Skocz do zawartości

Ceny mleka 2021


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Pożyjemy zobaczymy. Kwestia jak kto kontrakty podpisał na nowy rok 

kontrakty na 3 miesiące chyba są podpisywane przynajmniej ze Stonką Lyder tak podpisywał wieć styczeń luty marzec cena będzie taka sama pytanie tylko czy z podwyżką czy bez...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, karol091193 napisał:

,,Spółdzielnia nie jest winna cen paliwa czy nawozów"

Takie jest zdanie pracowników zakładów mlecznych 

Trzeba powiedzieć pracownikom że my też nie mamy na to wpływu a będąc właścicielami spółdzielni doszliśmy do wniosku że pasa powinniśmy zacisnąć wszyscy i nadszedł koniec 13 stek, 14 stek, premii i wczasów pod grószą itd. Jak się nie podoba to przyjdzie ktoś inny. Ludzie narzekają że nie mogą znaleźć pracy więc się przydadzą wolne miejsca 

 

29 minut temu, Podlesiok napisał:

Po początku artykułu widać że artykuł sponsorowany. ,, Na piątym miejscu w rankingu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich uplasowała się włoszczowska mleczarnia. Rok zamyka z przychodem przekraczającym 575 milionów złotych, 1316 dostawcami mleka oraz średnią stawką 2 złote netto za litr surowca. Na 2022 są już plany inwestycyjne i nowe produkty.,, 

Warto dodać że to cena za grudzień a nie za cały rok. Po przeczytaniu początku myślałem że włoszczowa płaci lepiej jak piątnica czy sierpc ale po przeczytaniu całego artykułu i zweryfikowaniu ceny jaką podają w tym temacie szału nie ma, 

Dostawcy trzymajcie się. Jak zaczynają się inwestycje to wiadomo jak to bywa 😄 

  • Like 1
  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Podlesiok napisał:

Konto założone specjalnie żeby wstawić artykuł wychwalający spółdzielnię, w której podobno spadają głowy ludzi, którzy chcą żeby działała ona przejrzyście? Nieźle, pewnie przypadkowy, zadowolony z współpracy dostawca wstawił. Na pewno nikt związany z władzami 😉

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To powiedz jak to jest z przerzutem. Mleczarnie napodpisuja kontraktów że stonka i tymi innymi w międzyczasie sprzedadzą trochę towaru z boku po lepszej cenie a potem okazuje się że trzeba wyłożyć ponad 3 zl za litr gownianego mleka przerzutowcom bo trzeba wyprodukować towaru bo będzie kara 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Cow_milk napisał:

To powiedz jak to jest z przerzutem. Mleczarnie napodpisuja kontraktów że stonka i tymi innymi w międzyczasie sprzedadzą trochę towaru z boku po lepszej cenie a potem okazuje się że trzeba wyłożyć ponad 3 zl za litr gownianego mleka przerzutowcom bo trzeba wyprodukować towaru bo będzie kara 

Kontakty trzeba podpisywać i się podpisuje trzeba dać określoną ilość towaru ale mamy załóżmy drogi proszek i coś tam jeszcze w tej chwili i jest szansa zarobić to kupuje się przerzut i przerabia z zyskiem są z tego ładne pieniądze przychodzi kryzys gorsza koniunktura słabe ceny nie kupuje się przerzutu i robi się tylko swoje cena mleka dla dostawcy mleczarni przerzutowej spada i tak w kółko. Piątnica np teraz drogo sprzedaje przerzut i wieje innych tak samo. Mleczarnia z możliwościami przerobu kupuje te mleko przy okazji wybawiając z problemu inna mleczarnie i dając jej dobrze zarobić przy okazji samemu dobrze zarabiając 

  • Like 1
  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, vat napisał:

Czyli mleczarnia tak dobrze zarabia na przerobie mleka przerzutowego?

Skoro tak, to dlaczego teraz przerzutowcy płacą rolnikom ok. 0,5zł więcej niż mleczarnie przerabiające mleko?

