Skocz do zawartości

Ceny mleka 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
7 godzin temu, Marcin441 napisał:

Gospodarze z topu Sierpca nie mieszkają brama w brame

No nie, ale między sobą tez czasem się licytuje. Jakieś 1.5 roku temu ktoś chciał po 70 za 12 ha. Jeden pan dawał po 57, a kupił drugi który dał po 60 (obaj z top 10) więcej chętnych nie było.

Ale kurde logika 3 tys za tonę saletry za drogo, ale 120 tyś za ha to już nie:p

• Like 1

U mnie w okolicy sprzedają ziemię to 1,6mln za 17ha, Zambrów podlaskie, ziemia z 6 ha to taka 3 klasa reszta to mieszanka różna ,z łąkami torfowymi również ale i 5 klasą. Kto bogatemu broni, niech pracują wiecznie na kredyt do północy 😅. Mam pytanie po jakim czasie jak macie wydajności 10tys zwraca się ten zakup?

Nikt ci nie odpowie bo jeszcze czekają aż się zwróci

Ostatnio tu wrzucałem jakiś link że na świecie piachu brakuje więc kto wie, może to jak kopalnia złota?

Mnie bardziej zastanawiają klienci którzy licytują w kowr 4.8 tony pszenicy czynszu dzierżawnego, w tym roku poszło tak niedaleko mnie prawie 20 hektarów

Edytowane przez komizmo

5 minut temu, komizmo napisał:

Nikt ci nie odpowie bo jeszcze czekają aż się zwróci

Ostatnio tu wrzucałem jakiś link że na świecie piachu brakuje więc kto wie, może to jak kopalnia złota?

Mnie bardziej zastanawiają klienci którzy licytują w kowr 4.8 tony pszenicy czynszu dzierżawnego, w tym roku poszło tak niedaleko mnie

Liczą na prawo pierwokupu tej ziemi po 3 latach kiedyś tak było

26 minut temu, grzesiu napisał:

To weź się zatrudnij i dasz nam na forum porównanie etat vs krowy gdzie lepiej się żyje.  

Większego hipokryty nie ma na tym forum ,,nie związanego z mleczarstwem''. Tak się składa że robiłem ne etacie tylko była to najniższa krajowa. Nikt nie szastał takimi podwyżkami po 1000 zł rocznie.  Przejąłem gospodarstwo z bydłem mlecznym i tragedii do tej pory nie było ale jak mówiłem wcześniej po rozliczeniu modernizacji kończę produkcję mleka bo skoro takie podwyżki pracownikom się należą to za 4-5 lat 5 tyś to będzie najniższa wypłata dla ludzi co zajmują się przynieś podaj pozamiataj. Ciekawe ile tobie podnieśli za przewóz mleka. Pochwalisz się? 

• Like 6

39 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@grzesiu a Ty porównaj nam dojeniem krów vs wożenie mleka

On nie może sobie pozwolić żeby robić darmo bo ma koszty, pracowników, zusy srusy, musi zarobić żeby żonę zabrać na wczasy na Mauritiusie. 

A tobie daje GOPS , lecą z nieba dopłaty. Ba nawet paliwo masz pół darmo bo ci wraca budżet akcyzę. 

Dodatkowo jeszcze pół roku przeleżysz na kanapie

• Confused 1

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Większego hipokryty nie ma na tym forum ,,nie związanego z mleczarstwem''. Tak się składa że robiłem ne etacie tylko była to najniższa krajowa. Nikt nie szastał takimi podwyżkami po 1000 zł rocznie.  Przejąłem gospodarstwo z bydłem mlecznym i tragedii do tej pory nie było ale jak mówiłem wcześniej po rozliczeniu modernizacji kończę produkcję mleka bo skoro takie podwyżki pracownikom się należą to za 4-5 lat 5 tyś to będzie najniższa wypłata dla ludzi co zajmują się przynieś podaj pozamiataj. Ciekawe ile tobie podnieśli za przewóz mleka. Pochwalisz się? 

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

• Haha 3

2 minuty temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Prostolinijnie to ty myślisz. Poziom debilizmu level hard. Zrozumieć to że pracownikowi trzeba zapłacić żeby chciał pracować to potrafisz ale żeby rolnikowi zapłacić żeby chciał produkować mleko to już nie potrafisz przyswoić. Zmartwię cię. Prędzej nastąpi taka sytuacja że to pracownicy nie dostaną pensji bo nie będą mieli czego przerabiać niż nasze mleko będzie warte 0 zł. Ostatnie osoby dały się nabrać na ,,rozwój'' i pobrały modernizację i tylko to ich trzyma przy produkcji. Poczekaj 4-5 lat i zobaczysz co się stanie. Szukaj innej pracy bo nie będziesz miał co wozić. 

• Like 10

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v