Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, strzechu napisał:

Ciągnik VATowiec kupuje 23% taniej , a zboże sprzedaje 7% taniej jak RR - nie możesz tego inaczej liczyc

Co do cen nawozów , sami zaczynają dzwonić z propozycjami 2650n za rsm32 przy 25t

ciągnik wszyscy kupują za tyle samo , za zboże ryczałtowie dostaje 7 % i ma spokój  , watowiec dostaje 5% za zboże i musi z  watu się rozliczyć

3 minuty temu, pedro2 napisał:

Liczysz inaczej i sam to pokazałeś, inaczej nie było by tematu. Tylko o ten szczegół chodzi. nie masz jajek żeby się przyznać to będziesz krzyczał i odwalał kitę 🙂 nie mówię, że liczysz całkowicie źle, ale nie uwzględniłeś w tym co podałeś tej małej różnicy. Małej ale jednak różnicy, o której wielu na vat zapomina / nie ma pojęcia. Ot i cała burza przez to. 

Nie krzyczę i nie odwalam kity. Nie wiem gdzie sie chowałeś ale pokaz mi jeden post gdzie krzyczałem???? 
a na przestrzeni 7 lat na VAT te 2% które CIE TAK BOLI nie odzyskałeś sobie??????????

Edytowane przez przemek28_28

1 godzinę temu, Peron napisał:

Tzw vatowiec nic nie zyskuje, ale nic też nie traci.

Ryczałtowiec zyskuje na nawozie, ale traci na sprzedanym zbożu, mleku, trzodzie, bo to pewnie też na 0 będzie?

Wszyscy tracimy, bo tak na serio... na święta podnieśli ceny teraz wielka pomóc od kochanego ministra z długim nosem dostaliśmy 8% I wróciły ceny jakie były dla nas nie do przyjęcia przed Świętami. Te złodzieje nadal będą nas okradać jak ludzie będą siedzieć w domach.

• Like 3

2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Nie krzyczę i nie odwalam kity. Nie wiem gdzie sie chowałeś ale pokaz mi jeden post gdzie krzyczałem???? 

Każdy, nawet ten😂 odwalasz kitę bo zmieniasz całkowicie temat naszej dyskusji próbując mnie ośmieszyć, że niby mam ból doopy o 2% względem ryczałtu. Skończ bo już sam się zaorałeś 

2 minuty temu, stach12 napisał:

ciągnik wszyscy kupują za tyle samo , za zboże ryczałtowie dostaje 7 % i ma spokój  , watowiec dostaje 5% za zboże i musi z  watu się rozliczyć

Z ksiegowego punktu widzenia VAtowiec kupuje i sprzedaje za netto+VAT do rozliczenia , a RR za brutto <czyli tylko ile zapłacił i dostał> . Z Twojego punktu widzenia teraz po zmianach VATowiec bedzie stratny gdy sprzedawał będzie zboże na 0% VAT a tak nie jest.

Co więcej widzę że niektórzy VATowcy twierdzą, że jeśli się nigdy nie oddawało VATu do US, a nawet miewało się zwroty to się opłaca być na VATcie . Wcale niekoniecznie tak musi być . Żeby to sprawdzić trzebaby przeprowadzić dokłądne obliczenia co by było gdybym był VATowcem a co gdybym bym RR .

• Like 2
  • Thanks 1

Niektórzy nie mają pojęcia o vat a się udzielają, pozatym dla vatowca rzepak i buraki są ze stawka 8%, więc różnica vat 2% jest tylko w przypadku sprzedaży zboża. Skoro uważacie że bycie na VAT jest nie opłacalne to zobaczcie który vatowiec jeździ starym sprzętem. 

Dziś widziałem że już z nawozami niektórzy ruszyli na pszenicę. 

Cena saletry z dziś 3350 brutto. 

8 minut temu, strzechu napisał:

Z ksiegowego punktu widzenia VAtowiec kupuje i sprzedaje za netto+VAT do rozliczenia , a RR za brutto <czyli tylko ile zapłacił i dostał> . Z Twojego punktu widzenia teraz po zmianach VATowiec bedzie stratny gdy sprzedawał będzie zboże na 0% VAT a tak nie jest.

