Skocz do zawartości

Ceny mleka 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

• Like 10
  • Thanks 1

2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

Racja ale jest jeszcze sporo gospodarzy z poprzedniej epoki. Brałem ostatnio cielaka od takiego. Stwierdził że mleko dobrze teraz płaci, dostał 1,47 w polmleku. 7 groszy więcej niż w poprzednim miesiacu

Edytowane przez Pitraszek
  • Like 1

3 godziny temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Ale Ty masz człowieku tupet, jak mleka nie będzie to co wodę będą przerabiać ? 

18 minut temu, grzesiu napisał:

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

jedynie co to do tych kołchozów sie doczepie , bo nieraz w takich gospodarstwach np . 200 krów jest lepiej zarządzać pracownikami a i sami pracownicy mogą mieć lepsze warunki pracy . 

24 minuty temu, grzesiu napisał:

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

Meksyksnie przyjadą do nas doić czy będą same roboty? Rozdrobnione działki w piecu gminach się scalą do kupy a hektar będzie kosztował 10 tys? Czemu zachód Europy się nie reformuje tylko likwiduje? W stanach też mają zielony ład, emisję spalin i programy azotanowe? W jakim świecie ty żyjesz. 

Edytowane przez kr9292
  • Like 5
  • Thanks 1

52 minuty temu, grzesiu napisał:

Powodzenia im zycze.

Powstaną piękne nowe obory co widać na Podlasiu 😂 . Będą nawóz kupować po 3 tyś a mleko po 1.6zł  sprzedawać.  Biznes życia. Myślisz że w dużych gospodarstwach nie ma problemów  jeszcze szybciej pójdą z torbami jak ci mali dowalą takie wymogi że wszystkiego się odechce  . 

Prezes z Grajewa mówi budujcie się i powiększanie stada bo w tym wasza przyszłość i przetrwanie . Wiadomo taki z nową oborą związany już na 10 lat min A jak jeszcze w mleczarni kredyt wzięty to już prezes myśli że mamy uwiazanego frajera 

• Like 1

ktoś pisał o jałówkach ohz osięciny ja z ciekawości zadzwoniłem wiosną tego roku to powiedziano mi że nie zależnie w którym miesiącu jest cielna 7700 zł netto 

szczerze u mnie są krowy na uwięzi ewentualnie od wiosny do jesieni sa wyganiane ale do rzeczy jeżeli ktoś kupuje takie hodowlane jałówki gdzie przez cały rok mają być na uwięzi to według mnie strzelił sobie w kolano po drugie żywienie tam jest pewnie na tip top nie wszyscy mają wóz paszowy

kolega kupił z sąsiedniej wioski 3 jałówki po 7 tysi za sztukę poszły na uwieź jedna w nocy tak skopała ściółkę do betonu że się rozkraczyła i już nie wstała pozostałe się ocieliły ale jak powiedział mi ojciec mojego kolegi dają tylko 15-20 litrów na dzień powiedział że już nie kupi z wielostanowiskowych obór kuzyna kolega kupił z jakieś pomocy hogana czy coś że 3 tysie zwracali za sztuke kupił 15 szt bo chciał szybko obore zapełnić uwięziówka to nawet rok nie wytrzymały na nogi

a za październik 6 tys litrów białko 3,75 tłuszcz 4,68 1.77 brutto włoszczowa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
  • Dodaj nową pozycję...
v