Skocz do zawartości

Poziom paliwa Zetor 10540

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam Zetora 10540 posiada on dwa zbiorniki paliwa, jeden nad silnikiem i drugi przy schodkach z prawej strony. Problem jest taki, że gdy w górnym zbiorniku kończy się paliwo to zapala się kontrolka od rezerwy i wskazówka od poziomu paliwa idzie ma maksa tak jak by był pełny. Dziwne jest to bo na tym wskaźniku tak jak by nie był uwzględniony ten dolny zbiornik tylko zegar pokazywał stan w górnym zbiorniku. Gdy ruszam pływakiem w górnym zbiorniku to pokazuje stan, jak zejdę pływakiem w miejsce gdzie jest styk od rezerwy to zapala się rezerwa i wskazówka pokazuje, że jest pełny.  W górnym pływaku są trzy przewody- żółto-zielony, niebieski i brązowy. Przy pływaku na dole są dwa przewody brązowy i czarny.

Ktoś może wie jak te przewody powinny być podłączone i jaka jest przyczyna takich wskazań. Może ktoś ma schemat jak to powinno być podłączone żeby dobrze działało. 

Załączam zdjęcie pływaka w górnym zbiorniku.

IMG_3071.jpg

Mam 10540 i jest tak jak piszesz,  gdy w górnym zbiorniku kończy się paliwo to zapala się kontrolka od rezerwy i wskazówka od poziomu paliwa idzie ma maksa bo pokazuje poziom w dolnym zbiorniku. Jak ubywa paliwa w dolnym zbiorniku wskazówka opada, a rezerwa cały czas sie świeci.

Edytowane przez jacki31

zamien wiazki miejscami i powinno byc dobrze tzn: ten z gornego zbiornika zalozylem na dol i pokazuje ok jak w dolnym sie robi rezerwa to dopiero miga pomaranczowa lampka przerabilalem to kilka lat temu i juz dokladnie nie pamietam ale chyba tak zrobilem tylko nie wiem czy pod gorny zbiornik jest cos podłączone

Witam kolegów, mam problem z wskaźnikiem poziomu paliwa w sowim Zetorze 10540 (posiadam górny i dolny zbiornik paliwa). A mianowicie w momencie kiedy górny zbiornik paliwa opróżnił się to na wskaźniku zapaliła się lampka kontrolna, że zaczyna pobierać z zbiornika dolnego, natomiast wskazówka paliwa przesunęła się na poziom zero. Jeśli odłączę któryś z kabli to wskazówka poziomu paliwa przesuwa się na poziom maksymalny. Czy ktoś pomorze w tym temacie? 

Dnia 26.05.2022 o 21:57, Matioza1994 napisał:

Wyjmij dolny pływak i poruszaj nim czy wskazówka chodzi, ewentualnie zmień kolejność przewodów czy coś się zmieni.

A czy wiesz może który wtyk co powinien pokazywać, na obudowie wskaźnika? Załączam zdjęcie u siebie. 

IMG_20220524_163251.jpg

Dnia 25.05.2022 o 14:25, Krzysiek89 napisał:

Witam kolegów, mam problem z wskaźnikiem poziomu paliwa w sowim Zetorze 10540 (posiadam górny i dolny zbiornik paliwa). A mianowicie w momencie kiedy górny zbiornik paliwa opróżnił się to na wskaźniku zapaliła się lampka kontrolna, że zaczyna pobierać z zbiornika dolnego, natomiast wskazówka paliwa przesunęła się na poziom zero. Jeśli odłączę któryś z kabli to wskazówka poziomu paliwa przesuwa się na poziom maksymalny. Czy ktoś pomorze w tym temacie? 

No i tak to chyba prawidłowo działa że z dolnego to pokazuje kontrolką rezerwę, jak z górnego zejdzie paliwo całkowicie to musi pokazywać zero, bo co niby ma podnieść pływak.

Dnia 6.12.2021 o 16:14, jacki31 napisał:

Mam 10540 i jest tak jak piszesz,  gdy w górnym zbiorniku kończy się paliwo to zapala się kontrolka od rezerwy i wskazówka od poziomu paliwa idzie ma maksa bo pokazuje poziom w dolnym zbiorniku. Jak ubywa paliwa w dolnym zbiorniku wskazówka opada, a rezerwa cały czas sie świeci.

Albo tak to działa, ale co podnosi pływak to sam nie wiem, musiałbym widzieć całe to ustrojstwo.

10 godzin temu, Desperado napisał:

No i tak to chyba prawidłowo działa że z dolnego to pokazuje kontrolką rezerwę, jak z górnego zejdzie paliwo całkowicie to musi pokazywać zero, bo co niby ma podnieść pływak.

Albo tak to działa, ale co podnosi pływak to sam nie wiem, musiałbym widzieć całe to ustrojstwo.

Może w dolnym też jest pływak? Bo są tam podprowadzone dwa kable. 

Dnia 29.05.2022 o 22:54, Matioza1994 napisał:

W dolnym zbiorniku też jest pływak, jak zejdzie paliwo w górnym zbiorniku, to zapala się czerwona kontrolka i zaczyna pokazywać poziom w dolnym zbiorniku, u mnie dolny pływak był uszkodzony i cały czas pokazywał zero.

U mnie też było ok, ale odłączone były kable na łączeniach przy kabinie, podczas remontu chłodnicy i po ponownym podłączeniu (niestety ja tego nie rozłączalem więc nie wiem jak były na początku złączone, a złączone je z powrotem odpowiednimi kolorami) pokazuje tylko kontrolkę z dolnego zbiornika, która się zapala, a wskazówka pokazuje na zero. Natomiast jak się odczepi wtyki na górnym zbiorniku (gdy górny zbiornik jest pusty), to wskazówka wtedy potrafi pokazać maks.

Edytowane przez Krzysiek89