Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 14:08, jahooo napisał(a):

W dniu 27.12.2021 o 14:05, shiftman napisał(a):

Panowie miał ktoś podobna sytuacje? Tutaj akurat firma agrol matejka. Sytuacja wygląda tak że początkiem grudnia przysłali auto po pszenice która była zakontraktowana paszowka po 1050zl już we Wrześniu zaledwie 25t. Auto pojechało był to piątek i w poniedziałek rano kierowca mi dzwoni że znaleźli w pszenicy wołka i nie przyjmą tego co wydało mi się mega dziwne bo magazyn był 2 razy gazowany. Auto pojechało do skupu obok który przyjął pszenice po 1030zl i na drugi dzień już był przelew wszystko okej. A z tym agrolem nie idzie się od tego czasu dogadać. Osoba z którą się podpisywało umowę w ogóle nie odbiera ani nie odpisuje. Dzwonie do sedytora to mydli oczy że załatwi i tyle. Umowa trwa do 31.12 a tu nic nie wiadomo. Spedytor pierwsze zapewniał że zapłacę 30zl do tony za transport i podpisujemy anulowanie umowy. Potem mi mówi że ten co że mną podpisał umowę musi w zamian znaleźć jakąś pszenice co jest nie możliwe w tym czasie i po cenie 1050netto. Jak tu z nimi postępować bo dzisiaj znowu wydzwaniam i zero odzewu...

Rozwiń  

nic na gębę, wszystko na piśmie

Rozwiń  

Umowę mam z nimi zawarta na piśmie i również żądam anulowania umowy za porozumieniem stron na piśmie ale nie ma z nimi żadnego kontaktu ale jest to firma z którą wielu od nas wspolpracuje

• 0
Opublikowano (edytowane)

a w umowie jest kto zapewnia transport, jeżeli odbiorca agrol to czy nie wygaśnie sama, rzecznika praw konsumenta poradź się nic za to nie powinien wziąć pieniędzy

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
  • 0
Opublikowano

zazwyczaj w umowie jest zapis, że kupujący może obciążyć sprzedającego karą w wysokości wartości kupionego towaru i wszelkimi dodatkowymi kosztami które poniesie

• 0
Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 14:42, Matey napisał(a):

i w tej umowie jest pewnie zapis ze po wykryciu szkodnika zjazd z ceny lub towar wraca do sprzedajacego ktory pokrywa koszty transportu

Rozwiń  

Ja się nie znam. Ale chyba w każdej  umowie jes taki zapis.

W dniu 27.12.2021 o 14:12, shiftman napisał(a):

Umowę mam z nimi zawarta na piśmie i również żądam anulowania umowy za porozumieniem stron na piśmie ale nie ma z nimi żadnego kontaktu ale jest to firma z którą wielu od nas wspolpracuje

Rozwiń  

No żądać to Ty se możesz.😁No to idź dotych co z nimi współpracują i będziesz miał kontakt. 👍

• 0
Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 14:07, lukszat napisał(a):

Bo tu nie chodzi o vat 7 % który otrzymuje rolnik ryczałtowy tylko o vat który jest przy sprzedaży detalicznej w sklepach na poszczególne towary i ten ma być zerowy. To co otrzymuje rolnik to zryczałtowany zwrot podatku czyli  dotyczący rolników ryczałtowych i w związku z tym przysługuje tym rolnikom zryczałtowany zwrot podatku, który ma im zrekompensować podatek VAT zapłacony przy nabyciu towarów i usług wykorzystywanych w związku z prowadzoną działalnością czyli to państwo dopłaca do towarów rolnika 7%   jako rekompensatę za to że on kupuje wszystkie środki produkcji z określoną stawką vat.

Rozwiń  

Kolego zapomniałeś dodać że ....to państwo dopłaca do towarów rolnika 7% jako rekompensatę za to że on kupuje wszystkie środki produkcji z stawką VAT 23%....

