Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle że bez PK urośnie na saletrze przez rok -dwa.  Możliwe że jest im na rękę  żeby nie stosować w PL PK bo na zachodzie lepiej na tym zarobią i bez płaczu.

Jest coraz więcej dowodów na to, że spirala płacowo-cenowa rozkręciła się na dobre. Żądania płacowe w firmach nasilają się, pracownicy śmiało idą po podwyżki, a pracodawcy muszą im ulegać. Nominalny wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw w kwietniu był najwyższy od początków 2000 r. Realnie płace rosną wciąż szybciej od inflacji, ale ta także jest coraz wyższa i nie widać sygnałów jej spadku. Walka ze spiralą płacowo-cenową będzie bolesna, bo oznacza, że stopy procentowe będą musiały jeszcze mocno wzrosnąć. W lipcu będą prawdopodobnie już na poziomie 6,5 proc.

Rolnictwo będzie zaorane , pszenica cenę utrzyma ale inne uprawy będą nie opłacalne bo nikt tego nie kupi ludzi nie będzie stać .

Nawozy ile będą kosztować , trzeba kupić teraz saletrę a na wiosnę NPK .

44 minuty temu, galan99 napisał:

Jest coraz więcej dowodów na to, że spirala płacowo-cenowa rozkręciła się na dobre. Żądania płacowe w firmach nasilają się, pracownicy śmiało idą po podwyżki, a pracodawcy muszą im ulegać. Nominalny wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw w kwietniu był najwyższy od początków 2000 r. Realnie płace rosną wciąż szybciej od inflacji, ale ta także jest coraz wyższa i nie widać sygnałów jej spadku. Walka ze spiralą płacowo-cenową będzie bolesna, bo oznacza, że stopy procentowe będą musiały jeszcze mocno wzrosnąć. W lipcu będą prawdopodobnie już na poziomie 6,5 proc.

Rolnictwo będzie zaorane , pszenica cenę utrzyma ale inne uprawy będą nie opłacalne bo nikt tego nie kupi ludzi nie będzie stać .

Nawozy ile będą kosztować , trzeba kupić teraz saletrę a na wiosnę NPK .

ok. ale np w niemczech płace 4 razy wyzsze a ceny produktów rolnych skupowanych od rolnika ile drozsze ?

Się pany nie wysilajcie z tym sypaniem ani z chwaleniem wydajnością, bo w Unii i tak Wojtek mówi że plony macie do niczego   :P Sypać efektywnie nie umiecie, marnujecie tylko nawozy.   xD

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/26961-polscy-rolnicy-zuzywaja-najwiecej-nawozow-sztucznych-w-europie-i-maja-najnizsze-plony-ktory-taki-bogacz-ze-przenawozil

Edytowane przez Desperado

Takie mają statystyki, skąd oni wiedzą jaka wydajność z ha jak część zbóż jest przeznaczana na paszę we własnym gospodarstwie.  Dużo jest sprzedawanych dla gołębiarzy, na targowiskach  a o sianiu własnym materiałem juz nie wspomnę. Takie statystyki to sobie można na kolanie bez dokładnych danych napisać.

Wszystko teraz to statystyki, spekulacje  i  magazyny wirtualne. Nikt nie wie co i ile urośnie ani nawet ile ma zboża u siebie w gospodarstwie na magazynie ale państwo już wie ile co do 100kg.... szok.

Edytowane przez gustaww

2 godziny temu, Pcheella napisał:

Okej okej niech mu będzie że wszystko się zgadza ale z tych statystyk może wynikać że polska ma najuboższe ziemię dlatego sypiemy tyle npk żeby coś rosło...

