Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Morion napisał:

Mam jałówkę BBxMM która właśnie skończyła 14 miesięcy i wydaje się dość dobrze wyrośnięta- zapładniać już czy poczekać jeszcze trochę? No i jakim nasieniem coby nie było problemu z wycieleniem ?

MIałem 2 krowy BBBxHO. Zacieliłem je w wieku 22 miesięcy. Kryte AR i JE. Masa cieląt 40-42 kg. Żadnych problemów z wycieleniem nie miałem. Jedyny mankament to ,że jak skończyły 10 lat zaczęły padać na nogi.

14 miesięcy to według mnie za wcześnie będziesz miał problemy z wycieleniem.

• Thanks 1

31 minut temu, hobbysta82 napisał:

MIałem 2 krowy BBBxHO. Zacieliłem je w wieku 22 miesięcy. Kryte AR i JE. Masa cieląt 40-42 kg. Żadnych problemów z wycieleniem nie miałem. Jedyny mankament to ,że jak skończyły 10 lat zaczęły padać na nogi.

14 miesięcy to według mnie za wcześnie będziesz miał problemy z wycieleniem.

Czym były później zacielane? 

2 godziny temu, Azor07 napisał:

Ja jałówki też robię piemontem ,teraz mam dwie zrobione Ventura ,wcześniej miałem Zar 

Ja bym sie nie odwazyl piemontem a wedlug katalogu po Zar 64kg wagi cielaka a i poród wyznaczony jako trudny lub normalny nie pamiętam dokładnie. Ja ostatnio krowe mm straciłem insyminowana była lm z latwym wycieleniem wedlug katalogu i bęc ciele tyłem rodzilo sie a zad miało z pół metra szerokoci we 2 z bratem wyciagamy wszystko spoko ok a po minucie wypchnela macice a po godzinie sztywna :( wiec nie ma nigdy pewności i nie ma jednej formulki że tej rasy to sie ciezko ciela a tej to trudno...

cielaki po piemoncie w mieszankach z HF krowami miały sporą mase urodzeniową w moim gospodarstwie i raczej do małych cielaków nie należą zresztą jak sama rasa piemonts ale były dość smukłe i porody lekkie ale krowa czy jałówka kryta tą rasą dobrze byłoby żeby była wyrosnieta żeby cielak mogł się do wycielenia ułożyć , na plus mały łeb .

1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Ja bym sie nie odwazyl piemontem a wedlug katalogu po Zar 64kg wagi cielaka a i poród wyznaczony jako trudny lub normalny nie pamiętam dokładnie. Ja ostatnio krowe mm straciłem insyminowana była lm z latwym wycieleniem wedlug katalogu i bęc ciele tyłem rodzilo sie a zad miało z pół metra szerokoci we 2 z bratem wyciagamy wszystko spoko ok a po minucie wypchnela macice a po godzinie sztywna :( wiec nie ma nigdy pewności i nie ma jednej formulki że tej rasy to sie ciezko ciela a tej to trudno...

Jałówka SM która była inseminowana była duża i dlatego Zar ,a to ta po nim 

23 godziny temu, soltys48 napisał:

Możesz mieć je również piękne kryjąc piemontem

Z mojego punktu krycie piemontem jest kompletnie nie opłacalne. Jako mikro hodowca z łódzkiego z U-klasowego mięśniaka dostanę mniej niż Ty za P-klasowego HF'a. Druga sprawa, że użytkuje swoje krowy mlecznie, więc jak eksperyment się nie powiedzie to oprócz  krowy i cielaka stracę parę kafli za mleko.

1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Z mojego punktu krycie piemontem jest kompletnie nie opłacalne. Jako mikro hodowca z łódzkiego z U-klasowego mięśniaka dostanę mniej niż Ty za P-klasowego HF'a. Druga sprawa, że użytkuje swoje krowy mlecznie, więc jak eksperyment się nie powiedzie to oprócz  krowy i cielaka stracę parę kafli za mleko.

Kto w łódzkim płaci 6,5 za U klasę byka ?

Dnia 29.05.2021 o 22:22, hobbysta82 napisał:

@wojak1986, kryłem i kryje głównie angusem jak nie ma nasienia to jerseyem. Mogę liczyć tylko na siebie przy porodzie, więc wole mieć mniejsze cielę a żywe niż duże a martwe.

Zamiast  Jerseya spróbuj Norweskim czerwonym

Dnia 30.05.2021 o 16:05, soltys48 napisał:

Kurs "konwojenta" już za 400 zrobisz 

Pojazd w IW lekko ponad 600

Przyczepkę jakbym chciał przystosować do cielakow , gdzie znajdę jakieś wytyczne ?

17 godzin temu, AdamRo napisał:

Kto w łódzkim płaci 6,5 za U klasę byka ?

Zakład mięsny ,😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:

• Dodaj nową pozycję...