Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Posiadam ciagnik john deere 3040 od niedawna i od poczatku byl problem ze wspomaganiem i podnosnikiem. Przy skrecaniu skacze kierownica a podczas podnoszenia drży podnosnik i nie podniesie ciezszej maszyny. Troche poczytalem i pogrzebalem i co sprawdzilem:

-Wymieniony filtr dokladny i wyczyszczony filtr siatkowy (tutaj znajdowalo sie bardzo duzo kawalkow jakiegos jakby uczszelnienia koloru niebieskiego i cos jakby kawalki oringow)

-Cisnienie na wyjsciu hydraulicznym 175-185bar

-cisnienie na zasilaniu z pompy w skrzyni 12-13bar przy wlaczonym calym osprzecie hydraulicznym

-cisnienie na wyjsciu do pompy przedniej ok 7bar

- ominąłem zawor priorytetowy i hamulce hydrauliczne przyczepy-bez zmian

-ominalem orbitrol- podnosnik dalej nie podnosi

Koncza mi się pomysły co dalej moge sprawdzic chodzi mi po glowie puscic zasilanie z pompy bezposrednio na orbitrol i sprawdzic czy wspaganie dziala normalnie wtedy i zastanawiam sie czy wtedy bedzie pewnosc ze jest jakas nieszczelnosc na podnosniku

Prosze o pomoc co moge jeszcze i gdzie sprawdzic zeby miec pewnosc za co sie zabrac zanim rozloze ciagnik na czesci pierwsze.

Pozdrawiam

Opublikowano

wygląda to na jakąś poszdkowaną uszcelkę  (trudno ze zdjęcia ocenić)) , możliwe że przy naprawie  skrzyni niechlujnie zostawiono resztki , bo na uszczelniacz tłoczyska to tego chyba za dużo.

Opublikowano

Z dotyku jest to jakis twardy plastik chyba ze takie cos występuje jako uszczelka gdzies w skrzyni w tych ciągnikach. Czyli podnośnik? W sumie jak próbowałem podnieść obrotówke to przy maks obrotach podniosło na jakies 10 cm ale przy odpuszczeniu gazu od razu spadł

Opublikowano

Doczytałem się że ominołeś orbitrol a podnośnik dalej nie podnosi .Na wyjsciach  ciśnienie masz  dobre ,  Zrób tak , podłącz zegar pod wyjście   i obserwuj ciśnienie i podnieś podnośnik jak ciśnienie spadnie a podnośnik nie podnosi to przyczyna będzie prawdopodobnie na tłoczysku 

obstawiam uszczelniacz tłoczyska

Opublikowano

Ok dzięki jutro sprawdze cisnienie i dam znac. Tez droga dedukcji i wykluczenia praktycznie calej reszty mysle ze to podnośnik ale chciałem jeszcze dopytac. Da sie zdjac plecak bez zdejmowania kabiny? Mam starszy typ 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem dziś podczas podnoszenia ramion cisnienie na wyjsciu hydraulicznym spada do zera wiec to wina podnosnika, podkrecilem cisnienie na pompie glownej do 190bar i teraz podnosi nawet plug, jest problem z obrotem bo cale cisnienie idzie na podnosnik wiec na pewno tam jest jakas nieszczelnosc. 

Teraz tak, chcialbym to zrobic, znalazlem cos w formie zawiasu z tylu kabiny wiec podejrzewam ze to opcja dostania sie do skrzyni bez sciagania kabiny w calosci czego nie mam jak zrobic. Co trzeba odkręcić, odpiac zeby można ją bylo bezpiecznie odchylic do tylu?

Edytowane przez neopuma
Opublikowano

Zdjąć kierownice ,odkręcić plastyki, wajchy gazu ,wom, półbiegi,i wszystko co przeszkadza w wywrócone .Kabinę podnosić cyklopem lub wciągarką i podtrzymywać uważać by nie uszkodzić z tyłu

Opublikowano

Witam ponownie. Wymienilem uszczelnienie na tloku, bylo rozwalone. Mimo naprawy podnosnika kierownica nadal sie zacina a podnosnik drzy przy podnoszeniu. Gdzie jeszcze moze byc problem?