Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Boles napisał:

kuj-pom  u lokalnego sprzedawcy :

saletra - 3620

saletrosan - 3500

mocznik - 3650  - > import Algeria chyba bez inhibitora, brał ktoś taki, czy lepiej nie ryzykować?

Dawał ktoś na N2 w rzepaku i pszenicy mocznik w odpowiednio niższej dawce  zamiast saletry, jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Rzepaku nie sieje ale na zboże zawsze druga dawka mocznik u mnie idzie na pierwsza saletra. Po co przepłacać jak nie muszę a efekty są.

3 godziny temu, Boles napisał:

saletra - 3620

saletrosan - 3500

mocznik - 3650  - > import Algeria chyba bez inhibitora, brał ktoś taki, czy lepiej nie ryzykować?

Dawał ktoś na N2 w rzepaku i pszenicy mocznik w odpowiednio niższej dawce  zamiast saletry, jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Rzepaku nie sieje ale na zboże zawsze druga dawka mocznik u mnie idzie na pierwsza saletra. Po co przepłacać jak nie muszę a efekty są.

4 godziny temu, Boles napisał:

saletra - 3620

saletrosan - 3500

Znajomy kilka lat sieje na 1 strzał saletrę i tydzien-dwa później mocznik. Zboża ma zwykle ładne. Raz pamiętam opóźnił w pszenżycie wjazd z mocznikiem to nie mógł tego skosić tak długo stało zielone. Ziarno doszło ale sloma zielona 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Od kilku lat stosuje na N2 mocznik w zbożach. Wypada to u mnie ok miesiąca po padaniu pierwszej dawki 

To pierwszą dawkę siejesz przed początkiem marca? 

U mnie N2 w postaci saletry ostatnie lata wychodziło miesiąc po N1

Edytowane przez misio3p

Ten Nitrospeed to daruj . Lepiej już mocznik albo Rsm dolistnie . Ale to tylko jako dodatek traktujesz bo główne nawożenie idzie w granuli czy tam Rsm . Nawet niektórzy odradzają i mi doradcy tez bo grzyb sie panoszy od dawania azotu dolistnie . Forte zboże i Energy z Ekoplon tez szkoda pieniędzy . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 3

soltys48 napisał:

45 minut temu, Raptus902 napisał:

W jakiej fazie stosujesz ten mocznik? Pierwszy raz chce zastosować na n2 na zboża.

Od kilku lat stosuje na N2 mocznik w zbożach. Wypada to u mnie ok miesiąca po padaniu pierwszej dawki 

Zależy jak będzie z wilgocią ale chciałem to zastosować saletrę i od razu za tym jechać z mocznikiem dopóki jest jeszcze wilgoć bo potem to różnie bywa. Tylko czy nie za zimno wtedy na mocznik.

SawekBraczyk napisał:

Ten Nitrospeed to daruj . Lepiej już mocznik albo Rsm dolistnie . Ale to tylko jako dodatek traktujesz bo główne nawożenie idzie w granuli czy tam Rsm . Nawet niektórzy odradzają i mi doradcy tez bo grzyb sie panoszy od dawania azotu dolistnie . 

W tamtym roku kolega jechał na samym nitrospeed39 i miał fajny plon. Grzyb nie atakował jakoś z większą presją. A i tak jakoś zabieg grzybowy będzie trzeba zrobić. Ja go traktuje jako dodatek w krytycznych fazach na zapotrzebowanie na azot.

10 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja Rsm daje przy 1 kolanku wiec z mocznikiem bym podobnie postąpił , a w rzepaku to po albo wszystko na raz czyli saletra i Rsm w jednym dniu albo po tygodniu do dwóch tygodni . 

Trochu nie bardzo z tym podaniem mocznika jak proponujesz , o ile rsm dajesz przy pierwszym kolanku to on w jakimś stopniu już ci zacznie działać niedługo po rozlaniu (choć uważam że i tak chwilę wcześniej się powinno podać , ale mniejsza o to )to mocznik powinien iść najpóżniej przy strzelaniu w żdzbło , żeby na 1 kolanko już ten mocznik działał , a nie że dasz mocznik na 1 kolanko , bo nim zacznie działać to już będzie 3 kolanko i redukcja w kłusku juz może nastąpić zapewne 

• Like 1

1 minutę temu, mysza103 napisał:

Trochu nie bardzo z tym podaniem mocznika jak proponujesz , o ile rsm dajesz przy pierwszym kolanku to on w jakimś stopniu już ci zacznie działać niedługo po rozlaniu (choć uważam że i tak chwilę wcześniej się powinno podać , ale mniejsza o to )to mocznik powinien iść najpóżniej przy strzelaniu w żdzbło , żeby na 1 kolanko już ten mocznik działał , a nie że dasz mocznik na 1 kolanko , bo nim zacznie działać to już będzie 3 kolanko i redukcja w kłusku juz może nastąpić zapewne 

Inaczej . Tak naprawdę to gdzieś 3 tygodnie po pierwszej dawce u mnie idzie druga dawka . No tak by działało na 1 kolanko , zawsze dużo prędzej niż T1 idzie . 

10 minut temu, JarekBazydlo napisał:

W tamtym roku kolega jechał na samym nitrospeed39 i miał fajny plon. Grzyb nie atakował jakoś z większą presją. A i tak jakoś zabieg grzybowy będzie trzeba zrobić. Ja go traktuje jako dodatek w krytycznych fazach na zapotrzebowanie na azot.

Jaja sobie robisz? Chyba ci kolega mocno naściemniał a ty się nabrałeś. Cały azot dolistne dać? :D

Poza tym co ty za głupotki opowiadasz? Krytyczne fazy na zapotrzebowanie azotu?  Wtedy azot musi być już w ziemi i pobierany przez korzenie. Jak nie było kasy by sypnąć granuli/rsmu to już oszukiwanie samego siebie dawać dolistne w jakiś "magicznych" specyfikach. , Reszta taki azot jest zawsze kosmicznie drogi w porównaniu do standardowych nawozów.

A jak jest sucho i azot się nie rozpuścił to dodanie dolistne może tylko roślinie pogorszyć stres związany z susza. 

• Like 6

ja mocznika nie stosuje ale z tego co piszą to pełny rozkład jak jest ciepło i wilgotno dwa tygodnie a jak zimno to miesiąc ale pierwszy dostępny jest już po paru dniach a nawet i pierwszego jak posiejesz w lekką rosę. 

Edytowane przez Tigon

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v