Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 12:42, jahooo napisał(a):

średnio 5,5t z ha - pisałem juz nie raz

to jest zysk bez dopłat

a dlaczego ma nie miec odniesienia ? przecież rolnik też chce zarobić i żyć, skoro godzina roboty na etacie 17zł/brutto, to rolnik też za swoją pracę powinien tyle zarobić, a nie zasuwac za 2zł/h

Rozwiń  

Się pozwolę odnieść. Przelicz sobie ile godzin w ciągu roku potrzebujesz by obrobic ten 1ha. Odejmij godziny (kwotę która Ci wyjdzie) od ogólnego zysku z jednego ha. Licząc zysk około 1000-1500 zł/ha ten zarobek nie jest taki słaby, tylko potrzeba to odpowiednio wyskalować. Nakładu na pszenicę zakładając plon 5 ton niechby było 3000 zł, twój zysk zatem to powiedzmy 30% zainwestowanej kwoty, nie wiem nie znam się ale to chyba nie jest zły zarobek. 

Rolnik który uprawia same zboża, kukurydze czy rzepaki praktycznie 1/3 roku nic nie robi, to dziwne że miałby zarobku z hektara 10 tyś... chcesz iść na łatwiznę trzeba się obejść smakiem za setkami tys zł, lub odpowiednio skalowac gospodarstwo innej rady nie ma. 

W dniu 23.12.2021 o 15:36, Pronar82a napisał(a):

Bawi mnie to że niektórym 1000 zł zostanie z hektara i się z tego cieszą i mówią że im to wystarcza,  dlatego z nas rolników się śmieją bo lubimy tzn lubicie robić za darmo, liczysz ile Ci zostaje ale przecież musisz wymienić raz na jakiś czas ciągnik, przyczepe, pług itp a to kosztuje i teraz z tego 1000 zł z ha ile musisz mieć hektarów żeby pozwolić sobie na kupno ciągnika, 300 ha mieć żeby kupić ciągnik 100-130KM gdzie i tak on będzie jako pomocniczy,  a gdzie inne maszyny,  gdzie życie,  co wy tu w ogóle opowiadacie,  nie wiem czy płakać czy śmiać mi się chce

Rozwiń  

Sumiennie policzyć z amortyzacja maszyn budynków, koszty swojej pracy itd wychodzi 1500. Tyle zostaje plus dopłata na glebach IV-V klasy. Oszukiwać się nie ma co.  

• 0
Opublikowano

bez skalowania nie opłaca się wogóle kupowanie maszyn czy praca na roli - z 1ha nic się nie zyska.

Na 1ha potrzebuję 2h na orkę, 2h na uprawę i siew, 2h na opryski, 2h na koszenie i zwożenie ziarna, 2h na podorywki, 2h na inne sprawy związane z tą ziemią (podatki, wnioski o dopłaty, zakupy itp)

łącznie 12h na 1ha

przy najmowaniu usług wyjdzie się na 0, przy kupnie maszyn na ten 1ha trzeba je spłacac ze 30 lat

a dlaczego mam nie zarobić 2 tys z 1ha ? dlaczego mam oddawać swoją prace za półdarmo ?

• Like 3
  • 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 15:49, jahooo napisał(a):

a dlaczego mam nie zarobić 2 tys z 1ha ? dlaczego mam oddawać swoją prace za półdarmo ?

Rozwiń  

Na to nie ma wpływu, chyba że zaczniesz się zajmować uprawami "specjalistycznymi" na to nie ma bata, tak samo mechanik np taki od wymiany klocków i olei nie zarobi tyle co ten od skomplikowanych napraw skrzyń biegów czy elektroniki. Takie są prawidła gospodarki i tyle. 

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 15:36, Agrest napisał(a):

Dziś wyjechała reszta zboża.

Najlepiej plonowało pszenżyto i z niego zostało na czysto 6tys zł przy plonie 7,1t

Pszenica - monokultura, upał, mozaika i tylko 5,68t/ha. Zostało 5,1 tys zł

Jęczmień ozimy średnia 5,62t. Słaba działka, trochę za mała obsada, zostało 4tys zł.