Co więcej widzę że niektórzy VATowcy twierdzą, że jeśli się nigdy nie oddawało VATu do US, a nawet miewało się zwroty to się opłaca być na VATcie . Wcale niekoniecznie tak musi być . Żeby to sprawdzić trzebaby przeprowadzić dokłądne obliczenia co by było gdybym był VATowcem a co gdybym bym RR .

Tyczy sie pewnie Twój post mnie. Musiałbym sprzedać zboża za 2.5mln żeby uzyskać roznice 50000 tysiecy przy 2% prawda miedzy VAT a ryczałt. Prawda? To za tyle w ciagu 8 lat nie sprzedałem bo nie mam dużego gospodarstwa. A 50000 miałem zwrotu za sam ciagnik. To nadal uważasz ze tracę na VAT?

Edytowane przez przemek28_28

4 minuty temu, strzechu napisał:

I o to właśnie w tej gównoburzy chodzi. Krzykacz źle policzył, podał konkretne kwoty, po zwróceniu uwagi, że źle liczy nie wiedział o co chodzi... A potem odwala kitę z bólem dupska bo nie umie przyznać błędu. Jak liczyć to sumiennie zgodnie z tym jak jest, a nie tak żeby ładnie wyglądało

Rysiek ja już nie wiem kiedy Ty trollujesz, a kiedyś faktycznie zaślepiony tym ichniejszym pierdolamento 😱 

Będzie tarcza 2.0 potem może 3.0, ale w końcu przyjdzie kres rozdawnictwa i kryzys 10.0, że nie będziemy wiedzieli gdzie d*pa gdzie ręka. 

Kaczafi swoje lata ma, już mu bliżej niż dalej to mu nie zależy

6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To będzie tarcza 3.0 z dopłatą ale nie dotyczy narwanców co kupili za wczasu.

6 minut temu, poosa21 napisał:

Niektórzy nie mają pojęcia o vat a się udzielają, pozatym dla vatowca rzepak i buraki są ze stawka 8%, więc różnica vat 2% jest tylko w przypadku sprzedaży zboża. Skoro uważacie że bycie na VAT jest nie opłacalne to zobaczcie który vatowiec jeździ starym sprzętem. 

Dziś widziałem że już z nawozami niektórzy ruszyli na pszenicę. 

Cena saletry z dziś 3350 brutto. 

watowiec nie jezdzi nowym sprzętem dlatego że lepiej zarabia  będąc watowcem tylko dlatego że mu Wat za nowy sprzęt na lata rozłożyli

11 minut temu, poosa21 napisał:

• Haha 1
  • Confused 1

1 minutę temu, pedro2 napisał:

Rysiek ja już nie wiem kiedy Ty trollujesz, a kiedyś faktycznie zaślepiony tym ichniejszym pierdolamento 😱 

Będzie tarcza 2.0 potem może 3.0, ale w końcu przyjdzie kres rozdawnictwa i kryzys 10.0, że nie będziemy wiedzieli gdzie d*pa gdzie ręka. 

To jak to ale kolano mu jebnie i koniec...

7 minut temu, pedro2 napisał:

I o to właśnie w tej gównoburzy chodzi. Krzykacz źle policzył, podał konkretne kwoty, po zwróceniu uwagi, że źle liczy nie wiedział o co chodzi... A potem odwala kitę z bólem dupska bo nie umie przyznać błędu. Jak liczyć to sumiennie zgodnie z tym jak jest, a nie tak żeby ładnie wyglądało

5-6k to jest konkretna kwota siurku? Podałem ogólnikowo. Żeby policzyc dokładnie to musiałbym miesiąc po miesiacu z 8 lat policzyć ile zakupiłem paliwa nawozów pasz itp ile sprzedałem bydła, rzepaku, zboża, maszyn których mialem na ewidencji. Konkretna to jest  5548 np. A ty sie przyjebałeś jak jakiś j**niety. 

8 minut temu, pedro2 napisał:

8 minut temu, pedro2 napisał:

Coś nie działa łączenie posta

Edytowane przez Rolnik1973

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v