Nie przesadzajmy nie 50 gr ale co niektórzy trochę więcej płaca a właśnie dlatego że ktoś inny bez pracy i użycia maszyn i ludzi  sprzedaje drogo przerzut i z tego opłaca swoich dostawców inni muszą ten przerzut kupić przerobić i sprzedac i uwierz mi że to się też opłaca ale pod warunkiem że jest możliwość przerobu tego bo jest gdzie bo są zapasy mocy produkcyjnych. To nie jest tak że ktoś powie kupują przerzut po 2.7 a nam płacą 2. My jako dostawcy nie damy rady zwiększyć o 20 30 procent wydajności w tydzień a jak udało by to się nam po jakimś czasie to przyjdzie kryzys mleczarnia będzie te mleko musiala upchać w rynek po nawet najniższej cenie a wtedy odezwa się dostawcy że nie chcą doić po 1 zł. A tak jak jest możliwość zarobku zamawia się przerzut i do roboty robi się słabo na rynku my dziękujemy za przerzut a taka załóżmy rospuda filip pow wraca do punktu wyjścia i płaci ok 1 zł swoim dostawcom. Jestem za tym co powiedział kolega czareczek85 lepiej przez jakiś czas mieć mniej jak inni ale stabilnie a nie skakanka z 1 zł na 2 i znów 1. Za przykład robi tu Piątnica bo napewno nie giżycko 

  • Like 7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, vat napisał:

Czyli mleczarnia tak dobrze zarabia na przerobie mleka przerzutowego?

Skoro tak, to dlaczego teraz przerzutowcy płacą rolnikom ok. 0,5zł więcej niż mleczarnie przerabiające mleko?

z punktu widzenia dostawcy zakup przerzutu jest bardzo dobry bo wrazie zniszki cen proszków mleczarnia  ogranicza produkcje i skupia się nad towarami co dają zyski wieksze i przez to możę płacić więcej  swoim dostawcom i to widać dokładnie w cenach sredniorocznych .

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 coś tu było przebąkiwane o rezygnacji mleczarni z produkcji produktów  bez gmo . Po mojemu ,jeśli produkuje takowa mleczarnia z mleka jakiego dorwie ,czyli z przerzutu ,to już musi cofać się d*pą w tył  i na swoich towarach nie napisze że bez gmo ,lub będzie wyznaczać zakłady i tasować mlekiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, alfa napisał:

Nie przesadzajmy nie 50 gr ale co niektórzy trochę więcej płaca a właśnie dlatego że ktoś inny bez pracy i użycia maszyn i ludzi  sprzedaje drogo przerzut i z tego opłaca swoich dostawców inni muszą ten przerzut kupić przerobić i sprzedac i uwierz mi że to się też opłaca ale pod warunkiem że jest możliwość przerobu tego bo jest gdzie bo są zapasy mocy produkcyjnych. To nie jest tak że ktoś powie kupują przerzut po 2.7 a nam płacą 2. My jako dostawcy nie damy rady zwiększyć o 20 30 procent wydajności w tydzień a jak udało by to się nam po jakimś czasie to przyjdzie kryzys mleczarnia będzie te mleko musiala upchać w rynek po nawet najniższej cenie a wtedy odezwa się dostawcy że nie chcą doić po 1 zł. A tak jak jest możliwość zarobku zamawia się przerzut i do roboty robi się słabo na rynku my dziękujemy za przerzut a taka załóżmy rospuda filip pow wraca do punktu wyjścia i płaci ok 1 zł swoim dostawcom. Jestem za tym co powiedział kolega czareczek85 lepiej przez jakiś czas mieć mniej jak inni ale stabilnie a nie skakanka z 1 zł na 2 i znów 1. Za przykład robi tu Piątnica bo napewno nie giżycko 

