Skocz do zawartości

Garaż z płyt ogrodzeniowych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
30 minut temu, kris91 napisał:

A o jakiej wysokości myślisz? Chłop w wiosce miał na 2,5m i dolne mu pękły i weź tu wymień, po roku rozwalił i murowany normalnie postawił z 12 cm suporexu. Płyta tnie się normalnie tarczą do betonu, ale gwoździa raczej nie wbijesz bo może pęknąć płyta.

same nie pękły, musiał czymś od środka przyłożyć

4 minuty temu, extrabyk napisał:

Po co się pier**lic z tymi płytami ? Zesrać się można przy składaniu a mimo to strasznie delikatne.

Konstrukcja drewniana, membrana i najtańszy trapez. Będziesz chciał ocieplić to wełna od środka w konstrukcję i osb.

Jak sam nie ogarniasz to blaszak przyjadą postawią i tylko ocieplisz sam. 

Te betony to najgorsze gówno nawet na płot a co dopiero coś z tego budować.

Za komuny był cały system budynków z podobnych płyt. Budowano z tego garaże w PGR, SKR itp. łącznie z płytami tworzącymi stropo dach  ale to były porządne wyroby i stoją do dziś.

Te dzisiejsze nawet obok nie leżały.

mam coś takiego

też miałem robić z płyt, zniechęciło mnie własnie to ile ważą, swojego blaszaka postawiłem przy pomocy żony

myślę że z płyt betonowych będzie solidniejszy, można coś o ścianę oprzeć, aczkolwiek moja konstrukcja metalowo-drewniana też ma swoje plusy

2 minuty temu, kris91 napisał:

słupki muszą być zabetonowane do drzwi o ile też nie pęknie słupek od masy drzwi.

nie muszą, robisz ramkę-futrynę z profila i do tego spawasz zawiasy, robiłem coś takiego, stoi już kilka lat

sąsiadka ma, spawałem jej drzwi do niego, robiłem tam elektrykę

wygląda to solidniej niż moje blachy na łaty przykręcone

5 minut temu, Sylwekx25 napisał:

to budynek ze zwykłego pustaka żużlowego wychodził niewiele drożej niż te płyty...

jeśli umiesz sam postawić, ja do murarki mam dwie lewe ręce, więc musiałby stawiać fachowiec, a taki z płyt czy mój blaszak ogarnąłbym sam z niewielką pomocą drugiej osoby

Jest jeszcze inna możliwość. 

W zeszłym roku brat stawiał garaż 6mx6m z płyt warstwowych. Słupy z rur stalowych wbetonowane. Do słupów przyspawane płaskowniki. Płyty warstwowe przykręcone do wspomnianych płaskowników na śruby zamkowe. Dach jednospadowy, konstrukcja kratownicowa z profili zamkniętych i kątownika. Bez żadnego słupa podporowego.

Prosty i szybki montaż. Ściany nie wymagają już żadnej izolacji ani też wykończeń elewacji.

Dla obniżenia kosztów, brat kupił płyty warstwowe z rozbiórki.

Edytowane przez bergman31
  • Like 1

Pewnie też zależy od firmy która ta płyty produkuje. Co do montażu płyt to żoną tego nie ogarniesz 😀 potrzeba minimum dwóch chłopa i to nie lichych.

Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

Pewnie też zależy od firmy która te płyty produkuje. Co do montażu płyt to żoną tego nie ogarniesz 😀 potrzeba minimum dwóch chłopa i to nie lichych.

• Like 1

54 minuty temu, bergman31 napisał:

Jest jeszcze inna możliwość. 

W zeszłym roku brat stawiał garaż 6mx6m z płyt warstwowych. Słupy z rur stalowych wbetonowane. Do słupów przyspawane płaskowniki. Płyty warstwowe przykręcone do wspomnianych płaskowników na śruby zamkowe. Dach jednospadowy, konstrukcja kratownicowa z profili zamkniętych i kątownika. Bez żadnego słupa podporowego.

Prosty i szybki montaż. Ściany nie wymagają już żadnej izolacji ani też wykończeń elewacji.

Dla obniżenia kosztów, brat kupił płyty warstwowe z rozbiórki.

jeśli płyty kupował pod Sochaczewem to może ode mnie, kilka razy sprzedawałem własnie takie coś

53 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Co do montażu płyt to żoną tego nie ogarniesz 😀 potrzeba minimum dwóch chłopa i to nie lichych.

z żoną nie, ale z bratem już tak, stawiałem kiedyś 60m takiego płotu u siebie

6 godzin temu, Janeczko napisał:

Witam,

Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.

Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu

U nas takie budowle modne, są firmy co robią specjalne kilku metrowe słupy o większym przekroju, i naprawdę wysokie, 

Znajomy z takiego płotu betonowego postawił fajną obore na byki, i chodzą luzem, tylko od środka dodatkowo na wysokości dwóch metrów wylał ściany betonem żeby płyt nie wypchneły 

3 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Słupek i 3 płyty na zwykły płot to koszt ok 120 zł. 

Nietrzeba żadnej potężnej wiedzy żeby takie pomieszczenie postawić. 

