Skocz do zawartości

Zakup niedrogiego i prostego wózka widłowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym Was prosić o radę dotyczącą zakupu wózka widłowego. Muszę niestety coś zakupić bo tur nie zawsze daje radę. Chodzi po pierwsze o udźwig a po drugie, manewrowanie ciągnikiem w ciasnym pomieszczeniu jest ciężkie. Oczywiście wózek ma być używany i w miarę prosty. Udźwig? Myślę że 1500 - 2000kg wystarczy. Wysokość podnoszenia? No na pewno musi poradzić sobie ze ściągnięciem skrzynio palety z przyczepy. Tu też myślę że tak 2 - 2,5m będzie ok. Rozglądałem się już trochę. Początkowo celowałem w RAK-a ale te widzę że mają słaby udźwig. 1200kg a większość ludzi pisze w ogłoszeniu że realnie to 900 - 1000kg więc nie wiele więcej od mojego tura. Bułgar z silnikiem od 3p wypada już o wiele lepiej bo nawet 3,5t niby piszą że podniesie ale niech podniesie dwie to dla mnie i tak już będzie super. Ale z kolei bułgary są albo mocno zdezelowane a jak coś fajniejszego to i cena fajna. Nie wiem, może mam zbyt wygórowane oczekiwania ale nie chciał bym przekroczyć 10k. Myślicie że do tej kwoty idzie znaleźć coś w kryteriach o których wspomniałem? 

Opublikowano

Oo, bardzo ciekawy. A jak z jego zwrotnością? Bo to dla mnie też bardzo istotne. Nie mam jakiejś olbrzymiej hali a tak jak teraz jak kopię ziemniaki to mam strasznie ciasno bo wszystko pozastawiane skrzynio paletami. 

Opublikowano

Do manewrowania w przechowalni potrzebny mały wózek max GPW ale nie Bułgar. 

Opublikowano

Ale nie, nie. Żeby było jasne. Ja nie mówię o tym takim dużym bułgarze. Oglądałem ostatnio takiego małego z silnikiem 3p, udźwig 1800kg, maszt 3,30m. Ja wiem że wszystkim bułgar kojarzy się z tym takim wielkim wózkiem bo faktycznie ich było najwięcej ale są też mniejsze modele. Np coś takiego:

image.jpeg

Opublikowano

No ok rozumiem ale nadal uważam że to za wielkie bydle do przechowaln. GPW jest mniejszy. 

Opublikowano

Ale te wózki do przechowalni to lipa chyba, ze masz wysokie budynki, do takich zadań muisz mieć maszt z wolnym skokiem czyli, żeby najpierw sie podnosiła karetka a potem reszta a nie wszystko na raz.

Opublikowano

Jasne. Ale autor tematu chce coś takiego. Moim zdaniem do przechowalni to najlepiej coś wielkości Raczka i z gazem. 

Opublikowano

No ten co na zdjęciu faktycznie jest duży. Ten co ja oglądałem był mniejszy ale nie mam jego zdjęć. On właśnie był z wolnym skokiem. Czekam tylko na decyzję sprzedawcy bo trochę  kosztował, 8900zł. Powiedziałem że daję 8000zł i zabieram bo poza tym był super. Przetestowałem go trochę u człowieka na placu bo prowadzi sprzedaż nawozów i nasion więc było na czym potestować i nie powiem, nie było się do czego przyczepić. Widać że garażowany i nie stoi na deszcz, zadbany, nie odrapany. Silnik nie myty i bez wycieków. Opony nówki, rok temu wymieniane wszystkie 4, pompowane. Jeszcze w między czasie szukam oczywiście czegoś ale jak zgodzi się na 8000zł to biorę tamtego. No chyba że ktoś z forum ma do sprzedania to chętnie podejmę rozmowę :) 

Oczywiście on nie będzie wykorzystywany wyłącznie na hali. W sezonie tak ale poza sezonem, jakieś rozładunek nawozów itd. Więc musi sobie radzić też na nieutwardzonej powierzchni. Nie mam tu rzecz jasna na myśli pola tylko podwórko. Mam miejsca nie wybetonowane i bez kostki, grunt twardy więc po czym takim też musi iść. Teraz wykorzystuję tura ale to nie robota bo jak np mam tonę na palecie nawozów to muszę ręcznie rozkładać na dwie bo inaczej nie podniesie. Męczące. Dlatego szukam wózka. 

