Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

masa24 napisał:

Jeśli o mijak jest ok a widać na zdjęciu to przyczyna w zabiegu Tylko w którym ale to raczej sam powinieneś się domyślić w którym momencie się zaczęło coś dziać, sam mam taki przypadek że zmieszałem dwa regulatory odziwo te same substancji tylko z innych firm i przypaliło flagowego liścia a że piszę co gdzie stosuję to się domyśliłem, i też namieszałem wtedy i tylko w jednym miejscu się tak stało. A ty dawałeś Fandango i herbicyd razem bo tak napisane może to było przyczyną.

W zeszłym roku był artykuł o stosowaniu fungicydów i jakiś profesor mówił że aby wokonywac zabiegi musi być wilg gleby min 70% i tak się utrzymać po zabiegu inaczej przypali. Ile dałeś azotu i w ilu dawkach? Może to saletra nie doleciała i mniej przypaliło? 

23 godziny temu, masa24 napisał:

Zagwozdka numer dwa . Pisałem o czarnych kłosach , przeważnie mam tego 10 %. Ale tu na tym polu jest 50 %. I jakoś nie mogę ogarnąć przyczyny . Pryskane 3 żabiegi : 1. Input 0.5 venture 0.5 , proleaf max 2 l , nhca delta 5 l + moddus 0.3

2 lenvyor + comet + 2 l proleaf max

3 fandango 0.5 caramba 0.5. 
pole jest pełne tych czarnych klosow . Jak widać omijak bardziej czysty niż to co opryskane . Co tu się mogło zj***c ? Odmiana elixer siana 450 roślin , obsada klosow 600. Wiem ze po pszenicy i gęsto posiane ale 3 dobre zabiegi grzybowe chyba by do tego nie doprowadziły . Liście porażone mocno rdza i dtr, tez nigdy aż tak mocnego porażenia nigdy moe miałem . Trochę dziwne na 3 mocne grzybowki . 
moje przypuszczenia : za duża dawka miedzi w zabiegu na liściu flagowym poparzyło i osłabiło roślinę ??

drugie przypuszczenie to słabo przepłukana beczka po pryskaniu w kukurydzy . Sam tego nie pryskalem , usługa . 

B21CB2D9-375F-4568-B983-A784837DF69B.jpeg

To drugie przypuszczenie raczej słuszne.

Ja w tamtym roku Falconem tak przyjarałem na zakrętach gdzie lanca stała w miejscu albo gdzie 2x założyłem. Przy T3 mogło za gorąco być albo susza doszła? Widziałem już coś takiego przy fungi w dużych temperaturach.

Edytowane przez Xion

5 minut temu, miwigos napisał:

Przesadzacie przyschło bo było sucho ,następnie napadało  i musi robić się czarne , kłosy puste tam gdzie bardzo słaba gleba ,bo przypaliło

Też tak mi się wydaje , tak jak u mnie gdzie pszenica to przypaliło i ziarno poślad następnie deszcz i czarne kłosy się robią. Gdzie pszenżyto było na glinie to jakoś przetrzymało i ładne ziarno.

Tu jest płodozmian rzepak  pszenica pszenica. Właśnie się zastanawiam co tu mogło pójść nie tak . Czarne puste kłosy mam na każdym polu ale to 10 %. Tu ze 40-50. Wszedzie robione tak samo . Może słońce miedź w za dużej dawcę i choroby mocniej zaatakowały . Może gdzieś deszcz po grzybowe . Zastanawia mnie. Jak wyglada roślina zjedzona przez mączniaka . Bo tu mączniak był , t1 kiepskie pod tym względem bo input + venture. Koło t2 widziałem Bialego mączniaka na starszych liściach i łodydze ale pomyślałem ze to stara infekcja i ze t2 zatrzyma. A to może macxnoak tak szalał i takich zniszczeń dokonał 

A materiał siewny był ok , ciekawy jest ten mijaka tam jest wszystko pewnie ok. Gdyby to był mączniak to by mijaka też nie oszczędził, więc tylko któryś zabieg namieszał tylko który ,a jak się kłosiła pszenica to już tak takie kłosy wychodziły kiepskie.

8 godzin temu, miwigos napisał:

Przesadzacie przyschło bo było sucho ,następnie napadało  i musi robić się czarne , kłosy puste tam gdzie bardzo słaba gleba ,bo przypaliło

Też mi się tak wydaje. Wczoraj to zauważyłem na 1 kawałku pszenicy. Gdzie mam mozaikę. To 2 ha pszenicy od przodu gdzie jest słabsza ziemia to są czarne kłosy i wogole przypalona a dalej gdzie glina i borowina to ładna żółta bez porażeń jak by nożem odciął. W tamtym roku miałem tak samo z rzepakiem na tym kawałku. Od przodu przypalony i porażony a dalej ładny i sypał drugie tyle co na przodzie.

Edytowane przez PanPawel

Może siedzieć coś w ziemi. Mam kawałeczek może z 3ary na końcu pola. Tata kiedyś tam wapno miał, do tej pory to miejsce jest upośledzenie, wszystko rośnie małe i rzadko.

1 godzinę temu, gustaww napisał:

Może siedzieć coś w ziemi. Mam kawałeczek może z 3ary na końcu pola. Tata kiedyś tam wapno miał, do tej pory to miejsce jest upośledzenie, wszystko rośnie małe i rzadko.

Raczej wątpię bo odkąd uprawiam to ostatnie 2 lata tak jest a wcześniej było normalnie

Mateusz1q napisał:

17 minut temu, simson2812 napisał:

czy zasiew poplonu po pszenicy np. gryki która szybko rośnie wpłynie pozytywnie aby zasiać na jesieni pszenice. czy około 40 dni na polu przez grykę nie zrobi płodozmianu?

Poplon pod rośliny ozime, w której szkole tego uczą? 

Może nie uczą ale mam kawałek bez melioracji i zboże jare to nie powodzenie... więc dlatego chciałbym zasiać poplon

1 godzinę temu, PanPawel napisał:

Też mi się tak wydaje. Wczoraj to zauważyłem na 1 kawałku pszenicy. Gdzie mam mozaikę. To 2 ha pszenicy od przodu gdzie jest słabsza ziemia to są czarne kłosy i wogole przypalona a dalej gdzie glina i borowina to ładna żółta bez porażeń jak by nożem odciął. W tamtym roku miałem tak samo z rzepakiem na tym kawałku. Od przodu przypalony i porażony a dalej ładny i sypał drugie tyle co na przodzie.

Ludzie , czy wy czytać nie potraficie . Przecież pisał już kilka razy , że suszy nie miał , a gdyby nawet miał , to co ,ten omijajk konewką podlewał? Gdyby nie ten omijak to można by się zastanowić od czego , a tak to ewidentnie zawinił któryś zabieg , tylko trzeba , prześledzić kiedy to się zaczęło dziać , bo na pewno nie wyskoczyło to z dnia na dzień , tylko pszenica już wcześniej musiała dawać oznaki , np. rośliny przy kłoszeniu  nie chciały wyjść całkowicie z pochwy , bądź te z czarnymi kłosami , po pociągnięciu łatwo się urywają na ostatnim między węźle @masa24 tu gdyby nie ten omijak  , to i chorób wirusowych nie można by wykluczać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v