Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jakie masz zdanie na temat cen azotu?

Będą obniżki, tańszy import?

U mnie nic dostępnego nie ma.

Może rsm 26s po 3150 by coś znalazł ale to cholernie drogo mi się zdaje.

Trzeba liczyć cenę kg N siarka to tani balast  UE ma teraz akurat gazową sraczkę a ruchów Putina nikt nie przewidzi .Norweski gaz nie będzie tańszy ale dostępny  .Jezeli zboza potanieją to potanieją i nawozy .Kto zna chemię i produkcję N to potrafi obliczyć ile gazu potrzeba na kg N i ceny nie mają nic wspólnego z cenami gazu a już z cenami zbóż jak najbardziej .i jest to tendencja ogólnoświatowa .Wszystkie kraje się żrą między sobą -azjatyckie z całym światem Ameryka podobnie a i w Europie zaczynają mieszać i narzucać dur noty .Mnie ceny nawozów zwisają- proszę bez hejtu    (z mojego punktu widzenia dobrze się stało- jak patrzę ekonomicznie podjąłem kilka ryzykownych decyzji i fuksem się okazało że były trafne -nie przewidziałem debilizmu z importem QQ ale zdążyłem podpisać umowę nie najgorszą na dziś )  .Jak mam doradzić to kupować partiami i wyjdzie średnia cena bez zysku i straty 

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, tracker napisał:

EM - efektywne mikroorganizmy są zabijane , w wyniku konwencjonalnego rolnictwa - poprzez stosowanie nawozów sztucznych czy bardziej środków ochrony roślin. Objawy np nierozkładająca się słoma, wyorywana po kilku latach, gleba jest bardziej zwięzła, ma niby gorszą strukturę. 

W konwencjonalnym rolnictwie po jednorazowy zastosowaniu preparatów EM-ami efektów się nie zauważy, trzeba je stosować przez wiele lat, trzeba wiedzieć jak stosować, powinno się w nocy i przeorywać, bo światło słoneczne bakterie zabija.

Wiem z teorii nie z praktyki ...

Zdania uczonych są podzielone w tej materii. 😂 Nie da się zastąpić azotu tymi bakteriami, czy mikroorganizmami bo same potrzebują dawki azotu żeby sie namnażać. Jak nie dostaną, to je zagłodzisz. Co roku kupuję mauzera tego wynalazku i rozlewam tylko i wyłącznie po zbiorach brokuła i zmulczowaniu tego co zostało. Potem podorywkowiec i leży do wiosny, Na razie presji większej chorób nie ma, choć na niektórych kawałkach już trzeci rok leci brokuł. Być może to coś to pomaga i niech tak zostanie.😂

No gdzie? Najbardziej żarłoczną roślinę?

8 minut temu, mirro napisał:

Zdania uczonych są podzielone w tej materii. 😂 Nie da się zastąpić azotu tymi bakteriami, czy mikroorganizmami bo same potrzebują dawki azotu żeby sie namnażać. Jak nie dostaną, to je zagłodzisz. Co roku kupuję mauzera tego wynalazku i rozlewam tylko i wyłącznie po zbiorach brokuła i zmulczowaniu tego co zostało. Potem podorywkowiec i leży do wiosny, Na razie presji większej chorób nie ma, choć na niektórych kawałkach już trzeci rok leci brokuł. Być może to coś to pomaga i niech tak zostanie.😂

Jednym słowem zabezpieczasz się przed kiłą🤣😜😜😜

33 minuty temu, miwigos napisał:

Tega nie da sie słuchać

Ja ich nie oglądam ale jak mi wyskakują na głównej to mdłości dostaje. Podobnie Korbanek-taka firma a spikła się z takim towarzysrwem, żal patrzeć. Jeszcze ich knur z tym młodym  sepleniakiem wydymają w 4 otwory.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Zmienię trochę strukturę zasiewów i ten sezon przeczekam. Mam trochę azotu zgromadzone. Coś mi się wydaje że na tegorocznym zbożu raczej nie zarobię więc na przyszły sezon wyprodukuję mniej.

Ja w przyszłym roku 15 ha łubin. Niech ziemia odpoczywa.

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v