Ktoś z miasta przeczyta i dalej pomyśli że rolnikom za free dają

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Umowa podpisana 18.10. Natomiast odbiór w okresie 1.12/31.12.2021. W umowie pisze ze towar ma być wolny od żywych i martwych szkodników. Było gazowane wiec nikt przy sypaniu na tira nie przypuszczał ze coś im moze wyjść. W umowie jest też ze w przypadku nie wywiązania się z umowy kupującemu przysługuje kara umowna w wysokości 20% ceny sprzedaży brutto niedostarczonej ilości. Moim zdaniem inaczej jakby w ogóle pszenicy nie nasypał na tira i nie wywiązał się totalnie z umowy a ja w dzień jak zadzwonili rano że tir jedzie nasypałem go. Równie dobrze mogli przyjac dostawę zmniejszyć ewentualnie cenę wyjściowa i sami zagazowac na aucie a nie robić problemy z 25t gdzie skup obok już to kupili o 20zl netto mnie wiedząc co jest

• 0
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 27.12.2021 o 16:39, ws71 napisał(a):

Panowie co o tej kalkulacji sądzicie

Rozwiń  

To ja podstawiłem swoje koszty według twojego zestawienia , tylko że pod plon na 8 ton , azot 180kg N i ULTRA10 250 kg i u mnie ceny brutto są , A zestawienie wygląda tak''

1 - 770 zł

2 - 550zł

3 - 140zł

4 - 260zł 

5 - 100zł

6 - 130zł

7 - 550 zł 

Razem 2500zł brutto 

Dalsze punkty zobaczy się ile urośnie i po ile się sprzeda 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

przy takich cenach nawozu itd istnieje taka obcja że  wszystko zboże co w magazynach  wywiozą za granice , a to co ma urosnąć nie urośnie z głodu i dlatego już dzisiaj powinien być zakaz eksportu  zboża i zakaz produkcji nawozu w całej unii . tak że za dużo nie kalkulujcie zysku na uprawie pszenicy bo dane się mogą pozmieniać

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

U mnie koszty już się za wiele nie zmienią , bo wiem co za ile mam kupione , a kalkulacje zysku to tak jak napisałem że zależy ile urośnie i za ile się sprzeda . Koszty można liczyć , ale zysku dopóki nie mamy na koncie to ciągle jest nie pewny , chociaż po ilości plonu już można coś stwierdzić.

• 0
Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 17:34, shiftman napisał(a):

Umowa podpisana 18.10. Natomiast odbiór w okresie 1.12/31.12.2021. W umowie pisze ze towar ma być wolny od żywych i martwych szkodników. Było gazowane wiec nikt przy sypaniu na tira nie przypuszczał ze coś im moze wyjść. W umowie jest też ze w przypadku nie wywiązania się z umowy kupującemu przysługuje kara umowna w wysokości 20% ceny sprzedaży brutto niedostarczonej ilości. Moim zdaniem inaczej jakby w ogóle pszenicy nie nasypał na tira i nie wywiązał się totalnie z umowy a ja w dzień jak zadzwonili rano że tir jedzie nasypałem go. Równie dobrze mogli przyjac dostawę zmniejszyć ewentualnie cenę wyjściowa i sami zagazowac na aucie a nie robić problemy z 25t gdzie skup obok już to kupili o 20zl netto mnie wiedząc co jest

Rozwiń  

Jeżeli było gazowane, to były szkodniki, a skoro z umowy wynika, że martwych(szkodników) również ma nie być, to co Ciebie właściwie dziwi i w czym problem widzisz, poza tym, że nie wywiązałeś się z umowy? 

• 0
Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 18:02, bezbarwny napisał(a):

W dniu 27.12.2021 o 17:34, shiftman napisał(a):

Rozwiń  

Jeżeli było gazowane, to były szkodniki, a skoro z umowy wynika, że martwych(szkodników) również ma nie być, to co Ciebie właściwie dziwi i w czym problem widzisz, poza tym, że nie wywiązałeś się z umowy? 

Rozwiń  

U mnie były gazowane magazyny przed żniwami jak chyba u większości. Moim zdaniem nie wywiązanie się z umowy to jest nie dostarczenie towaru. A pszenica dojechała do nich itp

Chyba nikt nie zakłada przed sprzedażą ze może być szkodnik w zbożu mimo robienia wszystkiego co można aby go nie było. Oni jak coś od ciebie chcą to dzwonią jak opętani ale jak w drugą stronę to echo

• 0
Opublikowano (edytowane)

Miałeś badane te ziarno przy podpisaniu umowy? Powolaj się na to badanie idź do prawnika i domagają się wypłaty pieniędzy za dostarczone zboże. Możesz zrobić próby w kilku innych miejscach. 

Edytowane przez Pitraszek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Dodaj nową pozycję...
v