Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na stronie WORD Tarnobrzeg masz podane jakim ciągnikiem zdajesz i co i gdzie się w nim znajduje. Do tego masz wybór zdawania z przyczepą z obrotnicą lub tandemem. 

Kilka zasad dotyczących zdawania w dowolnym WORDzie:

Na egzaminie nie śpiesz się, wszelkie czynności rób na spokojnie a manewry płynnie. Nie dyskutuj z egzaminatorem. Jeśli masz jakieś pytania co do wykonania manewrów na placu, to przed ich wykonaniem, możesz zapytać egzaminatora. Zresztą, obowiązkiem egzaminatora jest poinformowanie kandydata na kierowcę o sposobie przebiegu egzaminu.

Na egzamin praktyczny zabierz oprócz dokumentu tożsamości, rękawiczki ochronne (robocze) i okulary przeciwsłoneczne.

Egzaminator, to też człowiek, więc trochę kultury i szacunku też mile widziane.

Opublikowano
bergman31 napisał:

Na stronie WORD Tarnobrzeg masz podane jakim ciągnikiem zdajesz i co i gdzie się w nim znajduje. Do tego masz wybór zdawania z przyczepą z obrotnicą lub tandemem. 

Na egzaminie nie śpiesz się, wszelkie czynności rób na spokojnie a manewry płynnie. Nie dyskutuj z egzaminatorem. Jeśli masz jakieś pytania co do wykonania manewrów na placu, to przed ich wykonaniem, możesz zapytać egzaminatora. Zresztą, obowiązkiem egzaminatora jest poinformowanie kandydata na kierowcę o sposobie przebiegu egzaminu.

Na egzamin praktyczny zabierz oprócz dokumentu tożsamości, rękawiczki ochronne (robocze) i okulary przeciwsłoneczne.

dzięki za podpowiedzi ,masz jeszcze jakieś rady ?,wszystko się przyda ,na co uważać itd, i zastanawia mnie ,czy rękawiczki i okulary są obowiązkowe ,bo przyznam ,że raczej rzadko korzystam z jednych jak i drugi ,nawet okularów przeciw słonecznych to nie miał bym jak założyć ze względu na okulary korekcyjne kolejna sprawa ,to czy mogę wyjść z ciągnika aby sprawdzić ustawienie dyszla względem zaczepu bez jego wcześniejszego zgaszenia ,spotykam się z różnymi opiniami na ten temat ,i już sam nie wiem ,czy ewentualnie mógłby mnie za to oblać ?,i czy kolejność podpinania przewodów jest dowolna ?

Opublikowano

W szkole nauki jazdy nie uczyli Cie jak prawidlowo zdac egzamin ? Ja jak robiłem prawko 7 lat temu to instruktor mi wszystko tlumaczyl, jak wsiadac i wysiadac z ciagnika, jak prawidlowo podpinac i odpinac przyczepe itd. Pozniej w wordzie nie mialem zadnego problemu z egzaminem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zdawałem na C+E, to mogłem wyjść z ciężarówki bez gaszenia silnika i sprawdzić ustawienie dyszla względem zaczepu. Koniecznie należy zaciągnąć hamulec postojowe. W czasie sprawdzania ustawienia nie wchodź między taktor a przyczepę, oceń ustawienie z boku z bezpiecznej odległości. Ograniczał mnie tylko czas na spięcie zestawu.

Kolejność podpinania i  odłączania przewodów jest ważna. Przy instalacji hamulcowej pneumatycznej dwuprzewodowej, najpierw podłączasz przewód sterujący (żółty), a następnie zasilający (czerwony). Po podłączeniu hamulców, podpinasz przewód elektryczny od świateł. 

Gdy zdajesz z przyczepą tandemową, to stopę podporową (koło podporowe)   podnosisz dopiero, gdy masz podłączone przewody.

Gdy na koniec egzaminu rozpinasz zestaw, to czynności wykonujesz w odwrotnej kolejności, czyli: podpora, przewód elektryczny świateł, przewód hamulcowy czerwony, przewód hamulcowy żółty, odczepieniu dyszla od zaczepu.

Nie wiem jak w WORD Tarnobrzeg ale w niektórych wordach, w ciągnikach jest podwójne gniazdo hamulców i analogicznie w przyczepie są dwa przewody hamulcowe z podwójnym złączem. W takim przypadku oba przewody podłączasz jednocześnie, bo innej możliwości nie ma.   

Rękawiczki są po to abyś ubrudzonymi od przewodów i zaczepu rękoma nie brudził wnętrza traktora. Po drugie chronią przed skaleczeniami.

Okulary przeciwsłoneczne mogą się przydać. Osłonę przeciwsłonęczną masz w kabinie tylko z przodu a co zrobisz, jak w czasie manewru słońce oślepi Ciebie z boku lub z tyłu?

43 minuty temu, wojtal24 napisał:

czego dzis ucza na kursach?

Dużo zależy od szkoły nauki jazdy. 

B w LOKu.

C w wojsku.

C+E, D i kurs na przewóz osób w szkole nauki jazdy z wieloletnią tradycją. Tu najwięcej się nauczyłem.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
MartinRolnik napisał:

W szkole nauki jazdy nie uczyli Cie jak prawidlowo zdac egzamin ? Ja jak robiłem prawko 7 lat temu to instruktor mi wszystko tlumaczyl, jak wsiadac i wysiadac z ciagnika, jak prawidlowo podpinac i odpinac przyczepe itd. Pozniej w wordzie nie mialem zadnego problemu z egzaminem.

chyba każdy wie jak to wygląda w szkołach rolniczych ,aby szybciej wypisać godziny ,i kolejny 😅 ,pozatym to już jakiś czas temu było i już trochę zapomniałem

Opublikowano

wykup sobie że 3 godziny u prywatnego instruktora i Ci wszystko pokaże.

Opublikowano
krzysztoffo napisał:

bergman31 napisał:

dzięki za podpowiedzi ,masz jeszcze jakieś rady ?,wszystko się przyda ,na co uważać itd, i zastanawia mnie ,czy rękawiczki i okulary są obowiązkowe ,bo przyznam ,że raczej rzadko korzystam z jednych jak i drugi ,nawet okularów przeciw słonecznych to nie miał bym jak założyć ze względu na okulary korekcyjne kolejna sprawa ,to czy mogę wyjść z ciągnika aby sprawdzić ustawienie dyszla względem zaczepu bez jego wcześniejszego zgaszenia ,spotykam się z różnymi opiniami na ten temat ,i już sam nie wiem ,czy ewentualnie mógłby mnie za to oblać ?,i czy kolejność podpinania przewodów jest dowolna ?

Do ustawienia dyszla chyba nie możesz wyjść bez gaszenia (o ile wogóle można wyjść i nie będzie to błąd) . Bez gaszenia wychodzisz podczas manewru na łuku , gdy już kończysz cofanie możesz się zatrzymać, wyjść zobaczyć ile jeszcze zostało miejsca do tyczki. Wtedy ciągnika nie gasisz ale musisz pamiętać o zaciągnięciu ręcznego i zamknięciu drzwi. Podczas sprzęgania i rozprzęgania musisz ciągnik zgasić i również zaciągasz ręczny i zamykasz drzwi. Podczas rozprzęgania pierwszą czynnością jest podłożenie klinów pod koła przyczepy , przy sprzęganiu kliny zabierasz na końcu.