Opublikowano

Obowiązkowo szukaj z wolnym skokiem i najlepiej triplex.  Nawet jak przyjdzie Ci dach czy rynnę  poprawić to podasz na te 4m.

Bb spiętrujesz, skrzyniopalety też.

A taki 3,2m to nieraz będziesz kombinował żeby np podać bb na przyczepę.

I ja bym brał gazowca do pomieszczeń. Zdrowiej na płuca

Opublikowano
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

Całkiem niedawno brat kupił takie coś za nie całe 10000zł, rocznik 2004, silnik Nissan, zasilanie gaz, maszt triplex

Serio?? Za niecałe 10k coś takiego? Gdyby mi się taki trafił brał bym bez zastanowienia. Zdradzisz gdzie takie cudo wyrwał? 

Opublikowano

Dokładnie kosztował 9200 plus 250zl transport 

No i przez te trzy miesiące użytkownika coś tam gaz regulowali jakieś serwisanty, ale całkowity koszt 10tys.zł nie przekroczył.

Zakup przez znajomego, nie był nigdzie wystawiony. 

Opublikowano

Z tym gazem to ja wiem że zdrowiej itd ale mam budżet do 10k a znalezienie czegoś fajnego na gaz w tym budżecie graniczy z cudem. W tym budżecie to głównie diesle. 

A co powiecie o wózkach komatsu? Bo znalazłem coś takiego: https://www.olx.pl/d/oferta/komatsu-sztaplarka-wozek-widlowy-CID5-IDIMzNN.html#65d940b069 Muszę jutro zadzwonić bo mało informacji o nim w ogłoszeniu. Pewnie coś z nim nie tak bo cena jak na ten model niska. One chodzą po ok 15k. 

Opublikowano

Zbytnio sie nie znam, ale myślę że w wózku najważniejsze żeby sprawne była pompa i hydromotor, silnik jakoby nie był to idzie naprawić.  

Znajomy z wioski kupił wózek, całą zimę go poprawiali, uszczelniali, mieli plan nim belki siana ładować na oborę, przyszły sianokosy i okazało się że jak trochę wózek popracuje to przestaje jechać, i lipa, bo remont tego jest podobno nieopłacalny 

Opublikowano

Dlatego szukam coś prostego. Wydaje mi się że taki bułgar czy jakiś nieco większy model raka (bo ten do 1200kg to za mały), to wózki mechaniczne i w razie czego można je szybko i prosto naprawić. Chyba że się mylę. 

Opublikowano

Ja kupiłem mechaniczny. Jeździłem automatem hyster od szwagra i nie podobała mi się ta jazda. 

Opublikowano

Dlatego ja też szukam mechanicznego. To ma być jak najprostsze, najtrwalsze i jak coś się stanie to ma być łatwe w naprawie. Nie potrzebuję nie wiadomo czego. Ale tu macie rację z tym masztem. Szukam jednak potrójnego bo faktycznie coroczne czyszczenie rynien czy nawet wymiana świetlówek w stodole, mógłbym robić z kosza z wózka a nie z drabiny. 

Opublikowano

Mam Nissan 01a15 i naprawdę polecam. Zawraca w miejscu automat ale bez problemowy zwykły hydromotor. Maszt triplex 2015r12tys zł tylko że w euro z Raichu sciaglem

Opublikowano

To są chyba licytacje, a cena wywoławcza. Wejdź na to flotilo to się dowiesz