Nie liczona amortyzacja i dopłaty

Rozwiń  

U mnie przy pszenicy wyjdzie gdzieś 7.5 - 8 tys ZŁ 

a przy rzepaku wyszło mi 6600 zł /ha

Również nie liczona amortyzaja i dopłaty i opłaty typu krus, podatek 

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 16:10, mysza103 napisał(a):

U mnie przy pszenicy wyjdzie gdzieś 7.5 - 8 tys ZŁ 

a przy rzepaku wyszło mi 6600 zł /ha

Również nie liczona amortyzaja i dopłaty i opłaty typu krus, podatek 

Rozwiń  

To po ile sprzedałeś i ile ci sypało że aż taki zysk?

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 15:42, danielursus3p napisał(a):

Się pozwolę odnieść. Przelicz sobie ile godzin w ciągu roku potrzebujesz by obrobic ten 1ha. Odejmij godziny (kwotę która Ci wyjdzie) od ogólnego zysku z jednego ha. Licząc zysk około 1000-1500 zł/ha ten zarobek nie jest taki słaby, tylko potrzeba to odpowiednio wyskalować. Nakładu na pszenicę zakładając plon 5 ton niechby było 3000 zł, twój zysk zatem to powiedzmy 30% zainwestowanej kwoty, nie wiem nie znam się ale to chyba nie jest zły zarobek. 

Rolnik który uprawia same zboża, kukurydze czy rzepaki praktycznie 1/3 roku nic nie robi, to dziwne że miałby zarobku z hektara 10 tyś... chcesz iść na łatwiznę trzeba się obejść smakiem za setkami tys zł, lub odpowiednio skalowac gospodarstwo innej rady nie ma. 

Sumiennie policzyć z amortyzacja maszyn budynków, koszty swojej pracy itd wychodzi 1500. Tyle zostaje plus dopłata na glebach IV-V klasy. Oszukiwać się nie ma co.  

Rozwiń  

Może ty nierobie nic nie robisz 1/3 roku ja przy prod roślinnej mam pracę cały rok.

Wszystkie firmie piszą o przychodzie a tu chodzi chyba o zysk

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 16:30, sthil007 napisał(a):

Może ty nierobie nic nie robisz 1/3 roku ja przy prod roślinnej mam pracę cały rok.

Rozwiń  

Mogę być i nierób, na poziom życia nie narzekam, a wręcz żyje mi się na wysokim poziomie 🤭 

• 0
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 23.12.2021 o 16:18, 6MaaJsTeR9 napisał(a):

To po ile sprzedałeś i ile ci sypało że aż taki zysk?

Rozwiń  

Rzepak  wliczając uszkodzenia gradowe 14% , sypał 3.9 t/ha , sprzedany po 2450zł 

Pszenica jeszcze nie sprzedana , ale w żniwa z dwóch kawałków sobie zważyłem na skupie,  bo miałem taką możliwość jadąc z pola do domu przejezdżałem obok skupu , to z najgorszego kawałka było 7.3t/ha , a z najlepszego 9,8 t/ha . Tak że średnią licze pod 8 ton ( może być deko w tą deko w tamtą stronę , tak że w zysku zrobiłem też widełki od 7.5 do 8 tys)cenę założyłem 1300 zł

@Jk1976 Tylko że taki wynik finansowy wyszedł bo nakłady były niskie azot rsm - 700zł brutto/tona , czy npk ultra10 1600brutto , również inne koszty były dosyć niskie

@olkosiotylko ja widzę jedno ale. Wszyscy liczycie zysk tegoroczny przy tej cenie i cenie kosztów z tego roku. co jak saletra będzie po 5tyś? poliwo po 7zł, opryski cena razy dwa.

