Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 28.12.2021 o 17:42, Dastan napisał(a):

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

Rozwiń  

Podatek to minimum 6tys zł chyba że to 5 i 6 klasa.

Dziadostwo na polu, znajdziesz frajera z kombajnem po 300zł to masz kolejne 12000zł

Masz swój to i tak na paliwo do zbioru i obróbki musisz te 50l minimalnie policzyć x 40 x 6zł to masz 12000zł za paliwo.

No ale próbuj dalej zapłacić podatek i obrobić 40ha za 10tys zł.

O herbicydzie też nie pamiętasz, bo z pk rozumiem że zrezygnujesz na rok.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Niektórzy jeżdżą samochodami za 5tys i mają i płacić tylko za azot po 5 tys ? 😄 to jest chore

Opublikowano

Niszczą gospodarstwa te gnojki co pracowali nasze pokolenia na to co teraz mamy ale nie da sie dalej prowadzić jak tu sie słysze że nawet 7,5 tysia saletra to pszenica musi kosztowac 5 tys jak tak to rozumiem. Musi cos sie wydarzyć bo nie bedzie  tak długo twała ta sielanka

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:41, czesio200 napisał(a):

4t na 40ha kupione po 1.5tys.

Rozwiń  

Kolega na łąki posieje dobre słowo, a na zboża w marcu po 150 kg

1. Jak mieszka na Zachodzie Polski to do Wielkiejnocy ma spokój;

2. Jak mieszka na Wschodzie Polski to ma spokój do majówki;

3. Jak mieszka w Centrum, to do Wielkanocy ma spokój, a później susza

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:42, Dastan napisał(a):

W dniu 28.12.2021 o 17:30, KrzyszsztofGaat napisał(a):

Gdyby tego nawozu nie exportowali to byłaby słuszna twoja logika a tak to jest on atrakcyjny po za granicami

Rozwiń  

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

Rozwiń  

jeśli masz przynajmniej średnie zasobności w głębie i sloma zostaje to przy dobrym roku 3t spokojnie można osiągnąć. Gdyby nie to ze kupiłem po 1300 brutto saletrę to pewnie bym N nie sypał w tym roku

Opublikowano
  W dniu 27.12.2021 o 19:52, Mariusz2903 napisał(a):

Panowie postudiowałem ceny nawozów względem cen zbóż w latach 2003- 2021 i opinie samych zainteresowanych czyli rolników i producentów nawozów 

Wychodzi na to że opłacalność jest wtedy gdy 1 kg nawozu jest warty tyle co 4 kg pszenicy 

Rozwiń  

Tak ,tak ,tak wychodzi jak to że spadek ceny o 100% oznacza zero zł ,w co nie chciałeś wierzyć😆

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:54, Agrest napisał(a):

Podatek to minimum 6tys zł chyba że to 5 i 6 klasa.

Dziadostwo na polu, znajdziesz frajera z kombajnem po 300zł to masz kolejne 12000zł

Masz swój to i tak na paliwo do zbioru i obróbki musisz te 50l minimalnie policzyć x 40 x 6zł to masz 12000tys za paliwo.

No ale próbuj dalej zapłacić podatek i obrobić 60ha za 10tys zł.

O herbicydzie też nie pamiętasz, bo z pk rozumiem że zrezygnujesz na rok.

Rozwiń  

No nie, liczę wydatki na przyszły rok, wszystko mam juz zasiane i odchwaszczone plonem tegorocznym, po drugie 40ha nie 60ha ;) .  Jak zauwazyłeś odjąłem na podatek i paliwo 30tys wiec to chyba nie tak znowu mało... Zmierzam do tego, że alternatywa jakaś jest, pruć sobie flaki żeby handlarze i producenci się tylko dorobili ? 

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:57, Piffpaff napisał(a):

jeśli masz przynajmniej średnie zasobności w głębie i sloma zostaje to przy dobrym roku 3t spokojnie można osiągnąć. Gdyby nie to ze kupiłem po 1300 brutto saletrę to pewnie bym N nie sypał w tym roku

Rozwiń  

z próchnicą to mam problem bo zwierząt nie mam, obornika na wsi też nie ujrzysz a słoma jest zbierana i wykorzystywana do produkcji truskawek.

pk i ph na dobrym poziomie, mam też inne warzywa a tam bez azotu ciężko

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:53, yaroslaw napisał(a):

Jeśli nawozy  drogie  tylko  u nas  i  zaleją nas  tanie  nawozy  z  importu  to  tylko  czekać  na  nie  i  bić  brawo  jak  już  dotrą 

Rozwiń  

Ale ja mówiąc o produktach, to mam na myśli zboża, rzepak, białkowe itd

Opublikowano

@mf362

Nie wiem dokładnie sąsiednia czyli przyległą. Miałem informację o wszczęciu postępowania odnośnie wydania warunków zabudowy dla inwestycji farma PV na przyległej działce do mojej. Później przyszła informacja o odmowie wydania decyzji zgodnie z przepisem - problem lokalizacji. Ale dokładnie nie wnikałem. Chociaż pewnie dużo zależy kto o decyzję występuje jak wszędzie i ze wszystkim.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 28.12.2021 o 18:00, Dastan napisał(a):

No nie, liczę wydatki na przyszły rok, wszystko mam juz zasiane i odchwaszczone plonem tegorocznym, po drugie 40ha nie 60ha ;) .  Jak zauwazyłeś odjąłem na podatek i paliwo 30tys wiec to chyba nie tak znowu mało... Zmierzam do tego, że alternatywa jakaś jest, pruć sobie flaki żeby handlarze i producenci się tylko dorobili ? 

Rozwiń  

Zaraz po zamieszczeniu postwia edytowałem te 60ha na 40ha. Literòwka.

No ale ja widzę że na paliwo i podatek 10tys napisałeś a nie 30. Dlatego zwróciłem uwagę. 30tys jest ok 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 18:03, Jano7711 napisał(a):

Heh, ciekawe co wymyślili

Rozwiń  

żeby to nie był ten co krąży od 23.12 😄 bo chyba na rynku gazu to się przez święta nic istotnego nie wydarzyło

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 17:56, mich18 napisał(a):

Niszczą gospodarstwa te gnojki co pracowali nasze pokolenia na to co teraz mamy ale nie da sie dalej prowadzić jak tu sie słysze że nawet 7,5 tysia saletra to pszenica musi kosztowac 5 tys jak tak to rozumiem. Musi cos sie wydarzyć bo nie bedzie  tak długo twała ta sielanka

Rozwiń  

A świnie dalej będą po 4-5 zł 

Cena chleba w okolicy to średnio 3,5 ludzie już oszczędzają. 

Opublikowano
  W dniu 28.12.2021 o 18:10, rocco0987 napisał(a):

Ale swoje ugrali, trzeba przyznać że teraz inaczej patrzy się na te 2700 jak tydzuen temu na 2700

Rozwiń  

A gdzie masz ten oficjalny cennik ?, jutro chyba azoty podadzą swój

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v