Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo mam pieniądze z mleka i nie dam ruchać się ze nawozy po tyle a zboże po tyle.Na polach bieda z nędza i moje ryzyko które zawsze na dobrze mi wychodzi, w zeszłym roku zboże było kiepskie bo pogoda nie dopisywała w żniwa bo często padało i takie 14 % ale pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Przy suszy będziesz miał paszy opór, chyba mózg ci wyssało

Kukurydza też ci rośnie bez nawozów

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

ROLTEX Siedliszcze polifoska 5 ok 3600 w workach ,resztki plonowitu wschodniego 5-20-30 po 3500 .Na placu mało maszyn .Stoi przyczepa od wodzińskiego 4.5 t ,dodatkowe nadstawki ,plandeka ,kiper 3 strony ,koła 11-15.3 brutto 62 tys. 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.05.2022 o 20:16, VonVegans napisał(a):

To ty suszy nie widziałeś.ciesz sie

Rozwiń  

Może i nie widziałem jak u innych jest bo to pojecie względne.

A najlepsze jest to ze jak by sprzedał te wszystkie bele czy zboże które się miele to niewiele mniej by wyszło niż te mleko,

Ale szkoda likwidować stada i tyle.Bo człowiek co będzie robił, Leżał jak rolnik1973.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
  W dniu 19.05.2022 o 20:04, ravoj napisał(a):

Może u Was. Na wschodzie wiosna była sucha, ( marzec i kwiecień) maj był mokry a czerwiec piekarnik. 

Rozwiń  

Jestem ze wschodu, Lina na obciązniku wisiała do pryskania na flage, od pierwszej dawki rsm do płatka w rzepaku była wykorzystana. Pszenice kończyłem w połowie września, a i tak koło 1ha poszło pod pług nie skoszonej. Co z tego że był okres suchej wiosny, jak koniec kwietnia, maj czerwiec doj**ało konkretnie deszczem. 

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 20.05.2022 o 03:46, Bercik92 napisał(a):

Bo tak z początku mówił że kasa miała być w ciągu miesiąca może dwóch....

Rozwiń  

No i tak pewnie zaczną płacić , tylko że jak chcieliście przedłużenia na składanie wniosku , to ten miesiąc , dwa to trzeba liczyć od końca naboru , czyli od 1 czerwca , no i wszystkim na raz nie dadzą bo niby mają czas do końca roku

Opublikowano
  W dniu 20.05.2022 o 04:23, VonVegans napisał(a):

A wy uwierzyliście😅przecież do z krajowego planu odbudowy będzie l do puki łunja nie da to nie będzie dopłaty o ile  w ogóle bedzie

Rozwiń  

Łunia to my, wstępując godziliśmy się na pewne warunki w tym poszanowanie wolności i demokracji. To, że cofnęli nas o 30 lat w rozwoju to zasługa właśnie takich patoszyderców. 

Prąd drogi też przez "łunie"? 

Niech przestaną mieszać w sądach, ograniczać wolne media, swobody, zaglądać nam w majtki -  to kasa będzie. 

A tak znowu dodrukują 4 miliardy i dostaniemy, spokojnie. 

• Like 1
  • Thanks 4
  • Haha 1
Opublikowano
  W dniu 20.05.2022 o 06:12, PanPawel napisał(a):

U mnie więcej się zbiera w suchych latach niż w mokrych. Dziadek zawsze powtarzał że susza głodu nie zrobi. Deszcza już tak. 

Rozwiń  

Tylko kiedyś na Jana w czerwcu padał deszcz i była mniej więcej jakaś powtarzalność a teraz pora sucha i deszczowa

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 19.05.2022 o 20:07, Strongman napisał(a):

Bo mam pieniądze z mleka i nie dam ruchać się ze nawozy po tyle a zboże po tyle.Na polach bieda z nędza i moje ryzyko które zawsze na dobrze mi wychodzi, w zeszłym roku zboże było kiepskie bo pogoda nie dopisywała w żniwa bo często padało i takie 14 % ale pożyjemy zobaczymy.

Rozwiń  

A jak ceny będą niższe? Przetrzymywanie towarów to nie jest pewny sposób na większy zysk. Były takie lata, że można było cały rok magazynować i sprzedać o 50 zł drożej niż w żniwa. 

W dniu 20.05.2022 o 02:06, VonVegans napisał(a):

3,9 mld/300tys

Rozwiń  

Tylko ilu w Polsce jest krusowiczów i mało rolnych? Jak ktoś złożył wniosek na 2 hektary to nie dostanie 13 tyś zł średnio... 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
  • Dodaj nową pozycję...
v