Moim zdaniem jak spojrzeć na to z drugiej strony to ci co kupują ten przerzut to przeinwestowali skoro piszesz że mleczarnia może zwiększyć jeszcze przerób o 20-30 %. Później w,, dołku'' zakłady chodzą na pół gwizdka i też generują koszta. No i jak to się  ma do no gmo? Sławny przerzutnik rospuda chyba nie ma no gmo bo nigdzie na produktach nie ma napisu. Mlekpol też rezygnuje z no gmo? 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, alfa napisał:

Nie przesadzajmy nie 50 gr ale co niektórzy trochę więcej płaca 

Problem polega na tym, że z tego co czytam, to ostatnio te 50gr jest regułą. No chyba że przerzutowiec nie chce dzielić się z rolnikiem.

Także problem mleka przerzutowego, moim zdaniem, nie tkwi w samym fakcie jego zakupu, ale w cenie jego zakupu.

8 godzin temu, alfa napisał:

To nie jest tak że ktoś powie kupują przerzut po 2.7 a nam płacą 2.

A jak jest?

Edytowane przez vat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, vat napisał:

Problem polega na tym, że z tego co czytam, to ostatnio te 50gr jest regułą. No chyba że przerzutowiec nie chce dzielić się z rolnikiem.

Także problem mleka przerzutowego, moim zdaniem, nie tkwi w samym fakcie jego zakupu, ale w cenie jego zakupu.

A jak jest?

Bo najzwyczajniej w świecie nie może spółdzielnia zapłacić dka swojego dostawcy 2.7 bo nie wyjdzie nawet na zero a z dużą strata a mleko przerzutowe to zazwyczaj chudziak i dajmy na to dali by tobie 2.7 za litr jeśli byś podgonił wydajność te 20 procent ale co by zrobili z tą częścią mleka która by odciągnęli żeby zrobić chude tzn np śmietana a no to że musieli by ją upchać nie po 2 zł a po 1.5 i automatycznie jest strata. Robi się z przerzutu  to co w danym momencie najlepiej płaci czyli np proszek a śmietana już tak nie idzie 

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alfa w tym momencie zszokowałeś pewnie większość użytkowników tego tematu. Kupić chude mleko po 2,7 się opłaca a za ,,pełne'' już się nie opłaca. To wiemy dlaczego przerzutowcy robią taki biznes. Z mleka od rolników zrobią swoje produkty i wypchną jeszcze chudziaka po te 2,7 zł. Mało kto tam myśli racjonalnie w tych spółdzielniach. 

  • Like 2
  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Alfa w tym momencie zszokowałeś pewnie większość użytkowników tego tematu. Kupić chude mleko po 2,7 się opłaca a za ,,pełne'' już się nie opłaca. To wiemy dlaczego przerzutowcy robią taki biznes. Z mleka od rolników zrobią swoje produkty i wypchną jeszcze chudziaka po te 2,7 zł. Mało kto tam myśli racjonalnie w tych spółdzielniach. 

Akurat chude idzie w okolicach 2 zł. No i właśnie ludzie tego nie zrozumieją ale to się opłaca. Poza tym nie każda mleczarnia kupuje przerzut 

Edytowane przez alfa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, alfa napisał:

Akurat chude idzie w okolicach 2 zł. No i właśnie ludzie tego nie zrozumieją ale to się opłaca. Poza tym nie każda mleczarnia kupuje przerzut 

Chude chodzi w granicach 1,3 zł. Jeden z prywatnych zakładów w Polsce kupuje tylko przerzut i zawsze wychodzi z zyskiem. Kiedy chce produkuje z dużym zyskiem, innym razem trochę dołoży do interesu. Suma summarum właściciel nie narzeka na brak pieniędzy. 

 

1,30 zł * 9 litrów chudego mleka = 1 kg proszku 

+ do 2 zł kosztów = 13,70 zł koszt wyprodukowania 

Cena na teraz coś ponad 15 zł/kg

Edytowane przez Dream1990
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku
       
      kontynuacja zeszłorocznego tematu:
       
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:
       
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v