Skocz do zawartości

Ceny mleka 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Aktualne ceny i sytuacja na rynku mleka

galeria
Obora

cena nie możę byc zbyt wysoka bo zaleje Polskie rzeka mleka , jesli do tej pory były wzrosty produkcji to cena była opłacalna .   nawet  jak się policzy ewentualny wzrost kosztów pasz i nawozów to  przekłada się to około 10 -20 gr w litrze mleka , od razu dodam żę to jest wzrost kosztów ewentualnych ,bo pasze zgromadzone na ten rok  były wyprodukowane przy niskich kosztach nawozów i ŚOR .

23 minuty temu, jarecki napisał:

cena nie możę byc zbyt wysoka bo zaleje Polskie rzeka mleka , jesli do tej pory były wzrosty produkcji to cena była opłacalna .   nawet  jak się policzy ewentualny wzrost kosztów pasz i nawozów to  przekłada się to około 10 -20 gr w litrze mleka , od razu dodam żę to jest wzrost kosztów ewentualnych ,bo pasze zgromadzone na ten rok  były wyprodukowane przy niskich kosztach nawozów i ŚOR .

Pasze treściwe też masz zgromadzone? A to one robią największy koszt.

Siłę roboczą też zgromadziłeś z tamtego roku? Bo stawka godzinowa rośnie od roku bardzo szybko. 

Maszyny też wszystkie kupiłeś rok temu? Kosiarki zgrabiarki, prasy, usługi wszystko minimum 15% rok do roku.

Wymieniać dalej czy starczy?. 2 zł netto to minimum na te czasy

• Like 3

18 minut temu, Marcin441 napisał:

Widziałem ostatnio ogłoszenie likwidacji krów to mówie a se zadzwonie 🤭🤭 rolnik ma 35 krów o wydajności 12 tyś i średnio chce za krowę 9500 netto, tzn. chciał bo sprzedał po tyle całe stado dostawca Mlekpolu po 1,76 brutto 

9500 za krowę?😮

To ja jałówki wysokocielne z rodowodem taniej kupię. 

33 minuty temu, Marcin441 napisał:

Widziałem ostatnio ogłoszenie likwidacji krów to mówie a se zadzwonie 🤭🤭 rolnik ma 35 krów o wydajności 12 tyś i średnio chce za krowę 9500 netto, tzn. chciał bo sprzedał po tyle całe stado dostawca Mlekpolu po 1,76 brutto 

blisko mnie miał ze średnią 12,9k zadzwoniłem to nieaktualne, w jeden dzień sprzedał cena od 7,5-9 netto.

1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

jaki region? Bo niedaleko mnie tez takie gospodarstwo się likwiduje albo juz zlikwidowało?

5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Znajomy dobrze mówił że wczoraj rada była.  Ciekawe czemu tak szybko w tym miesiącu. No ale nie popisali się. 10 groszy to jest nic przy aktualnych kosztach. A doszły mnie też słuchy że pracownicy dwie podywzki w tym roku już dostali. Ci z najniższymi pensjami dostali łącznie 600 zł. Nie wiem czy były to procentowe podwyżki czy każdy pracownik dostał 600 zł. Co nie zmienia faktu że kasa widać jest za produkty skoro pracownikom można dać ładną podwyżkę . 

Kurła, to ja dostanę 600zl więcej za te 10gr, a taki pracownik mniej się napracuje i wiecej z tych premii dostanie niż ja ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v