Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

danielhaker

Pytanie

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
1 godzinę temu, knoro93 napisał:

Tamten rok przymrozki do końca maja praktycznie. Plony rekordowe. Były opady mróz nie ma nic do rzeczy. Woda robi plon i tyle co by się nie działo. 

BBi Brzozowski 940 netto przy większej ilości. 

A to stąd ten ruch ostatnie dni bo 1.03 sprzedawałem po 910 netto a to jednak podwyżka wywołała taki ruch a nie spadek jak w styczniu spadło o 20 i ludzie sraczki dostali że kolejki stały a teraz za wiele nie jeździ ale wszysto jedno większy ruch niż przed podwyżką. Dziwne że sms nie przyszedł o zmianie cen.

• 0
6 godzin temu, knoro93 napisał:

Tamten rok przymrozki do końca maja praktycznie. Plony rekordowe. Były opady mróz nie ma nic do rzeczy. Woda robi plon i tyle co by się nie działo. 

BBi Brzozowski 940 netto przy większej ilości. 

w maju w  pszenicy przymrozki takie nie straszne jak np. w rzepaku. Zależy ile tej wody u ciebie było, u mnie np. marzec , kwiecień kilka mm a maj, czerwiec ponad 200 chyba i ogólnie plon nieco gorszy niż sezon wcześniej. Wiec z tą wodą to też róznie.

• 0

Dokładnie zamojskie, hrubieszowskie rok mega deszczowy ( 500litrów wg wyliczeń) gradowy urodzajnie to żeby nie zgrzeszyć -średnio. Ukraina też ponoć nie ma nadwyżki ja myślę że cena jeszcze ruszy do góry bo wiosna się ociąga. Jak paszarnie zaczną szukać to sie okazać może że nie ma czego ale może się mylę. Mircze i skupy z regionu cena ok 900 netto paszówka podle cen  ze żniw 300zł różnicy..

Edytowane przez MarekUA

• 0
14 godzin temu, robercikj100 napisał:

w maju w  pszenicy przymrozki takie nie straszne jak np. w rzepaku. Zależy ile tej wody u ciebie było, u mnie np. marzec , kwiecień kilka mm a maj, czerwiec ponad 200 chyba i ogólnie plon nieco gorszy niż sezon wcześniej. Wiec z tą wodą to też róznie.

Do bodajże 5 mają z wodą była tragedia nic nie padało. Potem jak zaczęlo padać to wody już nie brakowało. Zima też bardzo sucha była. Mimo to maj czerwiec wszystko uratował. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Dodaj nową pozycję...
v