Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

🤔ten to dał mało azotu lub wcale w tym roku lepiej wyszedł niż ten co sypał przynajmniej u mnie. 

Jeśli chodzi o pszenice to myślę podobnie. Jeszcze jak ktoś miał naprawdę tani azot to ok, ale jak kupował po 3 tys i potem załadował pod korek na pszenice, to myślę ze poszedł w plecy. Sam jestem pośrodku bo miałem saletrę coś poniżej 2.2 tys. Na słabszych polach ludzie zebrali nieraz 5 ton pszenicy przy pełnym nawożeniu i SoR. Trzeba sobie zadać pytanie czy to ma sens?

Opublikowano

Dajcie spokój z panika dziś byłem w super markecie bo mleko w promocji było to kupowałem a patrzę ludzie z wuzkami i w każdym po kilka sztuk skrzynek z piwem albo zgrzewkami i woda gazowana bo ma zabraknąć to ma zapas. A byłem przed 7 bo żonę do pracy zawoziłem 

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, dzidzia202 napisał:

Dajcie spokój z panika dziś byłem w super markecie bo mleko w promocji było to kupowałem a patrzę ludzie z wuzkami i w każdym po kilka sztuk skrzynek z piwem albo zgrzewkami i woda gazowana bo ma zabraknąć to ma zapas. A byłem przed 7 bo żonę do pracy zawoziłem 

Piwo to u mnie całymi wózkami wykupują.

Opublikowano

zaraz bo coś mnie chyba ominęło ,  CO2  było BEEE, i lut sie topił i pogoda sie zmianiała przez CO2 -  i przecież prawa do emisji CO2 były PŁATNE,

był handel emisjami,  bo  CO2 jest szkodliwe dla klimatu, tak ciśnięto w mediach - cos sie zmieniło ??? palenie weglem tez jest beee BO SMOG - a tu walą dopłaty  do wegla

Przecież chyba nikt nas w ChU JA  nie zrobił i nadal jest to aktualne......

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

U mnie ludzie jak na razie sieją rzepaki bez nawozu, niektórzy dają wapno a może z 1 proc jakikolwiek nawóz . Ciekawe jak będzie z pszenica 🤔

Jak byłem w agrotersie to słyszałem rozmowę klienta ze sprzedawcą i owy klient mówi że nie będzie w tym roku kupował npk bo zrobił badania i nigdzie nie trzeba sypać tylko zamiast autka nawozu weźmie autko wapna a na wiosnę tylko sam azot .

Ja u siebie npk podaje normalnie a z azotem się zobaczy może wogole tylko coś dolistnie i tyle . Ten kto dał mało azotu lub wcale w tym roku lepiej wyszedł niż ten co sypał przynajmniej u mnie. 

Azot jest najbardziej plonotwórczym składnikiem , więc życzę powodzenia...

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Jak nie dasz azotu pogłównie, to dolistne nawożenie możesz sobie odpuścić. I też mnie to ciekawi jak ci, którzy nie sypali azotu lepiej na tym wyszli niż ci którzy stosowali azot?

Widziałem takie uprawy bez azotu lub jakieś minimalne ilości w oprysku , żyto jeszcze jako tako wygląda , pszenica czy pszenżyto zredukowane  ... 

Opublikowano

Co do zmniejszania nawozu bo drogi , obciąłem w tym roku N w czystym ze 100 do 70 bo niby te 30 powinno być w glebie ale raczej go nie było bo plon słaby był a co do wapna pisaliście że wapnowanie tak a sypanie nawozu wapniowego nie i ten nawóz wapniowy nic mi nie dał , wysypałem na jesieni na wszystkie działki tylko że po 300 kg na ha i stwierdzam że zmarnowane pieniądze , paliwo i czas . 

Opublikowano

łódzkie rsm 32- od 4750 do 5200 rsm 26- 4150 saletra- 4980 saletrzak- 4500 Słyszałem o licytacji GA saletry gdzie cena zaczynała się od 5800 , niewiadomo co już myśleć

Opublikowano

po 5200 z omanu mocznik na lokalnych składach .bez inhibitorow. 

I jakieś inne importowane. 

także niech se go.........

Opublikowano
57 minut temu, Dziad932 napisał:

Widziałem takie uprawy bez azotu lub jakieś minimalne ilości w oprysku , żyto jeszcze jako tako wygląda , pszenica czy pszenżyto zredukowane  ... 

