Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 6.04.2021 o 10:28, Tomek90 napisał(a):

Widocznie się opłaca, mało rzepaków koszonych jest po zbożach? Ubezpieczony na 5t, realnie oddaje poniżej 4t i zostawiają bo czekają na grad i nie mówię tu o paru hektarowcach. Tylko nie zawsze ten grad przyjdzie 🤷‍♂️

Napewno czytają hehe albo oglądają ubezpieczalnie yt. Oni i tak o tak swoje zarabiają. 

Rozwiń  

Kolego u nas rzepak był do koszenia w zeszłym sezonie równocześnie i trochę nawet później niż pszenica, żadna szkoda nie była zgłaszana bo nie było w pakiecie przymrozków wiosennych

Edytowane przez Mecha
.
Opublikowano

Ktoś na wschodnim Mazowszu albo na Podlasiu robił już robaka i fungicyd?? U mnie dzisiaj - 5 jeszcze rano pokazywało trzeba cierpliwie czekać..

Opublikowano
  W dniu 7.04.2021 o 07:54, Kubawww napisał(a):

W dniu 7.04.2021 o 05:12, cereal napisał(a):

mieszał ktoś prochloraz z plonvitem rzepak?

Rozwiń  

Prochloraz z wiekszoscia odzywek sie gryzie

Rozwiń  

Nie wiem jak tam z "odżywkami", ale z nawozami dolistnymi typu Plonvit Rzepak, Zboża, Ziemniak, jeszcze żaden fungicyd nie wszedł w niepożądane reakcje... Dawało się kiedyś Plonvitu do Wirtuoza, Bumpera Super i wszystko było ok. Niby co takiego jest w tych Plonvitach, że miałoby nie zagrać z fungi ? To tylko zielona woda 😋

Opublikowano

Dlatego

W dniu 7.04.2021 o 06:05, Andpol napisał(a):

W dniu 6.04.2021 o 17:13, leszek59 napisał(a):

Kontrole zostawiłem, na dzisiaj żadnych skutków ubocznych, bodziszki chabry rumian przytulia zamierają.

Rozwiń  

Dlaczego 0,9 a nie 1l? Na nakładkach też nic się z rzepakiem nie dzieje?

Rozwiń  

Dlatego że z 400l na 2ha zostało w opryskiwaczu 40 l musiałem przeregulowacl opryskiwacz, na nakładkach nic nie widać chyba że później wyjdzie

• Thanks 1
Opublikowano
  W dniu 6.04.2021 o 15:49, marluk napisał(a):

Ubezpieczacie rzepak od przymrozków? Co myślicie o ubezpieczeniach pocztowych?

Rozwiń  

Miałem ubezpieczony w pocztowych jakieś 3 - 4 lata temu. Po gradzie przyznali mi 30 % szkody, byłem zadowolony, średni plon mi wyszedł wtedy z hektara 3,7 t + odszkodowanie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v