Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, mraukot napisał:

Jeśli obsada żywych roślin teraz wiosną jest zbliżona do obsady na zdjęciu, a tylko liści brak, ładuj mu 300 kg saletry na start jak najszybciej !

Coś tam na pewno wypadło nie koniecznie przez mróz a bardziej przez zwierzynę. Tylko że nadają po -6 stopni do piątku to jak on go będzie pobierał 

4 godziny temu, mraukot napisał:

Mówimy o POJEDYŃCZYCH pędach, nie o pędach bocznych ogółem. Odnośnie "silnych" rozgałęzień, to ich zawiązki formowane są jesienią w kątach liści, a nie wiosną przy użyciu "regulatora" 😉

Roślinę powinno porównywać się całościowo , a nie pęd główny do jednego pędu bocznego . Regulator wiosną ma na celu żeby pęd główny nie szybował do nieba , tylko go przyhamować, żeby te zawiązki pędów bocznych miały większy wigor  i goniły pęd główny  . Zależy też oczywiście od odmiany rzepaku jaki ma pokrój , np karłowe zaczynają start wiosenny dużo póżniej .

1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Coś tam na pewno wypadło nie koniecznie przez mróz a bardziej przez zwierzynę. Tylko że nadają po -6 stopni do piątku to jak on go będzie pobierał 

Nawet jeśli mrozu by nie było to i tak jeszcze tego nawozu by nie pobierał co teraz wysiejesz. Trzeba czasu żeby się przemieścił do korzeni i był przyswajalny. 

6 minut temu, Aroo22 napisał:

Nawet jeśli mrozu by nie było to i tak jeszcze tego nawozu by nie pobierał co teraz wysiejesz. Trzeba czasu żeby się przemieścił do korzeni i był przyswajalny. 

To na pewno, planuje dać saletrę ok piątku bo i nadają deszcz i droga powinna się poprawić dojazdowa 

3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Porażka siedzi jak zaklęty, niby środki są zielone rzędy świecą się na wylot ale masakrycznie przetrwał zimę. Kilka plantacji po drodze widziałem co wyglądają lepiej tyle że były bardzo gęste i wczesno siane. Zobaczymy jak zachowa się po pierwszej dawce azotu. Myślę dać jemu 200 kg saletry i 10 kg mocznika plus 5 kg odżywki za tydzień 150 kg mocznika poprawka dolistnie i za tydzien znów 100 kg saletry. Kizeryt w tym tygodniu ok wtorku planuje dać. A saletrę w przyszłym.

IMG_20210307_140047.jpg

przetrwał zimę nie najgorzej, zostaw go nic nie kombinuj, masz kompletne rośliny, rozety zachowane tylko troszkę obsady brak, pędy boczne będą wdzięczne tej obsadzie

Ten rzepak silnej regulacji nie potrzebuje , bo przy tej obsadzie to pędy boczne będą same z siebie się ładnie zagęszczać , myślę że mu wystarczy sam tebukonazol 1 litr/ha , no i oczywiście azot szybki  np saletra na już ze 100 kg N i do 2 tygodni jeszcze raz z 60N . I rób zdjęcia co miesiąc , żebyś mógł sobie porównać jak taki rzepak potrafi się zagęścić .

@Damianek20

Edytowane przez mysza103

14 minut temu, pafnucy napisał:

Lipę też masz 

15 minut temu, mysza103 napisał:

Ten rzepak silnej regulacji nie potrzebuje , bo przy tej obsadzie to pędy boczne będą same z siebie się ładnie zagęszczać , myślę że mu wystarczy sam tebukonazol 1 litr/ha , no i oczywiście azot szybki  np saletra na już ze 100 kg N i do 2 tygodni jeszcze raz z 60N . I rób zdjęcia co miesiąc , żebyś mógł sobie porównać jak taki rzepak potrafi się zagęścić .