Dokładnie tak jak piszesz, kolega w tym roku bez nawozu to jedynie żyto jako tako, reszta nędza 

Opublikowano

Ci co mają słabe gleby oraz ci co nawet na lepszych ziemiach doświadczyli suszy w tym roku, raczej nie kupią nawozu po cenach około 5 tys lub więcej przy obecnej cenie zboża. Chyba że ceny zbóż pójdą na plus. Ktoś kto ma hodowlę musi przynajmniej na łąki i kuku. Niech idą te ceny nadal w górę zobaczymy co będzie za rok....

Opublikowano
43 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Co do zmniejszania nawozu bo drogi , obciąłem w tym roku N w czystym ze 100 do 70 bo niby te 30 powinno być w glebie ale raczej go nie było bo plon słaby był a co do wapna pisaliście że wapnowanie tak a sypanie nawozu wapniowego nie i ten nawóz wapniowy nic mi nie dał , wysypałem na jesieni na wszystkie działki tylko że po 300 kg na ha i stwierdzam że zmarnowane pieniądze , paliwo i czas . 

wapnowanie tak ale nie w takiej ilości minimum tona na hektar po zakończeniu  wegetacji najlepiej wapno kredowe

Opublikowano

W jakich dziwnych czasach przyszło mi żyć i do czego doprowadziło to systematyczne zaciąganie pętelki na szyi przez nierząd ,że ktoś pisze o cenie saletry czy mocznika za 5000 zł że to okazja. Jeszcze nie tak dawno stosunek saletry /rsm do tony pszenicy wynosił 1-1.5 teraz 1-3czy nawet 4 . Zastanawiające jest jak garstka ludzi trzymająca władzę i skupiająca w koło siebie pieniądze potrafi sterować milionami ludzi na świecie ,wywołując sztuczne konflikty burząc porządek świata .....

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
50 minut temu, Mariusz2903 napisał:

300kg/ha wapna to rzeczywiście szkoda czasu i pieniedzy. 

Przed chwilą, matek89121 napisał:

W jakich dziwnych czasach przyszło mi żyć i do czego doprowadziło to systematyczne zaciąganie pętelki na szyi przez nierząd ,że ktoś pisze o cenie saletry czy mocznika za 5000 zł że to okazja. Jeszcze nie tak dawno stosunek saletry /rsm do tony pszenicy wynosił 1-1.5 teraz 1-3czy nawet 4 . Zastanawiające jest jak garstka ludzi trzymająca władzę i skupiająca w koło siebie pieniądze potrafi sterować milionami ludzi na świecie ,wywołując sztuczne konflikty burząc porządek świata .....

Napisałem o cenie jędrnego i drugiego nawiązu przeliczając na czysty składnik. Nie kupiłem tego mocznika, byłem po folie do sianokiszonki.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Nawet 2.200zł/t

Superfosfat prosty 1900, w drugim miejscu 2500, wzbogacony 3900, saletrzak 4000

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Piwo to u mnie całymi wózkami wykupują.

Do czego to doprowadzi...ludzie głupieją. Byłem na składzie z nawozami, i rozmowa z właścicielem który twierdzi że nie mamy pojęcia co się dzieje na rynku nawozowym i nie tylko. Licytacje na giełdach nawozowych itd...Niebawem bańka ma pęknąć ale chwilowo niektórzy nieźle kasy się nabiorą. Amerykańce wysyłają statki z nawozami, Kazachstan wysyła tirami mocznik bo widzą jak wojna z Putinem pięknie otworzyła im bramy zarobku.

• Like 7
Opublikowano

Do wiosny to jedyna nadzieja w imporcie, tylko jak to jest ze wszystkim jak diler nawet mocno tanio kupi to sobie marży dołoży żeby trochę taniej było bo po co z 20 % zyskiem sprzedać jak można z np. 50 % skoro i tak wychodzi taniej jak krajowej produkcji, prawo popytu i podaży. 

Sam żałuję trochę bo szło kupić saletrę za 3500 przez 2 dni mocznik 4100 ale jak pojechałem 2 dni później to saletra wyprzedana mocznik 4400 i się zawinołem bo to ten sam co po 4100 był.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v