Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
  W dniu 16.03.2021 o 15:26, Uziu92 napisał(a):

przy 1l +0.4 wychodzi 150 zł na hektar , dla porownania w dawkach prochloraz 400 +tebukonazol 200 + fenpropidyna 300 wychodzi kupując najtańsze substancje tez ok. 150 zł

Rozwiń  

a cyprodynil, fenpropidyna i protiokonazol wychodzi 163 :P to w takich "optymalnych" dawkach, ja te dawki podbijam i wychodzi mi zabieg za 200zł, ale już bardzo mocny zabieg

W dniu 16.03.2021 o 15:23, Aroo22 napisał(a):

Do turbo paku trzeba by dołożyć coś na podstawę źdźbła i będzie dobre rozwiązanie. A co do duett na start to substancje fajne ale te dawki nie przemawiają do mnie. Trzeba by zwiększyć dawkę żeby było skutecznie, ale wtedy cenowo już tak fajnie nie wychodzi. 

Rozwiń  

Nie wybrzydzać bo za 3 lata i tego może nie być .

W dniu 16.03.2021 o 15:27, yacenty napisał(a):

W dniu 16.03.2021 o 15:26, Uziu92 napisał(a):

przy 1l +0.4 wychodzi 150 zł na hektar , dla porownania w dawkach prochloraz 400 +tebukonazol 200 + fenpropidyna 300 wychodzi kupując najtańsze substancje tez ok. 150 zł

Rozwiń  

a cyprodynil, fenpropidyna i protiokonazol wychodzi 163 :P to w takich "optymalnych" dawkach, ja te dawki podbijam i wychodzi mi zabieg za 200zł, ale już bardzo mocny zabieg

Rozwiń  

jakie środki ?

• Root Admin

Nic nie myśle, nie znam tej odmiany. Tzn wiem ze jest, ale jej nie miałem w gospodarstwie. N3 jest fajne pod warunkiem ze jest deszcz. Ostatnie dwa sezony spaliłem kupe pszenic własnie n3 i suszą w maju czerwcu. kosiłem poślad z gęstością 68-70. Odszedłem od N3 na rzecz rsm na n2 i w minionym sezonie gestosc 76-80 :P a białko dalej 16-18%

W dniu 16.03.2021 o 15:40, Uziu92 napisał(a):

lepsze to będzie od duetu na start ? na dobre pola można dać , na słabe nie wiem czy jest sens i jeszcze na pszenżyto

Rozwiń  

nie wiem, nie porównywałem

W dniu 16.03.2021 o 15:23, Aroo22 napisał(a):

Do turbo paku trzeba by dołożyć coś na podstawę źdźbła i będzie dobre rozwiązanie. A co do duett na start to substancje fajne ale te dawki nie przemawiają do mnie. Trzeba by zwiększyć dawkę żeby było skutecznie, ale wtedy cenowo już tak fajnie nie wychodzi. 

Rozwiń  

a np z tym turbo pak dodac 1l prokarb?

W dniu 16.03.2021 o 15:08, Artis napisał(a):

bdb zabiegi, z inputem można zejść do litra a z delaro do 0.8

Rozwiń  

mozna stosowac to w jeczmieniu i pszenzycie?

W dniu 16.03.2021 o 15:41, yacenty napisał(a):

Nic nie myśle, nie znam tej odmiany. Tzn wiem ze jest, ale jej nie miałem w gospodarstwie. N3 jest fajne pod warunkiem ze jest deszcz. Ostatnie dwa sezony spaliłem kupe pszenic własnie n3 i suszą w maju czerwcu. kosiłem poślad z gęstością 68-70. Odszedłem od N3 na rzecz rsm na n2 i w minionym sezonie gestosc 76-80 :P a białko dalej 16-18%

nie wiem, nie porównywałem

Rozwiń  

To samo zaobserwowałem.

Jestem po dawce 200-250kg zaksanu na pszenicę 3 listki, miałem poprawiać 150l rsm 32 zaraz po, czy tydzień po, ale nie mam aktualnie ciągnika do opryskiwacza. Pójdzie 300l pod koniec marca jako wczesne n2. Dobra strategia?

W dniu 16.03.2021 o 15:52, Uziu92 napisał(a):

chaber, ja w tamtym roku w maju go zwalczałem jak już prawie flaga szła w zbożu fluroksypyrem,

Rozwiń  

Czym to walnąć tanio bo plaga. Dziwne bo na jesień poszedł granstar 20 g/ha. Nowość dość tania fundamentum 700 wg czy może lancet plus125 wg co na miotłę jak wyjdzie dodatkowo podziała ale cena x2. A jak dałem na jesień tribenurom metylowy to czy mogę dać środek na wiosnę co go zawiera?

W dniu 16.03.2021 o 15:55, yacenty napisał(a):

rok temu lałem 29 marca, w tym roku to może być  kapkę za wczesnie

Rozwiń  

No u mnie zazwyczaj t1 regulacja i n2 wypadają w wielkim tygodniu. Ale chciałem spróbować wcześniej, nie wiem czy to co dałem odpowiednio ja pobudzi do krzewienia. Pierwszy raz mam taką sytuację. Napewno potrzeba temperatury.

W dniu 16.03.2021 o 16:08, Troker1979 napisał(a):

W dniu 16.03.2021 o 15:52, Uziu92 napisał(a):

chaber, ja w tamtym roku w maju go zwalczałem jak już prawie flaga szła w zbożu fluroksypyrem,

Rozwiń  

Czym to walnąć tanio bo plaga. Dziwne bo na jesień poszedł granstar 20 g/ha. Nowość dość tania fundamentum 700 wg czy może lancet plus125 wg co na miotłę jak wyjdzie dodatkowo podziała ale cena x2. A jak dałem na jesień tribenurom metylowy to czy mogę dać środek na wiosnę co go zawiera?

Rozwiń  

mustang 0.8 l , przy okazji zwalczy wszystko inne 2 liścienne

• Thanks 1

W dniu 16.03.2021 o 15:52, pablo6234 napisał(a):

W dniu 16.03.2021 o 11:25, Paspartou napisał(a):

Nadaje się, ale trzeba by coś dodać na podstawę

Rozwiń  

A co byś polecił krótko i na temat :)

Rozwiń  

Najprościej i najtaniej prochloraz, lub zrobić pak syngenty czyli Unix ale będzie drożej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/

• Dodaj nową pozycję...
v