Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
11 minut temu, yacenty napisał:

Zerknij dobrze czy temu zwijaniu liści nie pomaga robactwo. Może tak być tylko od suszy, ale może i być pomoc od wszelkiej maści robaczków, a tego dziadostwa jest pełno w tym roku.

Wczoraj pojechałem na jeden kawałek bo sumienie nie dałyby mi spokoju to przed wyjazdem dokładnie chodziłem po polu szukając robactwa bo nie wiedziałem czy dodawać insektycydów. Ku zaskoczeniu niczego nie znalazłem. Sporadycznie gdzieś ślady po skrzypionkach ale zadnej nie znalazłem. Mszyc tez brak. 

9 minut temu, Zapracowany napisał:

Modus pogrubia naczynia i polepsza przewodzenie soków w roślinie. Skąd wniosek że stresuje ?

Tak się utarło ze regulator to stresor. W dodatku w trudnych warunkach. 

Muszę teraz wybrać czy pozwolić na rozwój chorób czy dać fungicyd i się zastanawiać czy tylko nie spotęguje efektu skręcania lisci przez dodatkowy stres. 
Z drugiej strony ile mogę czekać jak conajmniej przez tydzień nie widać deszczu.. Ma to sens? 

Czym najgorszym grozi taki oprysk w warunkach braku wilgoci? 

24 minuty temu, ktosik25 napisał:

T1 poszedl Wirtuoz. teraz zabieg na kłos tebu 150g oraz azoksystrobina 200g plus mocznik 5% to dobry pomysł? T2 został pominięty. pszenica Euforia

Na cholere tyle azoksy???? 125 g wystarczy w zupełności. Tebu ok. 

Z tym mocznikiem jeśli sucho to ja bym się wstrzymał 

29 minut temu, ktosik25 napisał:

T1 poszedl Wirtuoz. teraz zabieg na kłos tebu 150g oraz azoksystrobina 200g plus mocznik 5% to dobry pomysł? T2 został pominięty. pszenica Euforia

drugi raz chcesz dac tebu ? w wirtuozie już go dawałeś

odpuść sobie mocznik

ja bym zostawił samą azoksystrobinę

Jak było mokro to było zimno  a jak jest teraz ciepło to jest sucho  grzyb nie miał warunków się rozwijać  u nas pszenice pryskane czy nie pryskane od grzyba na obecną chwile niczym się nie różnią  a jak już to te pryskane  niektóre są bardziej  po przypalane i jak dalej będzie sucho to ci co nie pryskali  to mają parę stów do przodu a jak przyjdą duże deszcze na kwitnienie pszenicy  to i tak nie bardzo zabezpieczy przed fuzariozą tak było w tamtym roku u nas na zamojszczyżnie  3 dobre zabiegi  grzybowe  a  fuzarioza i  tak zrobiła swoje plon pszenicy był znacznie mniejszy  niż przez ostatnich kilka lat no ale czerwiec był bardzo mokry w tym roku niby  się nie na to nie zanosi .

• Root Admin
14 minut temu, masa24 napisał:

Ja mogę powiedzieć czym nie pryskać 😊tribenuron 25 g chaber likwiduje ale oset dalej rośnie 

Jestem bardzo ciekaw zachowania ostu po tribenuronie.

Miałem w planach w tym roku zrobić przy strzelaniu w źdźbło - 20g tribenuronu i później chlopyralid.

Pogoda była dziwna więc stanęło tylko na tribenuronie, na dziś ostu nie widać, ciekaw jestem czy wyskoczy nad wykłoszoną pszenice, bo zwykle tak się działo na tym polu.

Mam nadzieje, ale tylko nadzieje ze ten tribenuron przytłumił oset na tyle, że on nie zakwitnie. A jak nie zakwitnie to się nie nasieje dalej. Choć z drugiej strony mówi się, że chlopyralidem można jeszcze później pryskać.

Zobaczymy za tydzien, za dwa jak się pszenica wykłosi i stanie w rozwoju na wysokość.

3 godziny temu, masa24 napisał:

Z kim doszedłeś do takiego wniosku bo widać ze z jakimś specem skoro odpuściłes t2 a t 3 robisz starym triazolem zamiast zrobić kombinacje która zabezpieczy kłos i liść flagowy 

Mam niecały 1ha pszenicy na paszę,  więc ja patrzę na pudełko aby mnie najekonomiczniej wyszło a nie kupowanie grzyba po 200zł ... W sumie to zastanawiam się czy pryskać jak tak sucho jest ... T2 nie zdążyłem a kłosy już wychodzą a chyba jak wychodzą to pryskać nie można ?.  Zapewne jakbym miał z 5 ha to podchodziłbym do tego inaczej , w sumie na okolicy nie pryskają i też dobrze ...

Edytowane przez ThePerkins

2 godziny temu, jahooo napisał:

Ja zastosowałem w swojej granstar (bodajże 40g/ha) plus zamiennik starane (galaper) 0,6l/ha, na razie ostrożeń siada, zahamował wzrost i pojasniał, myślę, że go zlikwiduje całkowicie, tak jak co roku

Czy taka dawka nie zaszkodzi pszenicy? sucho a temp. bliżej 30 st. 

Skoro piszesz co roku rozumiem że zboże nie ucierpiało przy takim zabiegu.

ja stosowałem dwa tygodnie temu i u mnie żadnej suszy nie ma, temperatura była koło 17 stopni w dzień

u mnie jeszcze termometr nie wychylił się ponad 29 stopni w tym roku, a pryskanie raczej o tej porze to tylko wieczorem

nie pierwszy raz pryskam taką mieszaniną na ostrożeń i zawsze pozytywnie, pryskam tak tylko, gdy wyskoczy ostrożeń

Edytowane przez jahooo
  • Like 1

3 godziny temu, ktosik25 napisał:

bo sprzedawca usilnie mi proponował Soligor a tam jest 148g tebu oraz 224g spiroksaminy... a jak powiedziałem że chce zrobić tebu i azoksystrobina.. to że muszę dać tebu 0,6l a azoksy 0,8.. stąd moje pytanie bo też nie do końca mi się to podoba

Gdybym ja słuchał handlowców to dawno bym poszedł z torbami. Są ogarnięci sprzedawcy ale najbardziej rzetelne informacje są na forach rolniczych (lecz tutaj też trzeba uważać kogo słuchać) jak i samemu coś układać oceniając plantacje

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v