Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
27 minut temu, XTRO napisał:

Jest sens robić jutro t3 jak w środę będzie 3 tyg o od t2 ? Popadalo teraz jutro ma być temp w sam raz na zabiegi a później tydzień upały. 3/4 pszenic wyrzuciła pylniki 

Jest sens jak najbardziej a nawet obowiązek ,jeśli ma być dobry plon

Edytowane przez slawek2209

Pole z  pszenicą jarą, występują podłużne pasy ładnej ciemnej  pszenicy na przemian ze słabszą  i jaśniejszą. I tak przez całą  długość pola. PH ok 6.5, orka wiosenna, przedsiewnie 400kg Poli 6. Przedplon pszenica jara, a wcześniej kukurydza na ziarno w monokulturze z 4-5 lat. Uprzedzając - działkę mam dopiero od wiosny  dlatego orka wiosenna i pszenica po pszenicy. Czy te przeplatające się pasy mocniejszego i słabszego zboża to wynik monokultury kukurydzianej? Jeśli tak to jak ugryźć nawożenie NPK w następnych sezonach?

1 godzinę temu, XTRO napisał:

Jest sens robić jutro t3 jak w środę będzie 3 tyg o od t2 ? Popadalo teraz jutro ma być temp w sam raz na zabiegi a później tydzień upały. 3/4 pszenic wyrzuciła pylniki 

Ja również jutro jadę z T3, pszenica wykszloszona, pylniki dopiero zaczyna wywalać. Ale wolę zrobić to teraz nawet trochę wcześniej aniżeli w upały. 

Panowie od soboty do teraz spadło 48mm i dalej pada, zrobiłem rundkę po polach to znalazłem tylko jedna mała kałuże na polu kukurydzy, bo oczywiście w zbozu nie zobacze, gdyby ktoś się czepiał hehe Wczoraj silny wiatr i chwilami falisty gruby deszcz położył pierwsze pola, moja ostroga dostała w sumie 0.8kg medaxu i mala latka się zrobila w lanie euforia i tytanika na razie sstywna ale najgorzej jest w jeczmieniach, koleś ma działkę pewnie 10-12ha i przez środek zrobiło rów 4-5l szeroki i długi dobre 100m, trafił się silny podmuch...

miwigos napisał:

Pylniki już są to znaczy że przekwita, a nie zaczyna kwitnąć

co myślisz o dodaniu mocznika I siarczanu do t3? planuje jechać z tebu 0.5 i cyperkilem, jest sens dorzucić nawóz?

4 godziny temu, yacenty napisał:

Pszenica i kiepski rozsiewacz do nawozu

Photo_6554079_DJI_479_jpg_6286848_0_20216126540_photo_original_res.jpg

nie koniecznie wina rozsiewacza co nawozu i jego nierównomiernego rozkładania w danych warunkach (zbyt duża granula?, gleba mozaikowata, wilgotniejszy teren tam gdzie ciemniej i tam gdzie poleciało więcej na zakładkach)

Ja za to mam pasy... miotły na jednym z pól bo opryskiwaczem na jesień mi nie starczyło w 2. miejscach ;)- no ale przynajmniej wiem że podziałało na miotłę na pewno tam gdzie prysło- pole 150 metrów szerokie i musiało gdzieś przesunąć (ścieżek nie robię).

15 godzin temu, androproteam napisał:

Miałem robić T3 ale po objeździe pół widzę że końcówki liści są lekko podpalone po T2(było robione dwa tygodnie temu) i dopiero teraz się to pokazało. Boję się żeby nie przypalić mocniej, miało iść 120g protiokonazu i 125g tebukonazolu. Odmiana Formacja

U mnie formacja też końcówki lekko przyjarane, jutro jade t3.

1 godzinę temu, PanStanislaw napisał:

Jakiej szerokosci sa te pasy?

Około 0,5m może 0,7m

1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

A to nie sa slady akurat pod kolami ciagnika? U mnie tak bylo.Wedlug mnie byla za mokra gleba i ja bardzo ubilo

Nie nie, ślady pod kołami ciągnika już przerabiałem i to  nie   to

1 godzinę temu, Jano7711 napisał:

Pole z  pszenicą jarą, występują podłużne pasy ładnej ciemnej  pszenicy na przemian ze słabszą  i jaśniejszą. I tak przez całą  długość pola. PH ok 6.5, orka wiosenna, przedsiewnie 400kg Poli 6. Przedplon pszenica jara, a wcześniej kukurydza na ziarno w monokulturze z 4-5 lat. Uprzedzając - działkę mam dopiero od wiosny  dlatego orka wiosenna i pszenica po pszenicy. Czy te przeplatające się pasy mocniejszego i słabszego zboża to wynik monokultury kukurydzianej? Jeśli tak to jak ugryźć nawożenie NPK w następnych sezonach?

jest to mocno możliwe

mam pole składające się z kilku działek przy sobie, tam gdzie był ugór kilkuletni tam nadal po 3 latach użytkowania mam ciemniejsze, tam gdzie kawałek był dbany też, a tam gdzie wyciągany tam jest jeszcze niedobór, za to najnowszy przyłączony po poplonie z facelii ma ciemniejszy równy kolor---- finalnie to w środku rozłogu od początku do końca jest pas tak z 20 metrów jasnego, reszta jest ciemniejsza 

Ja zamiast nawożenia granulatem (no to też przed siewem ;)), dał 2x solidną dawkę jakiegoś obornika i sadził poplony z długimi korzeniami (z czasem się wyrówna).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta

12 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

jest to mocno możliwe

mam pole składające się z kilku działek przy sobie, tam gdzie był ugór kilkuletni tam nadal po 3 latach użytkowania mam ciemniejsze, tam gdzie kawałek był dbany też, a tam gdzie wyciągany tam jest jeszcze niedobór, za to najnowszy przyłączony po poplonie z facelii ma ciemniejszy równy kolor---- finalnie to w środku rozłogu od początku do końca jest pas tak z 20 metrów jasnego, reszta jest ciemniejsza 

Ja zamiast nawożenia granulatem (no to też przed siewem ;)), dał 2x solidną dawkę jakiegoś obornika i sadził poplony z długimi korzeniami (z czasem się wyrówna).

Jesli to nowa działka go być może pasy po niedokładnie rozrzuconym nawozie granulowanym. Niektóre rozsiewacze źle ustawione i walą nakładki czasami gdzie np. przy ścieżce nie ma nawozu a wszędzie naokoło jest. Pierwsze co mi przyszło do głowy.

sasiad w pszenicy jarej ma pszytulie w różnej fazie od takiej małej kilka cm do takiej co już wychodzi poza lan, pszenica wyrzuca flagowy czy teraz można jechać starane 0.4l i ile tej wody bo wydaje mi się ze jak dawał 200l i 3 bary to dobrze było by dać 300 i większe ciśnienie żeby dotarło w głąb łanu,dobrze myślę bo w sumie pytał się mnie co bym zrobił ale wolałem na razie nie brać na siebie odpowiedzialności i doradzić się was na forum

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v