Do tego kwaśne ziemie, cięższe zimy, wiosny zimne wg. Niemiec czy Francji, a i sypanie u nas jak jeszcze wszystko smacznie śpi w śnie zimowym, też robi swoje, bo tam połowa pójdzie i tak w powietrze, no ale trzeba filmik wstawić na YT a i pochwalić się na AF też wypada, bo jak później to zjadą że o 8-10 tonach może zapomnieć.    :P

Edytowane przez Desperado
  • Like 1

Desperado napisał:

2 godziny temu, Pcheella napisał:

Okej okej niech mu będzie że wszystko się zgadza ale z tych statystyk może wynikać że polska ma najuboższe ziemię dlatego sypiemy tyle npk żeby coś rosło...

Do tego kwaśne ziemie, cięższe zimy, wiosny zimne wg. Niemiec czy Francji, a i sypanie u nas jak jeszcze wszystko smacznie śpi w śnie zimowym, też robi swoje, bo tam połowa pójdzie i tak w powietrze, no ale trzeba filmik wstawić na YT a i pochwalić się na AF też wypada, bo jak później to zjadą że o 8-10 tonach może zapomnieć.    :P

Ci co rzucili pierwszą dawkę N na początku marca wygrali, bo wtedy jeszcze była wilgoć i pomimo przymrozków te zboża wyglądają o wiele lepiej niż te co dostały azot pod koniec marca . Tak, że gadanie o zbyt wczesnym azocie to domena starych dziadków.

• Like 10

Ja sypale N na początku marca 2dawke N sypalem 20marca na przymrozkach to patrzyli jak na głupka że nocami jeżdżę i to w mróz jak można w dzień i kolein narobić. N 3 sypalem początkiem kwietnia poszedł saletrzak bo tylko taki był i wstrzelilem się w jedyny deszcz w kwietniu. 

5 godzin temu, Andpol napisał:

Na niektórych polach przy braku nawożenia i suszy 2t to wyczyn będzie.

Dokładnie, po rekordowym sezonie 2021/2022 u mnie zapowiada się rok naprawdę biedny. Miałem kupić jeszcze jedną maszynę na PROW ale piszę aneks i rezygnuję. Nie mam zamiaru się zadłużać i liczyć na to że nie wiadomo ile urośnie. 

• Like 1

5 godzin temu, Desperado napisał:

Jak to ująłeś , ci co rzucili w śnie zimowym , to na pewno im mniej poszło w powietrze niż ci co rzucili miesiąc czy 2 miesiące pózniej , bo żeby azot poszedł w powietrze to potrzebna jest temperatura minimum +10 -15 st , bo przy poniżej 10st raczej w powietrze pójdzie co najwyzej nie wielki promil , ale jak widać dla niektórych jest to wyższa filozofia

• Like 4

5 godzin temu, margoo78 napisał:

Ci co rzucili pierwszą dawkę N na początku marca wygrali, bo wtedy jeszcze była wilgoć i pomimo przymrozków te zboża wyglądają o wiele lepiej niż te co dostały azot pod koniec marca . Tak, że gadanie o zbyt wczesnym azocie to domena starych dziadków.

19 minut temu, mysza103 napisał:

Jak to ująłeś , ci co rzucili w śnie zimowym , to na pewno im mniej poszło w powietrze niż ci co rzucili miesiąc czy 2 miesiące pózniej , bo żeby azot poszedł w powietrze to potrzebna jest temperatura minimum +10 -15 st , bo przy poniżej 10st raczej w powietrze pójdzie co najwyzej nie wielki promil , ale jak widać dla niektórych jest to wyższa filozofia

Tak wygrali że jak ja siałem później to oni już trzeci raz rzucali żeby dorównać mojemu, wczesny siew, to domena chłopców co myślą o 8-10 tonach na piochach.    :)  

Ja przypadkiem na poczatku marca przy ustawianiu opryskiwacza po zresetowaniu się komputera źle ustawiłem natężenie przepływomierza i na hektarowy kawałek zamiast 200l na hektar rozlalem jakieś 550l rsm 28, później były przymrozki, mokro, zimno, pszenica w pewnym momencie wyglądała jak po randapie, ale odbiła, drugiej dawki azotu nie dostała, aktualnie zrobiła się piana, żeby wszystkie pszenice tak wyglądały 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v