Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, jan88 napisał:

to jak masz samą kukurydze to masz mniejsze dopłaty wtedy bo nie  spełniasz  dywersyfikacji upraw

Wystarczy się zamienić uprawami z kimś i już, a w tym roku jest idealna sytuacja bo jakiś unijny urzędas wymyślił kategorię ,,ugór z uprawą" 🤣 i tym sposobem siejąc samą kukurydzę ,zaznaczając część działek jako ugór masz dywersyfikację.Nawiasem mówiąc kolejna głupota, ta dywersyfikacja

Edytowane przez witejus

7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Na Lubelszczyznę widzę już hiperinflacja dotarła, 5 milionów złotych za tonę Polifoski... Myślcie trochę co piszecie, bo później włazi tutaj kukurydziany milioner Szczepan spod Opola w przepoconych gumofilcach i ma pożywkę widząc, jakie androny wypisujecie.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli ?

Cena zaporowa bo trzeba oddać 4 tony jęczmienia a pszenicy podobnie bo cena spadnie w żniwa. 

Ja kupował nie będę za te pieniądze. Ale zresztą o to im chodzi żebyśmy nie kupowali wtedy u nas się mało urodzi i będzie bez problemu zmagazynować zboże z ukrainy i bez wielkiego echa import od nich pod pretekstem braku u nas i głodu. Wszystko w tym kierunku robią .

Saletra w Fast chem Mircze 4 tys 

• Like 2

7 godzin temu, Przemo1986 napisał:

Ru, zluzuj majty, bo nie Ty pierwszy, nie ostatni. Jesteś duży i masz dużo. Robisz gówno burze o duperele.biedny bogatego nie zrozumie i odwrotnie. I najważniejsze, pieniądz robi pieniądz. Jak nima to i Salomon nie naleje... Jakbym napisał, że z 40 ha 4AB swojego +10 dzierżawa mam w 2021 postawioną hale 18x36 murowaną i pół bańki na koncie dziś to napiszą że debil i dzban. Ale tak jest, nawet rodzina uważa że na kradłem... 

Nie ty jeden "nakradłeś "prawie każdy któremu się powiodło -niekiedy to zbieg okoliczności a niekiedy inne czynniki .Jednak ci mniej zamożni gdyby nie udawali "naj" ale podpatrzyli zapytali i trochę zmałpowali też by sobie poprawili sytuację .Ale jakby to było zapytać się kogoś z kogo za plecami się naśmiewają i obgadują  

• Like 1

Dokładnie tak jak piszecie azot poszedł w górę przed żniwami jak nikt go nie potrzebuje do wiosny to pewnie przez zapowiedzi drogiego gazu i jego braków lub czekają że ludzie z dopłat do nawozu będą kupować .

Będziecie kupować Polifoskę po 4500 zł na jesienne zasiewy czy co to robić ?

Dużo osób pyta o npk- znajomy co ma skład zamówił 3 auta i mówił ze czeka już m-ac a nawoz  już by  sprzedał gdyby miał na placu. Ja coś kupie myślę dać 200 kg na ha. Uj wie po ile bedzie na początku wrzesnia jak trzeba bedzie zaczynac zasiewy. Bo jak by miał być powyzej 5 czy 6 tys to odpuszczam i nie kupuje. 

3 minuty temu, STIG13 napisał:

Rzepaku sieje w tym roku więcej, pod korzeń 300 polifoski 6 już czeka i pewnie azot z rsm ok 50-60 kg

Ja z rsm podobnie , bo tyle mam na stanie , a poli po 250kg , kupione może nie tak tanio , ale jeszcze pod dopłaty to nie wyjdzie tak tragicznie , gorsza będzie wiosna z azotem .

Mariusz2903 napisał:

Dokładnie tak jak piszecie azot poszedł w górę przed żniwami jak nikt go nie potrzebuje do wiosny Będziecie kupować Polifoskę po 4500 zł na jesienne zasiewy czy co to robić ?

A łąki to co? Cała Polska nie tylko pszenica stoji... Jutro mają mi przywieźć saletre po 34xx będzie na 3 pokos.. U mnie obornik produkuje się cały czas więc dla mnie polofoska może być nawet po 6 tys 😉

1 minutę temu, FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

A bo to solidarność rolnicza jest 😂

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

Jak ktoś ma gnoju opór to dla niego najlepiej żeby PK było jak najdroższe bo wtedy jego gnój ma większą wartość np poligoska 10tys 

• Like 1

6 minut temu, sadownik12 napisał:

A bo to solidarność rolnicza jest 😂

Solidarność największa jest na przetargach jak Janusze podbijają czynsz a teraz płaczą ze na nawóz nie mają i nawet na ten czynsz nie nakoszą..... Mi takich nie jest żal niech pada jeden z drugim  biznesmen,   każdy normalny rolnik nawozy kupuje z tego co zarobił rok wcześniej a Janusze  z tego co mają jeszcze na polu. Na placu (nie pod wiatą bo przecież po co)  ciągnik i kombajn za miliony w kredycie, 150ha dzierzawy za 3 tony pszenicy ha a teraz płacz...... 

• Like 7
  • Confused 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v