Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie chciałem się zapytać jak rozwijać moje ponad 10-hektarowe gospodarstwo w przyszłości. Już niedługo stanę się dzierżawcą od rodziców. Studiuję kierunek ekonomiczny obecnie 3 rok. Jest to kierunek bez przyszłości nie znam angielskiego. A więc jest to przepis jak zostać bezrobotnym albo zarabiać u janusza za najniższą. A więc kochani w myślę iść na kurs rolniczy albo studia podyplomowe rolnicze i starać się o młodego bo widzę że jest to szansa na godne życie. Obecnie mamy w zasadzie stary sprzęt dwa ciągniki 80 i 60 km agregat 2,2m kverneland pług siewnik poznaniak  poznaniak wał stary i brony. I chce się pytać jak poukładać swoje życie

A) młodego rolnika przeznaczyć na przebudowę stodoły na chlewnię 27 metrów długości 12 metrów szerkości. Na dunskie swinki np 500 sztuk

B) stawiać oborę na 20 krówek i dokupić trochę sprzętu zielonkarskiego

C) zacząć uprawiać warzywa i owoce chociaż na tym się nie znam. Byłbym pierwszy w powiecie

D) przeznaczyć młodego na sprzęt: siewnik agro-masz 3m wał cambridge na kołąch 4,5m brona woprol z włóką opryskiwacz 15 metró tolmet agregat talerzowy tur do ursusa . I dalej tak se wegetować po mału na wsi. Jeśli zostanę na wsi to na bank zostanę starym kawalerem

Edytowane przez Cebulj
Opublikowano
Dnia 30.03.2021 o 17:57, Cebulj napisał:

Witajcie chciałem się zapytać jak rozwijać moje ponad 10-hektarowe gospodarstwo w przyszłości. Już niedługo stanę się dzierżawcą od rodziców. Studiuję kierunek ekonomiczny obecnie 3 rok. Jest to kierunek bez przyszłości nie znam angielskiego. A więc jest to przepis jak zostać bezrobotnym albo zarabiać u janusza za najniższą. A więc kochani w myślę iść na kurs rolniczy albo studia podyplomowe rolnicze i starać się o młodego bo widzę że jest to szansa na godne życie. Obecnie mamy w zasadzie stary sprzęt dwa ciągniki 80 i 60 km agregat 2,2m kverneland pług siewnik poznaniak  poznaniak wał stary i brony. I chce się pytać jak poukładać swoje życie

A) młodego rolnika przeznaczyć na przebudowę stodoły na chlewnię 27 metrów długości 12 metrów szerkości.

C) zacząć uprawiać warzywa i owoce chociaż na tym się nie znam. Byłbym pierwszy w powiecie

D) przeznaczyć młodego na sprzęt: siewnik agro-masz 3m wał cambridge na kołąch 4,5m brona woprol z włóką opryskiwacz 15 metró tolmet agregat talerzowy tur do ursusa . I dalej tak se wegetować po mału na wsi. Jeśli zostanę na wsi to na bank zostanę starym kawalerem

sprzedaj to wszystko i wyjedź w Bieszczady.... 

Opublikowano

Z tego co on tam napisał, to te ponad 10ha będzie dzierżawił od rodziców. Także za bardzo tego nie sprzeda.

Najpierw to bym z tymi sprawami własności uporządkował, bo chyba masz rodzeństwo, z tego co kojarzę? Żeby się nie okazało, że zaraz jak tylko rodziców nie stanie, to będziesz musiał połowę sprzedać, żeby spłacić siostrę.

A z tych opcji to za mocno nie ma co wybierać. Przy takim areale, bez jakiejś specjalizacji, to raczej nie widzę tam, jak to ująłeś, szansy na godne życie. Bardziej szansa na godna wegetację. Ja bym osobiście zainwestował sprzęt, żeby jak najszybciej i jak najwygodniej się obronić w polu i szedł na etat. Wstawisz krowy, a jesteś sam, to będziesz do śmierci przy tych krowach stał. Świnie nie mam pojęcia jak teraz wychodzą. W sumie że 20lat temu, to w samej mojej wiosce chyba u 4gospodsrzy były świnie, w tym my mieliśmy koło 120. Teraz w całej gminie jest 4 hodowców, z czego największy ma chyba koło 80 szt. Co do zaczynania czegoś od zera - każdy kiedyś się na.czyms nie znał i zaczęłam. Kwestia determinacji. Ale tej, jak widać po Twoich postach, masz nie za wiele.

