Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2021


sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Jurniczek napisał:

Dziś to już pozamiatanie ale wcześniej była mowa by rolnicy miały swoją ubojnię i byłoby wszystko ok.Dziś to zniszczyły ceną i asf-em. 

dobrze mówisz, pytanie zasadnicze czemu są spółdzielnie mleczarskie które przerabiają swój produkt a czemu nie spółdzielni trzodziarskich ? dopiero tam jest pieniądz, mówił już wiele razy tu na forum rozwijają sie na potęgę firmy które skupują świnie bo je przerobią a konsument płaci zawsze albo tyle samo albo więcej, w okolicy było RSP do sprzedaży, ziemia słaba, budynki ruina i kwotę którą chcieli właściciele zapłacił producent wędlin, i jakbyście mieli nawet 100tys tucznika w otwartym to go nie przebijecie bo ma inne pieniądze z jednej sztuki

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy obecnym krajowym stanie pogłowia, "rodzinne" ubojnie lada moment zmienią właściciela na zachodnie koncerny, bo zabraknie dla nich mięsa do przerobu.  Nie będą w stanie wywiązać się z kontraktów na dostawy i kary ich wykończą. Nie ma jednak ich co żałować, ciężko sobie na to zapracowali przez lata.  W mojej okolicy niektórzy rolnicy wolą sprzedawać do Sokołowa niż do ubojni oddalonej o 20 km, tak zraziły ich złodziejskie rozliczenia.

Edytowane przez JanKrzysztof
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie nie ma co ich żałować, mieli w hukczasu żeby dobrze zainwestować te pieniądze które zarobili na Polskich hodowcach, nie którzy właściciele się zawczasu obczaili że nie będzie zawsze tak kolorowo że im rolnik sprzeda za samo chodzenie przy tym a czasami i dołoży żeby lepiej się masarniom żyło i zaczęły powstawać jak za gobarto chlewnie żeby uwiązać rolnika na 15 następnych lat żeby im chodził i chodował a która bardziej przebiegła firma zaczeli kupować gospodarstwa i szkolić pracowników do chodzenia przy trzodzie, to sie działo kiedyś tylko na mniejszą skalę a teraz idzie masówka tak jak to zrobili w Hiszpanii najgrubszą kasę zarabia jednostka a większość która utrzymuje trzode jedzie na kontraktach wieloletnich. I nie żebym był przeciwny kontraktacjom, bo moje zdanie jest takie jak masz zarabiać 10tys miesięcznie na kontrakcie a zarabiać byle robocie na etacie 2-3tys to już lepsza ta dyszka i tych ludzi trzeba zrozumieć. Ja się tylko jednej właśnie rzeczy dziwię że gospodarstwa utrzymujące 20tys tucznika i więcej że nie stworzyli grupy i poszli w przetwórstwo, przeciez zaplecze finansowe mieli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 
       
    • Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v