A jak mam niby liczyć koszty ?przecież ten rzepak co sprzedałem czy tą pszenicę co sprzedam to koszty miałem z tamtego roku i ceny też . Natomiast dzisiejsze ceny i ogólnie koszty i jaki nam z tego wszystkiego wyjdzie bilans to będziemy dopiero wiedzieli nie wcześniej jak po żniwach . Na razie można powiedzieć że inwestujemy kasę trochę w ciemno bo jeszcze nie wiemy jak , się na tym biznesie wyjdzie

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 16:30, sthil007 napisał(a):

Wszystkie firmie piszą o przychodzie a tu chodzi chyba o zysk

Rozwiń  

Jak masz 1000ha, i sprzedaż cały rok po 1 aucie to robisz cały rok.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

przeleciałem  dwie  strony  i  dowiedziałem  się  wszystkiego  tylko  nie  po  ile  pszenica  dzisiaj  chodziła  😀 , myślę  że  ci  co  ostatnimi  czasy  dostali  sraczki  obserwując  matif  i polecieli  z  pszenicą na  skupy   po  nowym roku  będą  musieli  kupić  maść  na  ból d.....

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Chyba że sprzedali I kupili saletrę nim 1500 w jeden dzień zdrożała...

No cóż ja sprzedałem , za miesiąc pewnie cena wróci u mnie do poziomu ceny w której sprzedałem. Za 3 miesiące pewnie poszybuje, ale ktoś musi sprzedać dziś tanio, żebyś Ty potem mógł sprzedać drogo

• Like 1
  • 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 08:04, ws71 napisał(a):

Kolego o czym Ty piszesz 10 tys. ha czynsz dzierżawny 6q/ha jeszcze przez 2 lata, przez ostatnie 2 lata to gospodarstwo władowało w park maszynowy tyle co  rolnicy z kilku powiatów ościennych,na moje to duże gosp pójdą na przód obecnie kosztem średnich  i małych, ceny zakupu dla nich na obecną chwilę są ok 30% niższe od tych dla przeciętnych rolników

Rozwiń  

Kolego skąd jesteś? mówisz o Top Farms Głupczyce?

• 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 16:43, yaroslaw napisał(a):

przeleciałem  dwie  strony  i  dowiedziałem  się  wszystkiego  tylko  nie  po  ile  pszenica  dzisiaj  chodziła  😀 , myślę  że  ci  co  ostatnimi  czasy  dostali  sraczki  obserwując  matif  i polecieli  z  pszenicą na  skupy   po  nowym roku  będą  musieli  kupić  maść  na  ból d.....

Rozwiń  

Co tu pisać w kwestii ceny , ruch ustał , w święta raczej nikt nie będzie woził . Trzeba przejść przez święta , nowy rok , 3 króli  , i w tedy wrócimy do realiów 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
  W dniu 23.12.2021 o 16:49, Agrest napisał(a):

Chyba że sprzedali I kupili saletrę nim 1500 w jeden dzień zdrożała...

No cóż ja sprzedałem , za miesiąc pewnie cena wróci u mnie do poziomu ceny w której sprzedałem. Za 3 miesiące pewnie poszybuje, ale ktoś musi sprzedać dziś tanio, żebyś Ty potem mógł sprzedać drogo

Rozwiń  

Niestety  smutna  rzeczywistość , teraz  to  nawet  trzeba pieniądze  wpierw  wydać  i  dopiero  pozbywać  się  zboża  żeby    zapłacić  faktury

• 0
Opublikowano

No jakoś taka mina była bo każdy tu zbiera po 8t + a Ty tak słabo chociaż przy pszenicy i pszenżycie to i ja słabo wg forumowiczów. Sypało po 6t z ha żyto 4,5t a owies 4t

• 0
Opublikowano (edytowane)

Widać nie każdy ubarwia swe wypowiedzi. I najlepsze że w żniwa plon w pszenżycie dokładnie na 7,1t wyliczyłem po przyczepach i gęstości. W pszenicy pomyliłem się o 200kg na plus.

Edytowane przez Agrest
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Dodaj nową pozycję...
v