Opublikowano

@daron64 ale nie rozumiem jak z rodzenstwo bo ja mam kilkoro. To raczej w razie czegoś na mnie wszystko przechodzi. Co oni maja do tego?  Świnki to te duńskie ze co 3 miesiące wstawiając 500 sztuk i za sztukę płacą 50 albo 60 zl

Opublikowano
Cebulj napisał:

A) młodego rolnika przeznaczyć na przebudowę stodoły na chlewnię 27 metrów długości 12 metrów szerkości.

E) wziąść młodego rolnika i kupić za to ziemię później wziąść modernizację małych gospodarstw 60tys i znów dokupić ziemi (bo są to dwa programy na które można kupić grunty rolne i nie musisz wykładać swojej kasy) później wziąść modernizację i kupić maszyny między czasie iść dodatkowo do pracy i żyć z pracy a dodatkowo obrabiac sobie te parę hektarów tylko produkcji roślinnej. poszukaj dobrego doradcę prywatnego to Cię pokieruje z dofinansowaniem

przy produkcji zwierzęcej i przy Twoim zdrowiu zajebiesz się szybciej niż Ci się wydaje

Opublikowano

Ja.mu.proponowalem że rodzeństwu sprzeda po 1.5 ha i rodzice wezmą 60 tys. Razem mają 120 tys. Rodzeństwo składa na rmg. Tym sposobem ich spłaca. Dla siebie ma 9 ha i wchodzi w młodego rolnika i ma 150tya. Łącznie ma 270 tys. Za taką kasę coś można zrobić.

Opublikowano

@Cebulj, Ty do doradcy idź z zakresu wykorzystania funduszy z prow, bo to co tu piszą, to...🤣

Młody rolnik na samej dzierżawie nie przejdzie, bo zapisane jest, że 70% gruntów, ma mieć własnych, z tym, że tu nie wiem, czy te 70%, to ze średniej krajowej, czy wojewódzkiej(doradca by wiedział), ale chyba z krajowej, bo mojej młodszej Córce, koło 7 hektarów na to trzeba. To nie wszystko. Starsza z moich Córek, składała wniosek na MR w 2019 i z racji wykształcenie(wyższe rolnicze) wystartowała do tego programu z 14,5 ha gruntów własnych, plus niespełna pięć dzierżawy, żeby temat domknąć. Młodsza natomiast, z racji iż wykształcenia rolniczego nie ma, musi tych hektarów mieć ponad 27, bo punktów braknie. Do doradcy idź! 
i nie daj się do inwentarza żadnego zagonić, bo życia i zdrowia szkoda. Ci co go mają, to myślą dzisiaj raczej o tym, jak się zwijać, a nie rozwijać. 

Opublikowano
4 minuty temu, bezbarwny napisał:

@Cebulj, Ty do doradcy idź z zakresu wykorzystania funduszy z prow, bo to co tu piszą, to...🤣

Młody rolnik na samej dzierżawie nie przejdzie, bo zapisane jest, że 70% gruntów, ma mieć własnych, z tym, że tu nie wiem, czy te 70%, to ze średniej krajowej, czy wojewódzkiej(doradca by wiedział), ale chyba z krajowej, bo mojej młodszej Córce, koło 7 hektarów na to trzeba. To nie wszystko. Starsza z moich Córek, składała wniosek na MR w 2019 i z racji wykształcenie(wyższe rolnicze) wystartowała do tego programu z 14,5 ha gruntów własnych, plus niespełna pięć dzierżawy, żeby temat domknąć. Młodsza natomiast, z racji iż wykształcenia rolniczego nie ma, musi tych hektarów mieć ponad 27, bo punktów braknie. Do doradcy idź! 
i nie daj się do inwentarza żadnego zagonić, bo życia i zdrowia szkoda. Ci co go mają, to myślą dzisiaj raczej o tym, jak się zwijać, a nie rozwijać. 

Ta a na produkcji to lekko jest. Każdy myśli ze na etacie to go posadza i będzie siedzieć. Nawet bym chciał to kto mnie przyjmie do biura po pięciu latach na krusie na mlodego wezmę w wieku 23 lat to wieku 28 lat kto mnie do biura bez doświadczenia.  Na tiry raczej nie  chce isc no może koparka. Jakoś u mnie wieku okolicy obory za obora chlewnie za chlewnia. A wykształcenie zrobię nwm czy kurs r3 czy podyplomowka

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze pamietam. Pisałeś że rodzice mają ok13 ha w klasa gleby 3.

Masz dwoje rodzeństwa.

Niech oni kupią od rodziców po 1.5 ha. Zostanie tobie 10 ha. 

