Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 godzinę temu, lucekk napisał:

Panowie doradźcie jeżeli możecie. 10 marca dostał 300kg Saletrzaku 27 teraz planuje saletry i ile i kiedy najlepiej ją podać. Mówią ochłodzenie po świętach czy teraz będzie najlepszy moment i co z regulacją takiego rzepaku, 0.5 l Toprexu planuje. Tylko też kwestia kiedy najlepszy moment 

IMG_20210330_175736.jpg

Jak najszybciej z ta saletra, a co do toprexu też bym juz jechał z mikro i robalem

2 minuty temu, yacenty napisał:

Chemia w magazynku może kwitnąć 

Co wlatuje na płatek?

1 godzinę temu, monstrer napisał:

Jakie to okolice?!?!?!?!

Wielkopolska Kalisz

27 minut temu, Kubawww napisał:

Jak najszybciej z ta saletra, a co do toprexu też bym juz jechał z mikro i robalem

Następny tydzień mówią 14 w dzień w nocy około 3 stopni. Toprex da radę czy ten tydzień? Po saletrze 

3 godziny temu, lucekk napisał:

Panowie doradźcie jeżeli możecie. 10 marca dostał 300kg Saletrzaku 27 teraz planuje saletry i ile i kiedy najlepiej ją podać. Mówią ochłodzenie po świętach czy teraz będzie najlepszy moment i co z regulacją takiego rzepaku, 0.5 l Toprexu planuje. Tylko też kwestia kiedy najlepszy moment 

IMG_20210330_175736.jpg

Jak dla mnie to druga dawka powinna być już dana 

Panowie jak podejść do tematu jakby w najbliższych dwóch dniach pojawił się robak? a na weekend zapowiadają nocne przymrozki??

odpuścić przed przymrozkami czy możne pojechać perytroidem czy lepiej inazumą??? 

ile dni bez przymrozków trzeba aby poprawić jednoliścienne Labladorem?

P.S.  prognozy były na duże opaty w tym tygodniu a co do czego to same pokropki już zapowiadają (Lubelskie LCH)

Edytowane przez Jarek22B

2 godziny temu, Kubawww napisał:

2 tygodnie i kwitnie 

A jak pisałem wczoraj że zaczyna pak wyłazić to się śmiali że zaraz będziemy kosić bo u niektórych dopiero sypią azot 

2 godziny temu, Kubawww napisał:

2 tygodnie i kwitnie 

A jak pisałem wczoraj że zaczyna pak wyłazić to się śmiali że zaraz będziemy kosić bo u niektórych dopiero sypią azot 

56 minut temu, znawcawszystkiego napisał:

na jesieni pryskalem insektycydem Nepal + siarczan magnezu+ cynk+bor+mangan. zatkalem większość dysz w opryskiwaczu takimi drobnymi kryształkami. chyba ze 4 razy musiałem czyścić wszystkie dysze. podejrzewam że to zasługa boru, co zmienić żeby się to nie powtórzyło?

siarczan magnezu z manganem się gryzie :)

1 godzinę temu, znawcawszystkiego napisał:

na jesieni pryskalem insektycydem Nepal + siarczan magnezu+ cynk+bor+mangan. zatkalem większość dysz w opryskiwaczu takimi drobnymi kryształkami. chyba ze 4 razy musiałem czyścić wszystkie dysze. podejrzewam że to zasługa boru, co zmienić żeby się to nie powtórzyło?

Tydzień temu dałem SM, mikro i bor. Dziś grzybów z mocznikiem i robakiem. Kiedyś toprex mi się zbrylił w opryskiwaczu

• Root Admin
piotrb14 napisał:

56 minut temu, znawcawszystkiego napisał:

siarczan magnezu z manganem się gryzie :)

od kiedy?

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

ładnie poszedł do przodu jakieś okolice dolnego śląska ? jaka to odmiana jest ?

Na zachód od Wrocławia odmiana jakaś RGT 37szt/M2. W ciągu 2 ostatnich uciekł do góry jakieś 15cm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v