Kupujesz słupy na wymagany wymiar ze szpilkami lub bez, można samemu szpile wkleic, lub zrobić specjalne mocowania, (cienki plaskownik włożony pod płytę, lub dwie, zakończony gwintem u góry.)  sznurkiem wyznaczasz kształt, kopiesz dziury wkładasz słup, do tego dokładasz dwie płyty, pionujesz i poziomujesz i robisz tak całość  po 3 dniach wkładasz reszte płyt, oczywiście wcześniej trzeba rozplanować rozmieszczenie okien i drzwi. Boczne ściany że skosami ostatnie, górne płyty nie docinasz na równo ze słupami tylko z zapasem. (wymiar murłaty) 

Nabijasz murłaty, kozły i kryjesz dachem. 

Sąsiad wieniec lal na tych słupach 

@6465 i ile Cię to wyniosło? Nie wiem czy to sie opłaca bo można kupić gotowca blaszaka i bez pracy: https://allegro.pl/oferta/garaz-blaszak-hale-7x6-producent-blachmar-6694186719?utm_medium=app_share&utm_source=facebook albo coś ładniejszego https://allegro.pl/oferta/garaze-blaszane-blaszak-dwustanowiskowy-6-x-7-m-7919942718?utm_medium=app_share&utm_source=facebook https://allegro.pl/oferta/garaze-blaszane-garaz-blaszany-blaszak-7x6-wiata-7860459961?utm_medium=app_share&utm_source=facebook mój sąsiad cos podobnego do ostatniego linku w tym roku kupił, przyjechała firma postawiła w 3 godziny z gotowych elementów. Możliwości jest wiele różne rozmiary, dachy co kto chce.

1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

@6465 i ile Cię to wyniosło? Nie wiem czy to sie opłaca bo można kupić gotowca blaszaka i bez pracy: https://allegro.pl/oferta/garaz-blaszak-hale-7x6-producent-blachmar-6694186719?utm_medium=app_share&utm_source=facebook albo coś ładniejszego https://allegro.pl/oferta/garaze-blaszane-blaszak-dwustanowiskowy-6-x-7-m-7919942718?utm_medium=app_share&utm_source=facebook https://allegro.pl/oferta/garaze-blaszane-garaz-blaszany-blaszak-7x6-wiata-7860459961?utm_medium=app_share&utm_source=facebook mój sąsiad cos podobnego do ostatniego linku w tym roku kupił, przyjechała firma postawiła w 3 godziny z gotowych elementów. Możliwości jest wiele różne rozmiary, dachy co kto chce.

Najgorsza opcja z możliwych. Dla samochodu to już lepiej jak na z dworze stoi niż w takim garażu z samej blachy. Tak samo żeby zimą coś w takim garażu pogrzebać to porażka ani tego dogrzać, żeby w normalnych warunkach popracować. I jak Darek wspomniał miota to tym jak wieje że strach w tym siedzieć 😅 chyba że dobrze by to zaizolować, ale to koszty dodatkowe. 

Taki z płyt betonowych czy warstwówki to już rozsądne rozwiązanie. 

• Like 1

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

jeśli płyty kupował pod Sochaczewem to może ode mnie, kilka razy sprzedawałem własnie takie coś

Gdzieś pod Gnieznem kupował.

2 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Najgorsza opcja z możliwych. Dla samochodu to już lepiej jak na z dworze stoi niż w takim garażu z samej blachy. Tak samo żeby zimą coś w takim garażu pogrzebać to porażka ani tego dogrzać, żeby w normalnych warunkach popracować. I jak Darek wspomniał miota to tym jak wieje że strach w tym siedzieć 😅 chyba że dobrze by to zaizolować, ale to koszty dodatkowe. 

Ja mam garaż blaszak ale nie tak delikatny jak te z ogłoszeń. U mnie konstrukcja ścian z profili zamkniętych 40x20. Brama także z profili 40x20, mocowana no ceowników 100x50. Dach jednospadowy wsparty na profilach 60x40. Pokrycie z blachy falistej mocowanej na blachowkręty. Garaż ma wymiary 5mx3m i jest zamocowany do posadzki na 5 kołków rozporowych. Garaż przeżył nawałnicę z 2017 roku. 

Sąsiad ma też blaszek ale taki delikatny, że podczas nawałnicy brama do garażu się otworzyła. Jedno skrzydło bramy wyskoczyło z zawiasów a drugie otworzyło się o 270° aż spotkało się z ścianą boczną.

W okolicy to te tanie blaszki fruwały w powietrzu na kilka metrów. 

Z największych wad blaszaków, to że jak to się nieociepli, to zimno w nim jak cholera. Po drugie z dachu woda się skrapla i spada na samochód. 

Edytowane przez bergman31

2 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Tak samo żeby zimą coś w takim garażu pogrzebać to porażka ani tego dogrzać, żeby w normalnych warunkach popracować. 

Oj już nie marudź, widziałeś co ja w blaszaku tworzę😁 choć jak ostatnio @stempos1980 u mnie był to się prawie że za głowę złapał w jakich warunkach pracuję

• Like 1