Złóż na rmg. I masz 180 tys.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
7 minut temu, robert55555 napisał:

Nie wiem czy dobrze pamietam. Pisałeś że rodzice mają ok13 ha w klasa gleby 3.

Masz dwoje rodzeństwa.

Niech oni kupią od rodziców po 1.5 ha. Zostanie tobie 10 ha. 

Złóż na rmg. I masz 180 tys.

Ale jak skoro nie można łączyć obu programów. Ja najbardziej to bym chciał duńskie świnki. Albo się przestawić na owoce i warzywa

Opublikowano

Napisz dokładnie ile ha posiadają rodzice? Jaką klasa gleby? Ile masz rodzeństwa( mam na myśli mają min 18 lat). Łatwiej doradzic.

Lepiej znajdź sobie robotę na etacie a gospodarstwo obronisz po pracy.

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

Napisz dokładnie ile ha posiadają rodzice? Jaką klasa gleby? Ile masz rodzeństwa( mam na myśli mają min 18 lat). Łatwiej doradzic.

4 rodzenstwa 3A 13 ha. Ale ja chce mlodego rolnika dostać darmowe 150tys. Na etacie 6 lat za czym zrobię ta kase

Opublikowano
Cebulj napisał:

4 minuty temu, bezbarwny napisał:

Ta a na produkcji to lekko jest. Każdy myśli ze na etacie to go posadza i będzie siedzieć. Nawet bym chciał to kto mnie przyjmie do biura po pięciu latach na krusie na mlodego wezmę w wieku 23 lat to wieku 28 lat kto mnie do biura bez doświadczenia.  Na tiry raczej nie  chce isc no może koparka. Jakoś u mnie wieku okolicy obory za obora chlewnie za chlewnia. A wykształcenie zrobię nwm czy kurs r3 czy podyplomowka

na krusie musisz byc tylko rok jak bierzesz mlodego rolnika bierzesz mlodego rolnika 150tys i 60 na male gospodarstwa i za to mozesz kupic grunty rolne i powiekszysz sobie gospodarstwo. co do dunczykow zeby z tego zyc to trzeba miec ich tysiace a nie setki

Opublikowano
4 minuty temu, Cebulj napisał:

4 rodzenstwa 3A 13 ha. Ale ja chce mlodego rolnika dostać darmowe 150tys. Na etacie 6 lat za czym zrobię ta kase

a rodzeństwo nie chce premii?

Opublikowano
Cebulj napisał:

4 minuty temu, robert55555 napisał:

nie wiem o co chodzi Ci z tym rodzenstwem ale jak masz jeszcze splacac rodzenstwo to olej ta gospodarke tylko koncz szkole i idz do roboty

Opublikowano

Jesteś mazowieckie. Więc 1 ha jest za 60 tys. 4 was składa i masz 240 tys. Możesz pracować na etacie. 

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał:

na krusie musisz byc tylko rok jak bierzesz mlodego rolnika bierzesz mlodego rolnika 150tys i 60 na male gospodarstwa i za to mozesz kupic grunty rolne i powiekszysz sobie gospodarstwo. co do dunczykow zeby z tego zyc to trzeba miec ich tysiace a nie setki

nie można łączyć programów. W ciągu roku 4 rzuty po 500 to 2000 swiniakow po 50 zł 100tys. Co do rodzenstwa koledzy utworzyli że muszę ich spłacać ale nie muszę. Jak kupić jak ziemia za 100 tys chyba ze od rodzicow bym kupił. Zreszta podałem inne opcje

6 minut temu, pafnucy napisał:

a rodzeństwo nie chce premii?

nwm malo mnie to obchodzi nie maja wyksztalcenia maja mieszkania i prace to na co im

Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

a jak z tego 1 ha zrobi wzrost do 10tys eso slonecznik zasieje? i 45 czy tam iles musi wydac na rolnictwo

1 ha słonecznika wynosi 25000 SO.

Więc 0.50 ha wystarczy obsiać.

Opublikowano
2 minuty temu, robert55555 napisał:

Jesteś mazowieckie. Więc 1 ha jest za 60 tys. 4 was składa i masz 240 tys. Możesz pracować na etacie. 

🤣

Tobie to widzę najlepiej cudzego liczenie wychodzi. Jeśli jest ich czworo rodzeństwa, to każde ma po 60 tyś, a nie „masz 240”. Poza tym, to Rodzice tę ziemię by sprzedawali, więc dzieci, co najwyżej po 1ha ziemi by miały, a Rodzice 240 tyś i pozostałych 9 hektarów. Kumasz?