Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Gdyby tego nawozu nie exportowali to byłaby słuszna twoja logika a tak to jest on atrakcyjny po za granicami

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

• Thanks 1

39 minut temu, magnum123 napisał:

nic z tego za bardzo nie wynika. to ze przypłynal nie oznacza ze ten mocznik bedzie po 2 czy nawet 3 tys. Poprostu bedzie a czy to po 5 czy po 5.3 zadna roznica

A co ma z tego wynikać ?. Po prostu jest informacja że konkurencja na rynku może obniżyć ceny ale także wcale tego nie musi zrobic. Jednak taka ilość nawozu może wpłynąć na obecne ceny .

Edytowane przez Finek

4 minuty temu, Dastan napisał:

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

Inni liczą po 6/8 ton z ha : D

Albo rzepaku 4t X 3 tys agrocelebryci

7 minut temu, Dastan napisał:

Jak się nie ma 40h jest gorzej.

Koszty stałe, a przychodów brak.

10 minut temu, rumcio40 napisał:

Też jestem ciekaw, czy ta drożyzna to tylko u nas w Polsce, czy bardziej globalnie? Bo jeśli tylko u nas to jesteśmy w czarnej .upie. Tylko patrzeć jak nas zaleją tanie produkty z importu

Jeśli nawozy  drogie  tylko  u nas  i  zaleją nas  tanie  nawozy  z  importu  to  tylko  czekać  na  nie  i  bić  brawo  jak  już  dotrą 

14 minut temu, Dastan napisał:

Podatek to minimum 6tys zł chyba że to 5 i 6 klasa.

Dziadostwo na polu, znajdziesz frajera z kombajnem po 300zł to masz kolejne 12000zł

Masz swój to i tak na paliwo do zbioru i obróbki musisz te 50l minimalnie policzyć x 40 x 6zł to masz 12000zł za paliwo.

No ale próbuj dalej zapłacić podatek i obrobić 40ha za 10tys zł.

O herbicydzie też nie pamiętasz, bo z pk rozumiem że zrezygnujesz na rok.

Edytowane przez Agrest

Niszczą gospodarstwa te gnojki co pracowali nasze pokolenia na to co teraz mamy ale nie da sie dalej prowadzić jak tu sie słysze że nawet 7,5 tysia saletra to pszenica musi kosztowac 5 tys jak tak to rozumiem. Musi cos sie wydarzyć bo nie bedzie  tak długo twała ta sielanka

• Like 1

12 minut temu, czesio200 napisał:

4t na 40ha kupione po 1.5tys.

Kolega na łąki posieje dobre słowo, a na zboża w marcu po 150 kg

1. Jak mieszka na Zachodzie Polski to do Wielkiejnocy ma spokój;

2. Jak mieszka na Wschodzie Polski to ma spokój do majówki;

3. Jak mieszka w Centrum, to do Wielkanocy ma spokój, a później susza

Dastan napisał:

2 minuty temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Gdyby tego nawozu nie exportowali to byłaby słuszna twoja logika a tak to jest on atrakcyjny po za granicami

jeśli masz przynajmniej średnie zasobności w głębie i sloma zostaje to przy dobrym roku 3t spokojnie można osiągnąć. Gdyby nie to ze kupiłem po 1300 brutto saletrę to pewnie bym N nie sypał w tym roku

22 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie postudiowałem ceny nawozów względem cen zbóż w latach 2003- 2021 i opinie samych zainteresowanych czyli rolników i producentów nawozów 

Wychodzi na to że opłacalność jest wtedy gdy 1 kg nawozu jest warty tyle co 4 kg pszenicy 

Tak ,tak ,tak wychodzi jak to że spadek ceny o 100% oznacza zero zł ,w co nie chciałeś wierzyć😆

2 minuty temu, Agrest napisał:

Podatek to minimum 6tys zł chyba że to 5 i 6 klasa.

Dziadostwo na polu, znajdziesz frajera z kombajnem po 300zł to masz kolejne 12000zł

Masz swój to i tak na paliwo do zbioru i obróbki musisz te 50l minimalnie policzyć x 40 x 6zł to masz 12000tys za paliwo.

No ale próbuj dalej zapłacić podatek i obrobić 60ha za 10tys zł.

O herbicydzie też nie pamiętasz, bo z pk rozumiem że zrezygnujesz na rok.

No nie, liczę wydatki na przyszły rok, wszystko mam juz zasiane i odchwaszczone plonem tegorocznym, po drugie 40ha nie 60ha ;) .  Jak zauwazyłeś odjąłem na podatek i paliwo 30tys wiec to chyba nie tak znowu mało... Zmierzam do tego, że alternatywa jakaś jest, pruć sobie flaki żeby handlarze i producenci się tylko dorobili ? 

3 minuty temu, Piffpaff napisał:

jeśli masz przynajmniej średnie zasobności w głębie i sloma zostaje to przy dobrym roku 3t spokojnie można osiągnąć. Gdyby nie to ze kupiłem po 1300 brutto saletrę to pewnie bym N nie sypał w tym roku

z próchnicą to mam problem bo zwierząt nie mam, obornika na wsi też nie ujrzysz a słoma jest zbierana i wykorzystywana do produkcji truskawek.

pk i ph na dobrym poziomie, mam też inne warzywa a tam bez azotu ciężko

@mf362

Nie wiem dokładnie sąsiednia czyli przyległą. Miałem informację o wszczęciu postępowania odnośnie wydania warunków zabudowy dla inwestycji farma PV na przyległej działce do mojej. Później przyszła informacja o odmowie wydania decyzji zgodnie z przepisem - problem lokalizacji. Ale dokładnie nie wnikałem. Chociaż pewnie dużo zależy kto o decyzję występuje jak wszędzie i ze wszystkim.

• Like 1

4 minuty temu, Dastan napisał:

No nie, liczę wydatki na przyszły rok, wszystko mam juz zasiane i odchwaszczone plonem tegorocznym, po drugie 40ha nie 60ha ;) .  Jak zauwazyłeś odjąłem na podatek i paliwo 30tys wiec to chyba nie tak znowu mało... Zmierzam do tego, że alternatywa jakaś jest, pruć sobie flaki żeby handlarze i producenci się tylko dorobili ? 

Zaraz po zamieszczeniu postwia edytowałem te 60ha na 40ha. Literòwka.

No ale ja widzę że na paliwo i podatek 10tys napisałeś a nie 30. Dlatego zwróciłem uwagę. 30tys jest ok 

Edytowane przez Agrest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v