometrii nie jestem pewien... niby wszystko równo w poziomie jest.

Możliwe że coś jest źle ustawione... tylko co ? Krzywe nic nie jest.

Pole równe jak stół. Odciagi luźne z obydwu stron.

Opublikowano

Kiedyś znajmomy miał coś podobnego, kupował nowe cięgła dolne, i okazało się, że jedno było dłuższe od drugiego o 2cm, taka jakość nowego polskiego rzemiosła. Radziłbym zmierzyć oba cięgła dolne czy są takiej samej długości.

Opublikowano

To nie prom kosmiczny, musi być coś nie tak skoro w jedną stronę ściąga. A jak luzy na ramionach ? Swoją drogą łącznik jeżeli łącznik jest w osi ciągnika niezależnie od obrotu pługa to wygląda jakby piesze korpusy były nierówno. Próbowałeś na odciągi dać na sztywno? Poszukaj sobie obojętnie jaką instrukcję obsługi pługa obrotowego i będziesz miał pokazane w jaki sposób mierzy się korpusy względem siebie i ramy.

Opublikowano (edytowane)

Mi nie ściąga tylko z jednej storny zabiera całą poerwsza skibe a z drugiej połowę. Niby próbowałem na sztywno ale też nie za bardzo to szło.  No właśnie te pierwsze korpusy są jakby nierówno... ale jak łącznik jest w osi ciągnika to po obruceniu powinno być niby ok.

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano

Jeśli jesteś pewien że ramiona tuza są równo to wg mnie masz coś nie tak w samym pługu. Sprawdź kąt pomiędzy słupicą a ramą - powinien być prosty.

Opublikowano

Cześć,

Ja mam właśnie pytanie bo wiele osób mnie straszy. Chcę zakupić właśnie pług 3 skibowy obrotowy do C360 i są osoby które mi odradzają bo ten ciągnik sobie nie poradzi z takim pługiem. I teraz moje pytanie do Was. Jaka jest różnica, między pługiem 3 skibowym obrotowym a zwykłą 3 skibową zagonówką? Oczywiście prócz wagi. Bo od lat orze zwykłym zagonowym 3 skibowym i ten ciągnik na mojej 4 klasie, na oponach radialnych 420 (czyli szersze od standardowych), radzi sobie bez najmniejszego kłopotu a orkę robię na 28cm i to jest max ale nie dla tego ciągnika tylko dla moich gleb bo jak zapuszczę głębiej to mam żółty piasek na wierzchu. No i teraz właśnie mnie zastanawia ta różnica, czemu miałby sobie nie poradzić z 3 skibowym obrotowym. Żadna z osób które mi odradzały zakup, nie podała kompletnie żadnego argumentu a ja z kolei nie chcę kupić a później żałować bo jak już kupię to później mogę jedynie próbować sprzedawać, zwrócić nie zwrócę. 

Opublikowano (edytowane)

Nie patrz na ilość odkładni, tylko na szerokość pracy. Teraz pewnie masz 3x30 cm? Więc za jednym przejazdem zaorzesz pasek szerokości 90 cm. Znajdziesz obrotowe 3x30 cm- powinien uciągnąć, problemem zostanie tylko waga, weź pod uwagę że obrotówki nie tylko są cięższe ale i o wiele dłuższe. Jak kupisz 3x40 to już nawet z ciągnięciem będzie problem- 120 cm na C-360 może być za dużo, już nie wspomnę o wadze

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Podepnę się pod temat. 

Również rozważam zakup pługa obrotowego do C360. 

A dokładniej Agromasz Pom2 z odkładnicą 2x40.

Mam pola szerokie około po 50 m, stosunkowo długie 300-500m. 

Niech ktoś podpowie czy jest sens wchodzić w pług obrotowy ? 

Irytuje mnie strasznie to oranie zagonowym pługiem, odmierzanie środka kiedy chce się skibe złożyć do środka. Bruzda w środku kiedy oraz się na zewnątrz. 

Obawiam sie również że może mnie męczyć przy obrotowym to ciągłe kręcenie kierownicą i mieszanie w biegach przy zmianie kierunku orki. 

Niech wypowie się ktoś kto posiada takowy sprzęt i jak to wygląda u niego.

Opublikowano

Polecam do c360 pług obrotowy Rumptstad 2x40 z przedpłużkami , mają bardzo duże odkładnie i ładnie kryją ściernisko kukurydziane. Waga około 500kg, moję mają akurat obrót na jednego węża. Nigdy bym nie wrócił do grudziądzkich, to po prostu lżej idą i wchodzą w ziemie jak trzeba. Obrotówka sprawdza się na klinach i pole równe.