@Damianek20

A w jakiej fazie proponujesz regulacje i ile zabiegów od grzyba oraz od robali w łodydze 

4 minuty temu, Damianek20 napisał:

Lipę też masz 

A w jakiej fazie proponujesz regulacje i ile zabiegów od grzyba oraz od robali w łodydze 

Faza ped 6-10 cm regulacja  i grzyb 

I później oprysk na platek jak spadna pierwsze platki 

I w zależności  od pogody i opadów 2 oprysk na koniec kwitnienia 

Co do szkodnimow to jak tylko się pojawia i przekroczą  próg  ekonomiczny wystaw sobie żółte naczynie. 

2 minuty temu, Kubawww napisał:

Faza ped 6-10 cm regulacja  i grzyb 

I później oprysk na platek jak spadna pierwsze platki 

I w zależności  od pogody i opadów 2 oprysk na koniec kwitnienia 

Co do szkodnimow to jak tylko się pojawia i przekroczą  próg  ekonomiczny wystaw sobie żółte naczynie. 

To mam rozumieć że od grzyba trzy razy robicie ? 

Jeżeli chodzi o robaka to bardziej chciałbym wiedzieć kiedy zaczyna atakować chowacz itp. bo wiadomo w kwiacie widać 

Regulacje , grzyba i robale załatwisz w jednym zabiegu . Np. tebukonazol  1l + inazuma  0,20kg , zabieg wykonujesz jak pęd główny strzeli do góry na 10 cm . 2 raz na tzw płatka , również zabieg może być mieszany grzyb + robak . Oczywiście nie trzeba zapominać o micro , w szczególności bor

12 minut temu, Damianek20 napisał:

4 minuty temu, warchest napisał:

caryxem sie pryskalo jak rzepak mial 20 cm bodajrze 

Caryx lepszy na jesień według mnie 

A ja was zapytam o toprex zauwazylem, ze zmienili dawki na 0.35 stosujecie stara sprawdzona dawke 0.5 czy 0.35 ? Nie mam przekonania do tej zmiany.

2 minuty temu, Damianek20 napisał:

To mam rozumieć że od grzyba trzy razy robicie ? 

Jeżeli chodzi o robaka to bardziej chciałbym wiedzieć kiedy zaczyna atakować chowacz itp. bo wiadomo w kwiacie widać 

Z reguły dwa, lecz w ostatnim roku potrzeba bylo 2 razy na platek.

Najlepiej kolego wystaw naczymie i monitoruj co kilka dni.

Edytowane przez Kubawww

Przed chwilą, mysza103 napisał:

Regulacje , grzyba i robale załatwisz w jednym zabiegu . Np. tebukonazol  1l + inazuma  0,20kg , zabieg wykonujesz jak pęd główny strzeli do góry na 10 cm . 2 raz na tzw płatka , również zabieg może być mieszany grzyb + robak . Oczywiście nie trzeba zapominać o micro , w szczególności bor

Z tym że robale i grzyba załatwi jednym przejazdem to nie koniecznie. To zależy kiedy wystąpi nalot i nie zawsze idzie w parze z odpowiednią faza do regulacji 

• Like 1

3 minuty temu, Kubawww napisał:

Caryx lepszy na jesień według mnie 

A ja was zapytam o toprex zauwazylem, ze zmienili dawki na 0.35 stosujecie stara sprawdzona dawke 0.5 czy 0.35 ? Nie mam przekonania do tej zmiany.

Z reguły dwa, lecz w ostatnim roku potrzeba bylo 2 razy na platek.

Najlepiej kolego wystaw naczymie i monitoruj co kilka dni.

Kurde mam za daleko monitorować te naczynia praca obora ,pole jest już z dolotu w nocy lub wieczorem. A na płatek co od grzyba ?

2 minuty temu, robercikj100 napisał:

Z tym że robale i grzyba załatwi jednym przejazdem to nie koniecznie. To zależy kiedy wystąpi nalot i nie zawsze idzie w parze z odpowiednią faza do regulacji 

No wiadomo yacenty już jest po 1 zabiegu na robala . U mnie przy uprawie rzepaku przez 5 lat zawsze ten zabieg wychodzi mi łączony i idzie między 2 a 10 kwietnia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v